Kağıt sanayinin geleceği geri dönüşümde

Kağıt üretiminde hammaddenin en temel sorun olduğunu söyleyen kağıt sektörü temsilcileri sanayi ormanları ve geri dönüşümle sorunun aşılabileceğini vurguluyor

Kağıt ve ambalaj sektörü hammadde konusunda dışa bağımlılığı azaltmak, ekonomik maliyetlerde üretim yapmak  için tespit ettiği çözüm yolları için harekete geçiyor. Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın kağıt ürünleri sanayicisi Meclis Üyeleri Ferit Kora ve Fatih Aracı, sektörün hammadde geleceğinin geri dönüşüm ve sanayi ormanlarında olduğunu açıkladı. 

SANAYİ ORMANLARI VE GERİ DÖNÜŞÜM

Kağıt ürünlerini çöpe atmanın büyük hata olduğunu belirten EBSO Meclis Üyesi  Ferit Kora, kağıt üretimi dendiğinde ilk akla gelenin ormanların yok edilmesi olduğunu hatırlatarak, “Dünyada sanayi ormanı uygulaması var. Bizde de çok ender olmakla birlikte yapılan bir uygulama. Sanayi ormanlarına dikilen ağaç türleri 6-7 yılda büyüyor ve kullanılabilir hale geliyor. İnsanlar bu ormanları kendi özel mülklerinde oluşturuyor. Kesilen ağaçların yerine yenisi dikildiği için sürekli yenileniyor. Normal kamusal ormanlar zaten gelişi güzel kesilemiyor. Bir de geri dönüşüm var. Çöp konusunda toplum eğitilmeli. Geri dönüşümlü ürünler ve ambalajlar ayrıştırılarak atılmalı. Geri dönüşüm evden başlayacak bir uygulama. Ev halkı çöpü ayrıştırarak, ürünün niteliğine göre biriktirmeli. Sokaktaki çöp konteynerleri ona göre düzenlenmeli. Şu anda bu konuda toplum çok bilinçsiz. Şu anda hurda toplayıcılar bu anlamda büyük bir görev üstleniyor. Ancak bu konuda dünyanın çok gerisindeyiz” diye konuştu.

Kağıt sanayinin geleceği geri dönüşümde

Meclis Üyesi Fatih Aracı da sektörün hammadde ihtiyacı için daha fazla katı atık ayrıştırmaya ihtiyaç olduğunu açıklayarak, “Geri dönüşüm istenildiği kadar değil. Hurda kağıt kullanılamadığı için hammadde maliyetleri olması gerekenin çok üzerinde. Hurda kağıtlar sadece oluklu mukavvaların oluklarında kullanılıyor. Dolayısıyla ambalajda hijyen sıkıntısı yaşanmıyor ” dedi.

Kağıt sanayinin geleceği geri dönüşümde

İZMİR KAĞIT VE AMBALAJDA ÖNEMLİ BİR ÜRETİM ÜSSÜ

Türkiye’deki 4 ofset kağıt fabrikasından 3’ünün İzmir’de üretim yaptığını açıklayan Ferit Kora, İzmir’in temizlik kağıdı üretiminde de çok büyüdüğünü vurguladı. Türkiye’nin toplam 7 milyon ton olan kağıt üretim kapasitesinin 3,5 milyon tonunun craft kağıt, 1,5 milyon tonunun temizlik kağıdı, 1,5 milyon tonunun karton, 1,5 milyon tonunun ise karton kağıt olduğunu sıralayan Ferit Kora, “Toplam kapasitenin 1 milyon 660 bin tonu İzmir üretimi. Türkiye’nin 2023’te 2 milyon 500 bin dolar olan kağıt ve kağıt ürünleri ihracatının 540 bin dolarını Ege Bölgesi yapmış. Ege Bölgesi’nin üretimde, istihdamda ve ihracatta varlığı, etkisi önemli” diye konuştu.

İzmir’in Osmanlı İmparatorluğu’ndan bu yana dış ticarette önemli bir kapı olduğunu belirten Fatih Aracı ise, şu bilgileri verdi; “Ambalaj, tifdruk, flexi konusunda İzmir Türkiye’nin 3. büyük üretim şehri. Çünkü ihracat üssü gibi olarak bir şehirde en büyük ihtiyaç ambalaj. En büyük sıkıntımız selüloz üretiminde ihtiyaç duyulan kaliteli ağaç. Pandemide artan ambalaj ihtiyacı devam ediyor. Mevcut üretim 5 milyon ton. Yeni yatırımlarla 4 milyon ton kapasite ilavesi olacak ve kapasite 9 milyon tona çıkarılacak. Sektörün hurda kağıt ihtiyacı 3,5 milyon ton. Bunun sadece 1,5 milyon tonu içerden karşılanabiliyor. 2 milyon ton hurda kağıt ithalatı yapılıyor. İlave olacak 4 milyon tonluk üretim kapasitesi için yeni hammadde kaynağına ihtiyaç olacak. Avrupa’da 6. sırada, 12 milyon dolarlık aktif büyüklüğe sahip sektörde hammadde konusunda çalışmaya ihtiyaç var.”
 

Bakmadan Geçme