• Haberler
  • İzmir
  • Kadınlar değişimin kalbinde: Sürdürülebilir gelecek için ilk adım

Kadınlar değişimin kalbinde: Sürdürülebilir gelecek için ilk adım

Kadınlar, eşit ve yaşanabilir bir dünya için nasıl bir rol üstleniyor? Sürdürülebilir kalkınmada tüketimi azaltmanın önemi nedir?

Uluslararası Sürdürülebilir Kalkınmada Kadın Derneği (USKD), “Değişim, Dönüşüm ve Toplumsal Liderlik Çalıştayı” ile sürdürülebilir, eşit ve yaşanabilir bir dünya için kadınların liderliğinde yapılması gerekenleri ele aldı.

TOPLUMSAL DEĞİŞİMİN MERKEZİNDE KADINLAR

Kadınlar değişimin kalbinde: Sürdürülebilir gelecek için ilk adım

Konak’taki Best Western Otel’de düzenlenen çalıştayda, sürdürülebilir kalkınmanın sosyal ve çevresel boyutları tartışıldı. Programa, Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Huriye Toker, Avrupa Birliği Uzmanı Fatih Şahin, USKD Onur Üyesi milli sporcu Büşra Ün ve dernek üyeleri katıldı.

Açılış konuşmasını yapan USKD Yönetim Kurulu Başkanı Ayla Alkan, kadınların toplumsal değişimdeki belirleyici rolüne dikkat çekerek, "Kadınlar olarak toplumsal sorunlara duyarlı, yaratıcı ve kararlı yaklaşıyoruz. Bu süreçte daha fazla karar alma mekanizmasında yer alarak sadece kadınların değil, tüm toplumun geleceğini dönüştürmeyi hedefliyoruz” dedi.

KADINLAR, SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMANIN TEMELİ

Kadınların ekonomik bağımsızlığının, sürdürülebilir bir toplumun inşasında en kritik adımlardan biri olduğunu vurgulayan Alkan, kadın girişimciliğinin desteklenmesi gerektiğinin altını çizdi. Yeşil ekonomi ve döngüsel ekonomi gibi yeni iş modellerine geçişin önemine değinen Alkan, "Kadın girişimciler için yeni fırsatlar yaratmak, çevresel dengeyi koruyarak ekonomik kalkınmayı da sağlayacaktır. BM’nin 2030 hedeflerine ulaşmak için güçlü paydaşlarla iş birliği içinde çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİKTE KAYNAKLARIN PLANLI KULLANIMI

Çalıştayda sunum yapan Prof. Dr. Huriye Toker ise sürdürülebilirlik kavramının Norveç'in ilk kadın başbakanı Gro Harlem Brundtland tarafından uluslararası gündeme taşındığını hatırlattı. Toker, "Sürdürülebilirlik, kaynakların bugünü ve geleceği düşünerek planlanmasını gerektirir. İklim değişikliği, çevresel hasarlar ve doğal afetler nedeniyle dünya zor bir dönemden geçiyor. Bu sorunlara çözüm bulmak için uluslararası iş birliğinin artırılması gerekiyor” dedi.

TÜKETİMİ AZALTMAK ŞART

Toker, sürdürülebilir kalkınma için tüketimi azaltmanın önemine dikkat çekerek, "Plastik kullanımı ve karbon salınımını azaltmak, eğitim imkanlarını artırmak, toplu taşımayı teşvik etmek ve ekonomide yeni teknolojilere geçmek gibi adımlar atılmalı. Bu süreçte stratejik planlama ve iş birliği büyük önem taşıyor" diye konuştu.

USKD’DEN ULUSLARARASI HEDEFLER

Çalıştayda, USKD’nin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmak için uluslararası networklere katılımı ve iş dünyasıyla iş birliği misyonu da ele alındı. Toker, ekip ruhu ve sosyal ağların güçlendirilmesinin önemine vurgu yaparak, “Hedef kitlenizle doğrudan iletişim kurarak toplumsal farkındalığı artırabilirsiniz. Bu çalıştayın toplumsal değişime katkı sağlayacağına inanıyorum” dedi.

USKD’nin düzenlediği çalıştay, kadınların sürdürülebilir kalkınmadaki rollerini güçlendirmek ve çevresel farkındalık yaratmak adına önemli bir adım olarak değerlendirildi.  

Bakmadan Geçme