İZTO'da 'arabuluculuk' toplantısı

Türkiye genelinde Oda ve Borsaların arabuluculuk uygulamasının kurumsal bir şekilde gerçekleşmesinde büyük bir görev üstlendiğinin altını...

İZTO'da 'arabuluculuk' toplantısı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türkiye genelinde Oda ve Borsaların arabuluculuk uygulamasının kurumsal bir şekilde gerçekleşmesinde büyük bir görev üstlendiğinin altını çizen TOBBUYUM Arabuluculuk ve Uyuşmazlık Çözüm Merkezi Genel Müdürü Dr. Onur Yüksel, “Mahkemelerin üzerinden iş yükünü alarak, hakimlerin daha sağlıklı karar vermesini sağlamak için hepimiz elimizi taşın altına koymalıyız” dedi. İzmir Ticaret Odası Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa Tanyeri ise, İzmir Ticaret Odası Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi İZTOTAM’ın resmi olarak kuruluş işlemlerinin tamamlandığını belirtti.

“ARABULUCULUK ŞART OLDU”

Toplantının açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Tanyeri, “Bildiğiniz üzere, gerçekleştirilen yasal düzenlemelerle birlikte artık birçok uyuşmazlığın çözümlenmesi noktasında arabuluculuk dava şartı haline geldi. Arabuluculuk; uyuşmazlıkların hızlı, kolay ve kökten çözümlenmesini sağlaması nedeniyle sadece ülkemizde değil dünya genelinde tercih edilen bir yöntem. Bugün ülkemizde, hukuki uyuşmazlıkların çözümünü tarafların rızasına dayalı olarak sağlayan arabuluculuk uygulamasındaki dosya sayısı 3 milyonu aşmış durumda. Arabulucular marifetiyle müzakeresi tamamlanan 2 milyon 781 bin 858 dosyadan 1 milyon 930 bin 328’inde taraflar el sıkışarak anlaştı. Bir başka deyişle; arabuluculuk müzakerelerinin yüzde 69’u başarıyla sonuçlandı” dedi.

“ODALAR ÖNEMLİ BİR MİSYON ÜSTLENDİ”

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin girişimleri ile iş dünyasının ve vatandaşların uyuşmazlıklarının sürdürülebilir çözümlere ulaşmasına yardımcı olmak amacıyla 9 Aralık 2020’de TOBB Uyum Danışmanlık A.Ş.’yi kurduğunu belirten Prof. Dr. Tanyeri sözlerini şöyle sürdürdü: “Birliğimiz bu inisiyatifi üstlenerek arabuluculuk nosyonu konusunda tüm Türkiye’de farkındalığın yaratılması, uygulamanın hızla benimsenmesi ve Odalar aracılığıyla yerelde yaygınlaşması amacıyla önemli bir misyon üstlendi. İzmir Ticaret Odası olarak biz de TOBB Uyum Danışmanlık A.Ş. ile 1 Mart 2021 tarihinde iş birliği sözleşmesi imzalayarak İzmir Ticaret Odası Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi İZTOTAM’ı kurduk” Toplantının sonunda konuşmacılar, katılımcıların sorularını yanıtladı.

Bakmadan Geçme