İZSİAD, kalıcı iş birlikleri için çalışıyor

İzmir Sanayici ve İş İnsanları Derneği'nin bir yıllık başkanı Hüseyin Cengiz, ekonomik darboğaz yaşanan dönemde İzmir'de yol gösterici etkinlikler yanında çok ortaklı, uzun ömürlü projeler geliştirmeyi hedeflediklerini söyledi

İzmir iş insanlarını tek çatı altında toplamak amacıyla 1992 yılında kurulan ve o tarihten bu yana İzmir’de sanayi ve ticaret faaliyetlerine katkı koyan İzmir Sanayici ve İş İnsanları Derneği’ne yaklaşık bir yıl önce başkan seçilen Hüseyin Cengiz ile İZSİAD, ticaret ve sanayi, ülke ekonomisi ve hedefleri konusunda sohbet ettik: 

Sizi tanıyabilir miyiz?
1976 doğumluyum. Kocaeli Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunuyum. Yaklaşık 10 yıl İZSİAD yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptım. Bir yıldır da başkanım. Sanayici bir ailenin 3. kuşağı olarak gıda üretimi konusunda faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Zel markalı ilikli kemik suyu, colagenli kahveler üretiyoruz. Birleşmiş Milletler’in global gıda tedarikçisiyiz. Ulusal zincir mağazalarda zel markasıyla ürünlerimiz satılıyor. Fabrikamız Kemalpaşa’da. 16 bin mtkare açık, 6 bin metrekare kapalı alanda üretim yapıyoruz.

ODA SICAKLIĞINDA BİR YIL DAYANAN PEYNİR GELİŞTİRDİK

Ürünleriniz özel. Ürün geliştirmeyi kendi bünyenizde mi yapıyorsunuz?
Ar-ge ve ür-ge departmanlarımız var. Colagenli kahvemizi geliştirdik. Bu ürünle 2021’de Almanya’da Anuga Fuarı’nda dünya inovasyon birinciliği aldık. Abu Dabi’de colagen iksir adında soğuk içeceğimizle birincilik aldık. Oda sıcaklığında bir yıl dayanıklı peynir üretme çalışması yapıyoruz. Ürünün ar-ge çalışmaları bitti. Denemeler yapıldı. Bu ürünü olağanüstü durumlar, depremler,afetler için geliştiriyoruz. Soğuk zincir olmayan yerlerde besin değeri yüksek, uzun süre dayanan gıda üretimi yapıyoruz. Biz gıda üretiminin biraz daha niş ve inovatif taraftayız. Bazı ürünler zincir marketlerde 8500 noktada satışa sunuluyor. Bazı ürünler sadece insani yardım kuruluşları, savunma ve askeri kurumlara, Birleşmiş Milletler’e veriliyor. 

ZEL GIDA HALKA ARZ OLUYOR

Geleceğe yönelik projeleriniz neler?
Halka arz sürecimiz başladı. Evraklarımız şu anda SPK’da. Yüzde 20’lik bölümü halka açılacak. Bir de fabrika projemiz var. İngiltere’de burger fabrikası açacağız. Yatırımı yapan Zelfood şirketi kuruldu. Fabrika satın alma sürecindeyiz. Türkiye’den Avrupa ve Amerika’ya et ve et ürünleri çıkışı yasak. İlik suyu ve colagen de et ürünü sayıldığı için ihracat yapamıyoruz. Büyümek için mecburen üretimi de dışarıda yapmak zorundayız. Kendi ürünlerimizi ABD ve AB pazarına verebilmek için bu çareyi bulduk. Biz burgeri üreteceğiz. Kemik suyu da üreteceğiz. Buradaki üretimimizi ihracat yasağı nedeniyle orada da yapacağız. Başka pazarlara açılabilmenin tek yolu bu. 

Üçüncü projemiz de Turgutlu’da. Turgutlu Organize Sanayi Bölgesi’nde yeni fabrika yatırımına başladık. 200 milyon TL’lik bir yatırım. Bir yıl içinde tamamlanacak. 2025 ikinci çeyrekte üretime alacağız. Aynı ürünleri orada da üreteceğiz. Kapasitemizi genişletiyoruz. Yatırımlarımızın yanında ürün geliştirme çalışmalarımız kesintisiz devam ediyor. Ar-ge ve ür-ge’nin ciro içindeki payı yüzde 3-4. 

STK’larda aktif çalışma süreci nasıl başladı?
Yaklaşık 12 yıllık İZSİAD üyesiyim. 9 yıl önce yönetim kuruluna girdim. BASİFED yönetim kurulunda 2 yıldır görev yapıyorum. TÜRKONFED’in de yönetim kurulu üyesiyim. TÜSİAD üyesiyim. TÜSİAD’ın tarım gıda ve hayvancılık çalışma grubu üyesiyim. STK’larda aktif çalışıyorum, önemsiyorum. Ekonomik anlamda her türlü kararın ve uygulamanın yanında ya da karşısında olma cesareti olması gerekiyor. İş dünyasını ilgilendiren dünya konjonktürü ya da Türkiye’nin kendi gerçekliği üzerinden bir şey görüyorsak mutlaka tepki veriyoruz. Bu yerel, ulusal, uluslararası farketmez. Rusya’ya uygulanan ambargodan, kredi kartlarına gelen kısıtlamaya kadar. Birçok alanda dilimizin döndüğünce eleştirilerimizi basında ya da ilgililere doğrudan sunarak paydaş olmaya çalışıyoruz.

