Kadifekale mahalle bostanında hasat zamanı

Kadifekale’de 6 dönüm üzerine kurulan mahalle bostanında yazlık ve kışlık sebzeler ekiliyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi Kadın...

Kadifekale’de 6 dönüm üzerine kurulan mahalle bostanında yazlık ve kışlık sebzeler ekiliyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi Kadın Çalışmaları Şube Müdürlüğü, Mercek Projesi kapsamında başlatılan bu çalışmada kadınlara atalık tohumlardan fideler ve ihtiyaç duydukları su temin ediliyor. 137 kadın, bostanda ürün yetiştirerek pazara daha az gitme ihtiyacı duyuyor ve dayanışma içinde çalışıyor.

Haber

HASAT ZAMANI

Mercek Projesi’nde sosyolog olarak görev yapan Elif Gökçen, “Kadifekale’de 6 dönüm üzerinde üç etapta kurulan mahalle bostanında hasat yapılıyor. Toplam 137 kadın, burada yazlık ve kışlık sebzeler yetiştiriyor,” dedi. Gökçen, yazın domates, biber, patlıcan; kışın ise karnabahar, brokoli ve yeşillik ekildiğini belirtti. Kadınlar, bu bostan sayesinde pazara daha az gittiklerini ve bostanı bir sosyalleşme alanı olarak kullandıklarını ifade ediyor.

‘’PAZARA GİTMİYORUM’’

Mahalle bostanına patlıcan, biber ve domates ektiğini söyleyen Melek Sincar, “Belediyemiz tarafından verilen mahalle bostanımızda bu sene kavun da ekildi. Toprak çok verimli. Sulama desteği de alıyoruz. Buradan topladığım ürünlerle türlü, kızartma ve dolma yapıyorum. Pazara gitmiyorum, bostanda huzur buluyorum ve mutlu oluyorum,” dedi.

“KADINLARLA DAYANIŞMA İÇİNDEYİZ”

2 yaşındaki oğlu Ali Esat Yalçın’la bostanda hasat yapan Dilan Yalçın, “Bu sene kavunlarımızı da hasat edeceğiz. Mahallemizde olduğu için rahatlıkla gelip, kendi ektiğimiz ürünü koparıp yiyoruz. Hasat ettiğim ürünlerden türlü ve kızartma yapıyorum. Biberleri kahvaltıda yiyorum. Doğanın içinde, kadınlarla dayanışma halindeyiz,” diye konuştu.

“BOSTANI SEVİYORUZ”

Seve Acar ise, “Burada ürettiğim ürünlerle yemek yapıyorum. Proje çok güzel. Belediye sağ olsun. Bahçe işini seviyoruz. Annemle beraber gelip ürünlerimizi topluyoruz,” ifadelerini kullandı.

Mercek Projesi kapsamında, Kadifekale’nin yanı sıra Buca Mustafa Kemal Mahallesi’nde 750 metrekare, Bornova Meriç Yaşayan Parkı’nda ise 500 metrekarelik mahalle bostanları da bulunuyor.

ALİ ÖZKAYA 

Bakmadan Geçme