'Kadınlar iş hayatında var olsun' diye çalışıyor
Harita mühendisi olarak yıllarca dağ tepe koşturan Hayriye Şendinç, emekli olduktan sonra STK çalışmalarına ağırlık verdi. BPW İzmir İş ve Meslek Sahibi Kadınlar Derneği'nin Başkanı olan Şendinç, iş hayatında kadının örgüyü, konserve ile anılmasını önlemek için çalışıyor
BPW İzmir İş ve Meslek Sahibi Kadınlar Derneği, uluslararası bir iş kadınları örgütünün İzmir oluşumu ama özerk çalışıyor, kendi projelerini üretiyor. Uluslararası olması nedeniyle projelere destek alabiliyor. Dernek Başkanı Hayriye Şendinç ile kendi deneyimleri ve dernek hedeflerini konuştuk:
- Hayriye Şendinç'i tanıyabilir miyiz?
Samsun Bafra'da doğdum ama kökenim Of. Liseyi Bafra'da, üniversiteyi Hacettepe Üniversitesi Harita Teknikerliği Bölümü'nde bitirdim. O yıl Keçiören Belediyesi kurulmuştu. 19 yaşında topograf olarak başladım. Kadından topograf olmaz diyenlere karşı kazandığım zafer dönem noktam oldu. Devlet memuriyetim böyle başladı. Okulumu birinci bitirdiğim için harita mühendisliği okuma hakkı verdiler. İTÜ, Yıldız Teknik ve Karadeniz Teknik'e ve Hollanda'da bir üniversiteye başvurdum. Hepsinden kabul aldım. Artık benim karar vermem gerekiyordu. Tercihimi Karadeniz Teknik Üniversitesi'nden yana kullandım. Sürmene Tapu Müdürlüğü'nde çalıştım. Sonra İl Tapu Kadastro'ya geçip, 1992'ye kadar çalıştım. 1992'de tekrar Keçiören'e Tapu ve Kadastro Müdürlüğü'ne geldim. Devlet Planlama Teşkilatı'nda çalıştım. 2001'de Karşıyaka Kadastro Müdürlüğü'ne geldim. 2007'de emekli oldum. 2008'de Şendinç Harita Ltd.'yi kurdum. 38 yıldır aralıksız iş hayatıma devam ediyorum.
-İş hayatından kazanımlarınız neler oldu?
Hayat okulunu, iş hayatını kamuda öğrendim. Geleceğimi tapu kadastro, belediye, DPT tecrübelerim yönlendirdi. Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde TMMOB ile tanıştım. Öğrenci örgütlenmelerinde görev aldım. Oradaki tecrübemle Ankara'da dönünce Harita Mühendisleri Odası genel merkez yönetiminde görev aldım. Denetim kurulunda çalıştım. Örgütlülük hayatımın her alanında var, beni dirençli kılıyor.
CEZALANDIRMAK İSTENEN KADIN DAHA ÇOK GÜÇLENİR
-Kadın olmanın sıkıntıları neler oldu?
Ankara'ya döndüğümde daire başkanım ilçelerde arazi görevlerine çıkmamı istemiyordu. Kadın olduğum için verimli olamayacağımı düşündü. Hamileliğimi, çocuklarımı bahane gösterdi. Direndim ve 5 yıl beni Keçiören Kadastro Müdürlüğü'nde tek mühendis olarak çalıştırdı. Bir nevi cezalandırdı. Yıldırmak istedi. Merkez ve kırsal ilçelere tek mühendis olarak baktım. 18 saat çalıştığım günler oldu. Yapamayacağımı düşünenleri haksız çıkarmak için uğraştım. Kadını güçlendiren bunlar. Cezalandırmak istedikçe gücünü arttırırsınız. Keçiören'i yapılandırma dönemiydi. Orman bölgesi kadastrosunu yaptık. Eşeklerle işaret taşları taşıdık. O sırada hamileydim. İş hayatında var olma savaşı veren nesil olduk. Bu mesleği kadın olarak yapmak zordu. Okulda 7 kadın vardı. Hepimize büroda görev vermeye çalışıyorlardı. Sahada görev almak için direndim, mesleğin tüm inceliklerini, detaylarını biliyorum.
-Güçlü kadın olmanın yolu çok çalışmak mı?
Güçlü kadın olmak için kendinizi bilmeniz, özgüven sahibi olmanız lazım. Önünüze çıkan engellerle başka türlü mücadele edemezsiniz. Kendine güvenen herkes, kadın veya erkek için geçerli bunlar. Yeni nesilde kırılganlık çok fazla. Kendinize güvenmeniz çok önemli.
-BPW nasıl başladı?
