• Haberler
  • Ekonomi
  • Kadını geleneksel rolünden kurtarmak için yola çıktılar

Kadını geleneksel rolünden kurtarmak için yola çıktılar

İzmir İş ve Meslek Sahibi Kadınlar Derneği Başkanı Hayriye Şendinç, adını teknolojiyi öğreterek çalışma hayatına adapte etmeyi hedeflediklerini belirterek, çalışan kadın denince örgü örüp, konserve kurup satan kadın değil teknoloji kullanan kadının akla gelmesini istediklerini söyledi

Uluslararası BPW organizasyonunun bağımsız İzmir örgütlenmesi olarak kurulan İzmir İş ve Meslek Sahibi Kadınlar Derneği, kadını geleneksel tanımından çıkararak iş hayatına hazırlamayı amaçlıyor. Bu amaç doğrultusunda da projeler üretip, uyguluyor. Dernek Başkanı Hayriye Şendinç, çalışan kadın denildiğinde geleneksel üretimleri yapıp, satan kadın gelmemesi için çabaladıklarını açıkladı.

Dernek olarak kadının toplum ve iş hayatındaki yerini belirleme ve güçlendirmeyi amaçladıklarını belirten Şendinç, "Kadın üstünlüğü değil, cinsiyet eşitliği olarak bakıyoruz. 4-5 ana projemiz var. Onlarda farkındalık ve fayda sağladığımızda daha büyük projelere yönelebileceğiz. Yazın ortaokul ve lise öğrencilerden bir grup gençle atölyeler yapabileceğiz. Orada dezavantajlı çocuklar da yer alacak. Yetkinliklerini, yeteneklerini ve ilgi alanlarını ortaya koyacaklar. Bu proje için Valilik de destek olacak. Vali Bey, 'üreten kadın denince artık eline şiş alan örgü ören kadın olmasın' bakış açısına sahip" dedi.

Kadını geleneksel rolünden kurtarmak için yola çıktılar

Dernek olarak kadının iş hayatında daha profesyonel ve teknolojiye dayalı yer alması için planladıkları ve uygulamaya aldıkları projeler hakkında bilgi veren veren Başkan Hayriye Şendinç, "İzmir  Yüksek Teknoloji Üniversitesi ile protokol imzaladık. 30 kız çocuğuna eğitim vermeye başladık. Online eğitim. ESİAD istihdam sözü verdi. Sibel Zorlu'dan her zaman destek alıyoruz. ESİAD projeye maddi destek de verdi. Teknoloji Derneği Başkanı Zehra Öney ben eğitimini vereceğim dedi. Türkiye genelinde üniversite son sınıf ve yeni mezun 30 kız çocuğu tespit ettik. Veri analizi eğitimi verdik. 17'sine ESİAD iş sağladı. 5 tanesi yüksek lisans yapmak istedi. 3'ü yüksek lisans için Avrupa'ya gitti. Kalanlardan bazıları da girişimci oldu, kendi işini kurdu. Üyelerimize canva eğitimi verdik. Yaklaşık 10 tane online eğitim de devam ediyor. Silikon Vadisi'nden bir üyemiz aracılığı ile Ege Ertem ile bağlantı kurduk. Ondan eğitim alıyoruz. Hem kadının eğitimi noktasında online hizmet sağlıyoruz hem de kız çocuklarımızı konuşturmaya, aidiyet duygularını geliştirmeye çalışıyoruz" diye konuştu.

Kadını geleneksel rolünden kurtarmak için yola çıktılar

CV YAZMAYI, GÖRÜŞME YAPMAYI, OFİS İLETİŞİMİNİ ÖĞRETİYORLAR

Gençlere büyük önem verdiklerini, 35 genç üyeleri bulunduğunu anlatan Şendinç, şu bilgileri verdi; “Aktif çalışıyorlar, güç birliği içindeyiz. Kavram Meslek Yüksek Okulu, KOSBİ Zülfü Mevlüt Çelik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile işbirliği yürütüyoruz. Son olarak Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Nedim Uysal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi  ile çalışma başlatıyoruz. Üç okulla protokol yapma amacımız kişisel gelişimleri için eğitim vermek. Çocuklar mezun oluyorlar ama iş ortamlarında nasıl konuşulur  öğrenemiyorlar. Onlara iş, çalışma hayatı dilini öğretmemiz gerekiyor. CV yazmayı, dilekçe yazmayı, ofis, çalışma ortamında nasıl davranmaları gerektiğini bilmiyorlar. Okullarla bir takvim oluşturduk, ikinci dönem uygulamaya başlayacağız. Bu eğitimleri vereceğiz. Eğitimler iş hayatı kadar aile hayatında da kız çocuklarımıza destek olacak. Kendi çocuklarını yetiştirirken faydalanacaklar. Çalışmalarımıza katkı koyacak herkesi almak istiyoruz. Kucaklayıcı ve kapsayıcı olmalıyız. Bizim mottomuz Biz Biriz. Bunu sağlayamazsak, başaramazsınız. Görünür olmak önemli. Bazı çalıştaylarda partner olduk. Yansımalarımız daha çok projelerimiz üzerine olmalı. Derdimiz o koltuğa oturmak değil. Bir de çalıştayımız oldu. İş dünyasında yaratıcı kadın olmak. Çıktılarını ve sonuç bildirgesini yayınladık. Bir arkadaşımız tekstil artıklarından ve çıktılarından oyuncak yaptı ve deprem bölgesine gönderdik. Hala devam ettiriyoruz. Plaketlerimizde bile geri dönüşümü kullanarak kendisi yaptı.”

BASİFED üyesi 4 kadın derneğinden biri olduklarına dikkat çeken Şendinç, kurulduktan 1,5 yıl sonra BASİFED'e giren ilk dernek olduklarını da hatırlattı. BASİFED çatısı altındaki diğer kadın dernekleri ile İZKA projesi Geleceği Tasarlayan Kadınlar Projesi için bir araya geldiklerini projenin yürütücülüğünü üstlendiklerini açıkladı.  Dernek Başkan yardımcısı Sezin Sivri'nin uzmanlık alanının iş geliştirme olduğunu belirterek, "Onun sayesinde yürütücülüğünü aldık. Proje 30 tane 1-3 yaş arası şirketi olan yaratıcı meslek sahibi genç kadınlarımıza mentörlük amacı taşıyor. Yol haritalarını hazırlamalarına destek vermeye çalışıyoruz. Ne eksikleri var bunu ortaya çıkarıyorlar. İZKA hibesi ile yürütülen  1.2 milyon liralık bir proje ve hala devam ediyor" dedi.  

 

Bakmadan Geçme