Kahvenin bile tadı kaçtı

Yeni İzmir Gazetesinden Şaha Çimen’in haberine göre, Kahvesinden çayına, personel giderlerinden temizlik malzemelerine kadar gelen zamlarla ayakta...

Kahvenin bile tadı kaçtı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yeni İzmir Gazetesinden Şaha Çimen’in haberine göre, Kahvesinden çayına, personel giderlerinden temizlik malzemelerine kadar gelen zamlarla ayakta durmaya çalışan esnaf da sonunda isyan etti. Önceden yaz ve kış olmak üzere yılda 2 kere menü değiştirdiklerini belirten esnaf, şimdiler de her ay menüde değişime gidiyor. Vatandaş ise gelen zamlara yetişemiyor, haftada 3-4 kez kafeye kahve içmeye giderken, haftada 1 kez zor gidiyor.

Haber

19 yıldır kahve sektöründe çalıştığını ve 4 yıldır da işletmecilik yaptığını söyleyen Bora Doğan,
“Var olan zamlardan dolayı sıkıntı çekiyoruz. Çünkü sürekli olarak menülerimizi yenilememiz gerekiyor. Euro ve dolara bağlı olarak bize bir tane reçete çıkarılıyor. Bize eğer bu fiyattan satmazsan zarar edersin deniliyor. O yüzden bizlerin de bu rakamı kullanması gerekiyor. Rakamlar sürekli güncellendiği için ister istemez vatandaş da tepki gösteriyor. Süt ve kremalı ürünlere çok zam geldi. Sütü iki sene önce kilosunu 6 buçuk- 7 liraya alıyordum. Direkt üreticiden alıyordum. Şu an da 1 kilo sütün fiyatı 20 lira. Kafe olarak ana ham maddelerimizin biri süt diğeri de kahve zaten. 5 sene önce bana sıcak kahveyi 70 lira satacaksın, dedikleri zaman gülerdim. Mümkün değil dediğimi şu an uyguluyorum. 70 Liraya sıcak kahve var” dedi.

Haber

Bora Doğan – Kafe işletmecisi

 

Doğan, “Her gün gelen insan 3 gün 4 gün de bir geliyor artık. Şehir dışından gelen müşteriler menüleri gördüklerinde hiçbir şey alamadan kalkıp gidiyor, bu parayla karnımı doyururum, diyor. Bazıları da direkt fiyatlar neden bu kadar pahalı diye soruyor. Geçen sene kahve 300- 315 civarında satılıyordu. Şu anda 600- 635 civarında. Geçen sene bir fincan kahve 18 lira iken şimdi 45 lira. İki üç katı. Serbest piyasa var. Mesela İzmir’e bir AVM’ye gittiğiniz zaman bizim şu an 40- 45 sattığımız kahveyi 70- 80’e satıyor. İstediği rakamı yazabiliyor. Müşteriye fiyatları söylerken utanıyoruz” diye konuştu.

ASIL ZAM BU HAFTA

Çiçeği burnunda bir işletmeci olan Ekrem Gürbey ise şöyle konuştu: Zamlar daha ilk günden etkisini gösterdi. Mesela aidat parası bin 500’den 3 bine çıktı. Onun dışında gelen ürünlerimizin fiyatları çok arttı. En basitinden plastik bardak bile 4 bine dayandı. Sokak bile bomboş. Mesela benim özel bir tatlım vardı. 34 lira ile bana gelmişti. Şu an 41 lira olmuş. Neredeyse %45’e yakın bir zam gelmiş. Bu iki haftada olan bir zam. İnsanlar var olan zamlara alıştı. Artık insanlar kafeye geldiklerinde fiyatlara bakmıyorlar. Siparişlerini verip ödemelerini yapıyorlar. Bana yansıdı bu zamlar. Ben ürün alırken beni etkiliyor ama vatandaş alıştığı için tepki vermiyor. En fazla zam kahvelere geldi. Daha önce 37 liradan sattığımız filtre kahve şimdi 53 lira. Neredeyse % 50 zamlı. Ancak asıl zamları bu hafta itibariyle yaşayacağız. Özellikle mazota yapılan zam çok etkileyecek bizi. Çünkü ürünlerimiz dışarıdan geliyor. Seferihisar da uzak bir yer. Normalde iki üç günde bir geliyordu sevkiyatlar şimdi onda da sıkıntı yaşanacaktır. Yani sevkiyat bedeli daha da artacak. Neye zam gelse direkt bizim fiyatlara da yansıyor. Zamlar daha fazla artarsa işletme olarak ikinci bir planımız yok. Elimizdeki her şeyi bu işe harcadık. Hepimiz şu sıralar kredilerle uğraşıyoruz. İşimiz iyi gözükmüyor.

HABER MERKEZİ

Bakmadan Geçme