İstanbul'dan arkadaşım aradı. 'İzmir şubesi düşünülüyor, ne dersin?' dedi. Aslında her il özerk yapıda şube gibi değil. İzmir için girişim başlamış, kurucu üye olarak katıldım. Kurucu yönetim oluşturuldu. Kimseyi tanımıyorum. 21 kurucu üye vardı. Bu daha sonra 42'ye çıktı. İlk seçimli genel kurulda liste hazırladık, kurucu yönetime karşı ve kazandık. Ben kendimi yönetimde buldum. TMMOB nedeniyle örgütlü çalışma ruhum var. 9 Eylül 2022'de kurulan derneğe 18 Ocak 2023 genel kurulunda başkan oldum. Göreve geldik, 6 Şubat depremi oldu. Hazirana kadar ne yaptığımızı bilemedik. Eylül 2023'te ilk kuruluş yıldönümümüzde, zirve yapma kararı aldık. Gamze Cizreli ve Mümin Sekban katıldı. Yönetimde aktif ve güçlü kadınlar var. Zirvede üye sayımız 70 oldu. Başkan Yardımcımız Sezin Sivri ve diğer arkadaşların çevresiyle, 350 kişinin katıldığı, sponsorların destek verdiği bir kadın zirvesi yaptık. Bu zirve derneği parlattı. Zirvenin konusu kadın, kız çocuklarının geleceğe dönük varlığı, topluma katkıları. 16 gönüllü konuşmacı, 10 sponsorla yaptık.
KIZ ÇOCUKLARINI GÜÇLÜ KADINLAR OLARAK HAYATA HAZIRLIYORUZ
- BPW nasıl bir örgütlenme?
İlk olarak 1930'da Cenevre'de kurulmuş. Uluslararası bir dernek. 136 ülkede, 37 bin üyesi ile etkileşim imkanı var. Türkiye'de dernek olmaktansa uluslararası bir örgüt çatısı altında olmak daha büyük faydalar getirecek. Hem BPW çatısı altındayız hem de özerk yapıdayız. Talimat almadan çalışıyoruz ama amaçlarda aynıyız, etkileşim yaratıyoruz. Destek alıyoruz. Toplumda kız çocuklarının yerini eğitimle güçlendirmek, iş hayatına hazırlamak için çalışıyoruz. Girişimci kadın derneği değiliz, girişimci iş kadını derneklerinin amacına uygun kalitede kadın yetiştirmek için çalışıyoruz. Cinsiyet eşitliğinde, kadın haklarını savunma konusunda aynı hedefle kadının eğitilmesi sorumluluğunu üstleniyoruz.
KOOPERATİF KURALIM KONSERVE KURALIM NOKTASINI GEÇTİK
- Eğitim konusunu açar mısınız?
Kadın ve kız çocuklarımıza teknoloji odaklı eğitim vermeliyiz. Kooperatif kuralım, geleneksel üretim yapalım, örgü örelim, konserve kuralım noktasını geçtik. Kadının beynini kullanarak farklı yerlere gelmesini sağlamalıyız. Geleneksel uğraşlarla iş hayatında olmalarını doğru bulmuyorum. Bir dönem oldu, geçti. Kadının farklı noktaya gitmesi gerekiyor. Yapay zeka, inovasyon, dijitalleşmeden bahsediyoruz. Bu fırsatlardan ev kadınlarının da faydalanması gerekiyor. Akıllı telefondan iş imkanı yaratabilir. Artık sokağa çıkıp satma devri bitti. Evde ürettiğinizi bile satmak için teknolojiye ihtiyacınız var. Bunu da telefonla yapabiliyorsunuz. Sosyal medya ile en uzaktaki insana da ulaşıyorsunuz. Dernek olarak stratejik planlamalarımızda hep bunlar var. 2024'te de vardı, 2025'te de var.
- Meslek sahibi kadınların derneğinize ilgisi nasıl?
1,5 yılda 150 üyeye ulaştık. Bu üye sayısını genişletme, derneği doldurma hedefiyle olmadı. Her üyenin derneğe kazandıracağı amaç, yetkinlik olsun istiyoruz. Bu düşünceyle üye alıyoruz. Niteliğe bakıyoruz. Yönetim kurulunda değerlendiriyor, ona göre üye yapıyoruz. Amacımıza uygun çalışacak nitelikteyse üye olmasının anlamı var. Şimdi aktif olmayan, ilerde görev alabilecek üyelerimiz var. 2024'te zirvelerden başka yaptığımız en büyük proje, eğitim. Bizim 9 komitemiz var Eğitim ve genç komitelerimiz bizim için çok önemli. Sürdürülebilirlik,kültür sanat gibi komitelerimiz de var.
- Güncel projeleriniz neler?
Ailemin kadınları kitap projemiz var. Bu dernek projemiz. Tüm dünya örgütlenmelerine açtık. Yazarlarla birlikte atölyeye çevirdik. Okuyucuya hazır hale getirmeye çalışıyoruz. Tamamen kitap. Başarı öyküleri, başarıya giden yolda etkileşimlerini anlatıyorlar. İzmir Ekonomi Üniversitesi 'den öğretim üyesi Sevay İpek Aydın İletişim Fakültesi'nden o önderlik ediyor. 2025 içinde tamamlayacağız. İngilizce ve Türkçe olarak hazırlanıyor. Sayılı basılacak. Dijital ortamda olacak.
-Dezavantajlı mahalleler ve kırsaldaki kız çocukları için projeler var mı?
Dezavantajlı mahalle ve kırsalda yaşayan kız çocuklarının eğitim hakkından daha çok yararlanması için çalışma yapmak istiyoruz ama 2025 stratejik planımıza alamadık. Mesleğim gereği her yere gidebiliyorum. Metropol ilçelerinde bile okuyamayan kız çocuklarımız var. Kişisel olarak uzanabiliyoruz ama dernek olarak kapsamlı proje yapamadık. 'Mış' gibi yapmak yanlış olur.