Kadın şefler mobbinge mi uğruyor?

Yaşar Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Uygulama Mutfağı Yönetici Şefi Selin Güloğlu, 'İzmir'de Cinsiyet Ayrımcılığıyla Mücadele Eden Kadın Şefler: Bir İnceleme' makalesinde, tecrübelerinden yola çıkarak kadın şeflerin çalıştığı mutfaklarda uğradıkları psikolojik şiddete dikkat çekti

İş yerinde cinsiyet ayrımcılığı, kadınların kariyerlerinde başarı göstermesi, fırsat yakalaması ve profesyonel deneyimleri üzerinde bir engel olarak kalmaya devam ediyor. Yaşar Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Uygulama Mutfağı Yönetici Şefi Selin Güloğlu, Yaşar Üniversitesi Yarı Zamanlı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Nazlı danışmanlığında, İzmir’de turizm endüstrisindeki kadın şeflerin cinsiyet ayrımcılığına ilişkin sorunları araştırdı. Güloğlu, İzmir’de 10 kadın şefle görüştüğü araştırmanın sonucunda; İzmir'deki kadın şeflerin duygusal ayrımcılığa, cinsiyet eşitsizliğine, düşük maaşlara ve çeşitli tacizlere maruz kaldıklarını ortaya koydu. 
  
Şef Selin Güloğlu, “Profesyonel mutfaklar genellikle erkek hakimiyetinde olduğundan, kadınların kariyerlerinde ilerleme kaydetmesi zor olabiliyor. Son yıllarda kadın şefler gastronomi dünyasında önemli bir yer kazanmaya başlamalarına rağmen, hala cinsiyet ayrımcılığına maruz kalıyor ve sektörde zorluklarla karşılaşıyor. Yapılan bir araştırmada, en iyi restoranlarda bile kadın çalışanların yer almadığı ve 2014'te Türkiye’deki 110 kadın şef arasından sadece altısının üç yıldızı olduğunu ortaya çıktı. Gastronomi alanında kadınlar için başka bir engel ise maaş eşitsizliği. Kadınlar genellikle komi şefleri gibi daha düşük ücretli pozisyonlarda çalışırken, erkekler daha yüksek ücretli baş şef pozisyonlarında çalışma eğiliminde. Dünya genelinde, aynı işi yapan kadın erkekten yüzde 30-40 daha az ücret alır. Araştırma kapsamında görüştüğüm kadın şefler, sağlık sorunları, iş-yaşam dengesi sorunları, taciz ve sağlıksız çalışma ortamlarıyla karşılaştıklarını belirtti. Bu sorunların toplamı kadınların mutfakta yükselememesine, yıllarca aynı pozisyonda çalışmalarına neden oluyor” dedi.
 
“DAHA FAZLA KADIN MUTFAKTA OLMALI”
 
Şef Güloğlu, bu ayrımcılığın önüne geçebilmek için önerilerde bulunarak, “Kadınlar, kendilerini güçlendirerek, mesleki gelişim arayarak, ilişkiler ve ittifaklar geliştirerek, klişelere meydan okuyarak ve olayları bildirerek işyerinde cinsiyet ayrımcılığına maruz kalmayı en aza indirmek için proaktif önlemler alabilirler. Sektördeki bazı erkekler daha kapsayıcı ve destekleyici işyeri kültürleri yaratmak için çalışırken, profesyonel mutfaklarda cinsiyet ayrımcılığını ele almak sektördeki herkesin kolektif çabasını gerektiriyor. Sadece turizm sektöründe kadınlara yönelik ayrımcılık İzmir'de değil, aynı zamanda Türkiye'deki diğer metropol şehirlerde de araştırılmalıdır. Cinsiyet kalıplarını ortadan kaldırmak ve kadınlar için fırsatlar yaratmak için, kadınlara karşı olumlu tutumları artıran çeşitlilik eğitimleri düzenlenebilir. Turizm sektöründe burslar, stajlar ve çıraklıklar yoluyla daha fazla kadının mutfak mesleğine girmesini teşvik etmek, yetenek havuzunun çeşitlendirilmesine ve kadın şefler için eşit fırsatların yaratılmasına yardımcı olabilir” diye konuştu.

Bakmadan Geçme