'Kadına bakış değişmeden istihdam da değişmez'

UN Woman'ın Proje Koordinatörü Duygu Arığ, bugün doğan bir kız çocuğunun parlamentoda erkeklerle yan yana durabilmek, eşit katılım hakkına sahip olabilmek için 40 yıl beklemek zorunda olduğunu söyledi

Birleşmiş Milletler Kadın Teşkilatı Proje Koordinatörü Duygu Arığ, kadının profesyonel hayatta ve karar mekanizmalarında erkeklerle eşit haklara sahip olabilmesi için hala zorlu süreçlere ihtiyaç olduğunu söyledi.

Duygu Arığ, ‘’30 yıl öncesine gidersek, 1995 yılında gerçekleştirilen 4. Dünya Kadın Konferansı 180 ülke kadınları için eşitlik, kadın hakları konusunda süreçleri ve yapılması gerekenleri konuşmak üzere toplandı. Üzerinden 30 yıl geçti. Sürdürülebilir kalkınma hedeflerine kadını dahil etme noktasında ne noktadayız. Sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin gerçekleştirilmesi için önümüzde 5 yıl süre kaldı. 17 tane araç belirlenmişti bu hedef için. Bunlardan en önemlisi ve ön koşulu toplumsal cinsiyet eşitliği. Bu sağlanmadan ne yoksulluğu önleyebilirsiniz, ne kaliteli eğitime eriştik diyebilirsiniz. Ne sağlık olanaklarına herkes eşit erişiyor diyebilirsiniz. Ne de kadınların fikirlerini duymadan iklimle ilgili politikalar geliştirebilirsiniz. Bugün doğan bir kız çocuğunun parlamentoda erkeklerle yan yana durabilmek, eşit katılım hakkına sahip olabilmek için 40 yıl beklemek zorunda. Bu acı bir tablo aslında. Biz eşit haklara sahip görünmekle birlikte maalesef bu eşit haklardan yararlanamıyoruz. Bu aslında bizim için bir çağrı. Birlikte hareket etmemiz için çağrı, bir hatırlatma’’ diye konuştu.

Profesyonel iş hayatına atılmak için yaptığı iş görüşmelerinde "Evlenmeyi düşünüyor musunuz?" ‘’Erkek arkadaşın var mı?’’, ‘’Çocuk yapar mısın?’’ gibi sorularla karşılaştığını hatırlatan Arığ, ‘’Bugün geldiğimiz noktada birçok kurum ve özel sektörde dönüşüm oldu. Bu sorular sorulmasa da zihinsel değişim bununla aynı hızda gitmiyor. Zihniyet değişmedi maalesef. Parlamentoda erkeklerle eşit temsil edilmek için 40 yıl beklemesi gereken kız çocuğunun, çocuk yaşta evlendirilme sorunundan kurtulması için 68 yıl beklemesi gerekiyor’’ dedi.

Aşırı yoksulluğa da değinen Duygu Arığ, şöyle devam etti; ‘’Kadınlar için yoksulluğun ortadan kaldırıldığını görmek için 137 yıl beklemesi gerekiyor. Bizi en çok üzen, değişmesi gereken anayasal eşitliğin sağlandığını görmek için 300 yıl beklememiz gerekiyor. Bunu hızlandırmak bugünün çağrısı olmalı. 300 yılda kız çocuklarımızın yaşayacağı dünya gerçeğini nasıl değiştirebiliriz. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanabilmesi için yılda yaklaşık 360 milyar liraya ihtiyaç var. Bu bir maliyet değil, yatırım. Biz bunları maliyet olarak gördüğümüz sürece bu dönüşümde yeterince hızlı ilerleyemeyeceğiz. Yatırım olarak gördüğümüzde, dünyadaki yüzde 50 potansiyeli gözardı edip, atıl tuttuğumuz sürece, istediğimiz noktaya gelemeyeceğiz.’’