HÜKÜMETLER STK’LARI PEK UMURSAMIYOR

Bu tür örgütlerin etkin olduğunu düşünüyor musunuz? 
Çok etkin değil STK’lar. Maalesef. Birincisi devlet politikasını belirlemekten uzak bir yerde duruyor. Hükümetler STK’ları oldum olası umursamıyorlar. Oysa ki STK’lar toplumun ana dinamiklerinden. Orada başka bir sıkıntı var. STK’lar kendisini doğru anlatamıyor. Kurulan cümleler de karşı tarafta dikkate alınmıyor. Biz STK’yız. Biz kimsenin ne yanında ne de karşısında duramayız. Durmamız gereken yer kendi bildiğimiz ekonomik gerçekliği anlatabilmekle ilgili olmalı. Orda da söylediklerimiz bazen yerel bazen merkezi iktidarın hoşuna gitmeyebilir. Ama aslolan uygulamaların bizim üyelerimizi ve iş dünyasını nasıl etkilediğini anlatabilmek.Biz cümlemizi sakınmadan, eğmeden bükmeden anlatmaya devam edeceğiz. Eğer iktidarlar bunlardan faydalanmak isterlerse bu hem kendileri hem de ülke için iyi. Faydalanmak istemezlerse biz yine de sivil toplum kuruluşu olarak üzerimize düşen görevi yapıp, toplumsal duyarlılığı arttırmaya çalışacağız. 

ULUSLARARASI İŞLETME KONGRESİ DÜZENLEYECEĞİZ

İZSİAD’ın devam eden ve hedeflenen projeleri ile ilgili bilgi verir misiniz?
Benim yönetimde 3. Dönemim. Zaten eksik kalan, yürüyen projeleri yürütüyoruz. AB’den gelen hibe projeleri yürütüyoruz. Yerel yönetimlerle, diğer dernek ve STK’larla ilişkileri yeniden gözden geçiriyoruz. Bunları harekete geçirmek için bazı işler yaptık. 

Üniversitelerle yaptığımız protokoller vardı, İEÜ, Yaşar Ün bunlar devam ediyor. Eshot ile yürütülen proje var. Basifed ile yürütülen projeler var. Bunları devam etttiriyoruz. Pandemi kaynaklı yapamadıklarımız vardı. Bunları hayata geçirmeye çalışıyoruz. 2025’te Uluslararası İşletme Kongresi yapacağız. İzmir’de ilk kezolacak. Yaşar Ün. İle ortak olacak. Bugüne kadar sadece üniversiteler yapıyordu. Geçen yıl Kocaeli Ün. Yapmıştı. Biz bu yıl iş dünyasını da işin içine kattık. Türkiye’nin dünyanın sorunlarının ve çözüm önerilerinin tartışıldığı, sanayici-üniversite işbirliğinin artık gerçekten vücut bulduğu bir platform haline getireceğiz. Çok önemsiyoruz. Uluslararası İşletme Kongresi 2025 Mayıs’ta 5 günlük etkinlik olarak yapılacak. Akademisyenler ve sanayiciler yer alacak. Herkes kendi konusuyla ilgili konuşacak, sunumlar yapacak. Paneller, söyleşiler, konferanslarla dolu dolu bir 5 gün geçireceğiz. İzmir açısından da iyi olacak. 

5. KİTAP BASILDI. 6. KİTAP İÇİN ARAŞTIRMA SÜRECİNDEYİM

Hüseyin Cengiz, iş dışında nelerle ilgileniyor?
12 yıldır kitap yazıyorum. 2012’de İçindeki Bana Dokun isimli deneme kitabı ile başladım. 84 tane konu üzerine denelerim yayınlandı kitapta. İkinci kitabım Ve Sonra Yol Bitti. 1915-58 arası içinde göç, mübadele, savaş olan bir roman. Sonra Şair Cemal Süreyya’nın biografik romanını yazdım Yalnızlığın Baş Şehri. Bir şairden başlayınca başka bir şairi de yazayım dedim. Ahmet Arif’in biyografik romanını yazdım. Yürek İşçisi. İzmir’de son gemi son kitabım bir ay önce çıktı. İzmir’in işgalinde işgale karşı Yunanlı bir askerin gözünden Ege’nin iki yakasını anlattığım bir kitap. İki halkın kardeşliğini hatırlatıyoruz. Destek yayınlarından çıkıyor bütün kitaplarım. Şimdi okumalar yapıyorum. Şeyh Bedrettin ile ilgili. Topladığım kaynakları inceliyorum. 
 

Bakmadan Geçme