Kadınlar boşanmak istiyor

İstatistiksel olarak kadınlar erkeklere kıyasla evliliklerini sona erdirme konusunda daha fazla adım atıyor. Bu büyük fark...

Kadınlar boşanmak istiyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İstatistiksel olarak kadınlar erkeklere kıyasla evliliklerini sona erdirme konusunda daha fazla adım atıyor. Bu büyük fark neden kaynaklanıyor? Kadınlar boşanmak mı istiyor? Evlilikler nasıl bitiyor? Kadınlar mutsuz mu?

Kadınlar boşanmak istiyor

Evliliği bitirme kararı genellikle zor bir karardır. Çiftler bu kararı vermeden önce aylarca, hatta yıllarca düşünüp taşınabilirler. Ancak ayrılık konusunda ilk adımı kimin attığına gelince net bir eğilim ortaya çıkıyor. İlişkilerde, boşanmaların çok büyük bir kısmını kadınlar gerçekleştiriyor. Özellikle 50 eyaletin tamamında herhangi bir kusur öne sürmeden boşanmanın yasal olduğu ABD’de, bazı tahminlere göre bu oran %70 düzeyinde. Üniversite eğitimi almış kadınlarda bu oran %90’a kadar çıkıyor. İngiltere’de ise resmi istatistikler, 2019 yılında İngiltere ve Galler’deki boşanmaların %62’sinde kadınların dilekçe verdiğini gösteriyor. Türkiye’de boşanma istatistikleri ise çok da farklı değil.

BAĞIMSIZLIĞIN ÖNEMİ

Peki neden kadınlar orantısız bir şekilde boşanmayı tercih ediyor? Bazılarına göre bu sorunun yanıtı, eşlerin evlilikte duygusal ihtiyaçlarını nasıl karşıladıkları ya da karşılayamadıklarında yatıyor. Ancak bazıları açısından durum daha karmaşıktır ve istatistiklere yansıdığından daha fazla nüans söz konusu olabilir. Çoğu toplumda boşanma nispeten yeni bir olgu, ülkemizde ise boşanmak kadınlar için hala bir tabu.

SON 10 YILDA SAYICA ARTTI

Dünyada 20. yüzyılın ilk on yılında her 450 evlilikten sadece biri boşanmayla sonuçlanırken, bugün yılda 100.000’den fazla çift boşanıyor. ABD’de ise evliliklerin yaklaşık yarısı boşanmayla sonuçlanıyor. Heidi Kar’a göre, boşanmaların artmasının kadınların özgürleşmesiyle aynı döneme denk gelmesi tesadüfi değil. Başka bir deyişle, kadınların işgücüne katılması, ilk kez mutsuz evliliklere son vermelerini sağladı. Artık istismarcı birlikteliklerde veya ihtiyaçlarının karşılanmadığı ilişkileri sürdürmek için ekonomik bağımlılıkları yoktu ve böylece kadınların boşanma eğilimi artmaya başladı. Bu aynı zamanda üniversite düzeyinde eğitim almış kadınların evliliklerini sonlandırma olasılıklarının neden bu kadar yüksek olduğunu da açıklıyor.

Bakmadan Geçme