Kalpten kalbe aynı yolda yürüyorlar

Henüz anne karnında hastalıkları teşhis edilen ve kısacık hayatlarında birkaç ameliyat geçiren çocuklar, Acıbadem Üniversitesi Atakent...

Henüz anne karnında hastalıkları teşhis edilen ve kısacık hayatlarında birkaç ameliyat geçiren çocuklar, Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi ve Çocuk Kalp Vakfı’nın “Kalpten Kahraman” isimli ahşap atölyesi etkinliğinde doktorlarıyla bir araya geldiler. Küçük elleriyle ahşaba minik kalpler oyan çocuklar ve aileleri, ilk kez ahşaba dokunmaktan, eserlerini yapmaktan, sanatın iyileştirici gücünü hissetmekten büyük mutluluk duydular.

HER 100 BEBEKTEN BİRİSİ KALP HASTASI DOĞUYOR

Her 100 bebekten birinin kalp sorunuyla doğduğunu söyleyen Kalp Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ersin Erek “Ülkemizde bu oran, yaklaşık 12 bin bebek demek. Kalp sorunuyla dünyaya gelen her 4 bebekten birine de ilk bir yıl içinde tıbbi müdahale gerekiyor. Dolayısıyla bu çocuklar ve aileleri doğuştan savaşçılar. Biz onları kalp savaşçıları olarak adlandırıyoruz” diye konuştu. Kalp tedavisi gören çocuklar ile ailelerinin sosyal ve psikolojik olarak da etkilendiklerini belirten Prof. Erek, toplumda bu çocuklara pozitif ayrımcılık yapılması gerektiğini de sözlerine ekledi.

KALP SAĞLIĞI HAYATİ

Çocuk Kalp Vakfı Başkanı Prof. Dr. Tayyar Sarıoğlu vakfın hem kalp hastası çocukların sağlığına hem de toplumda kalp sağlığını korumaya yönelik çalıştığını dile getirdi. Kalp sağlığı ile ilgili eğitimin çocuk yaşlarda başlaması gerektiğine işaret eden Sarıoğlu, şöyle konuştu: “Dünya genelinde birinci ölüm nedeni olan kalp hastalıklarının yüzde 80’i önlenebilir. Ayrıca kalp hastalıklarının ekonomik yönü de var. Bugün 85 milyonluk ülkemizde kalp ve damar hastalıkları için yılda 20-25 milyar lira harcanıyor. Çocukları bu konuda yetiştirirsek hem toplumsal sağlığı koruruz hem de ülkeye olan ekonomik yükünü azaltırız.”

KALP KAHRAMANLARININ ÖYKÜLERİNDEN KESİTLER

Berat İsmail Ertaş: 25 günlükken hastaneyle tanıştı. Şimdi 10 yaşında olan küçük kalp savaşçısının annesi Habibe Aytaş, “Doğduktan sonra dili morarır gibi oluyordu sonra düzeliyordu. Şüphelendik, araştırdık. Kalp hastalığı belirtisi olabileceği yazıyordu. Hemen doktora gittik. İki kez bypass oldu.

Derya Tokgöz:  Üçüncü doğumunda ikizlerini kucağına alan bir anne. İkizlerimden Mehmet’te, 9 yaşında kalp sorunu saptandı. Enfeksiyonlar kalp kapağını etkilemiş. Şok olduk duyunca. Nasıl ağladık anlatamam. Önce stent takıldı ama yetmedi, tamir amacıyla kalp ameliyatı oldu. Çok şükür şimdi iyi. “

Ali Kaan Şahin: 10 yaşında. Kalp hastalığı anne karnında saptanmış. Doktorlar tıbbi müdahale olmazsa öleceğini söylemiş. 4 küçük, 1 büyük kalp ameliyatı, 4 yaşında kalp pili takılmış. Şimdi sağlıklı.

KALPLERİNİ AHŞABA KAZIDILAR

Farklı hikayelere sahip, yaşları 6-13 yaş arası çocuklar, uzun tedavi süreçleri nedeniyle adeta ailelerinin bir parçası olarak gördükleri doktorlarıyla buluştular. Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Kalp Cerrahisi Uzmanları; Prof. Dr. Ersin Erek, Doç. Dr. Selim Aydın, Doç. Dr. Bahar Temur, Çocuk Kalp Vakfı Başkanı Prof. Dr. Tayyar Sarıoğlu ve Prof.Dr. Yusuf Kenan Yalçınbaş ile buluşan çocuklar; Ahşap Sanatçısı Ayhan Tomak’ın atölyesinde sanatın iyileştirici gücünü hissettiler, tahtaya kalplerini oyarak kendi eserlerini yaratmak için çabaladılar.

KAYNAK: YENİ İZMİR GAZETESİ

Bakmadan Geçme