Kamu alacakları faizi de zamlandı

Mevduat faizleri yüzde 60'lara ulaşınca mükellefler kamu borçlarını ödemek yerine paralarını faize yatırmaya başladı. Hükümet de kamu alacaklarının faiz oranını yüzde 3'ten 4'e çıkardı. Yeminli Mali Müşavirler Odası Başkanı Yaşar Zengin bu artışın adil olduğunu söyledi

Kamu alacaklarına uygulanan faiz oranı piyasa faizlerinin ve enflasyonun çok altında kalınca, devlet de kendi alacaklarına yönelik uyguladığı faiz oranlarını bir puan yükselterek, yüzde 3’ten 4’e taşıdı. Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Yeminli Mali Müşavirler Odası Başkanı Yaşar Zengin, bunun son derece adil bir düzenleme olduğunu belirtti. Piyasada faiz oranlarının yüzde 40 ile 60 arası seviyelerde olduğunu hatırlatan Zengin, “Mevduat faizleri bu kadar yüksek olunca mükellef vergi, prim borcunu ödemek yerine bu parayı mevduata yatırmaya başladı. Bu durumun farkında olan Hazine ve Maliye Bakanlığı önlem alıyor. Kamu alacaklarına uygulanan faiz oranı piyasa şartlarının çok altında kalmıştı. Vergi alacaklarını toplamak adına olması gereken bir düzenleme yapıldı. Bankaların mevduat faizleri ile karşılaştırıldığında dengeli bir rakam” diye konuştu. 

KAMU ALACAKLARI HAZİRAN SONU İTİBARİYLE 28,1 MİLYAR TL

Hazine alacak stoku 30 Haziran 2024 tarihi itibarıyla 28,1 milyar TL olarak gerçekleşti. Hazine alacak stoku içinde en yüksek pay 10,5 milyar TL ile Mahalli İdareler’e ait. 2024 Haziran ayı sonu itibarıyla Hazine alacaklarından toplam 2,7 milyar TL tahsilat gerçekleşti.

Gelirler İdaresi Başkanlığı’nın 2023 yılı rakamlarına göre tahakkuk ettirildiği halde ödemesi alınamayan alacaklarının toplamı 874 milyon 585 bin 978 TL. Başkanlığın geçmiş yıllardan biriken toplam alacakları ise 353 milyar 80 milyon liraya  ulaştı. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun prim alacakları toplamı ise 363 milyar lira. 

Bakmadan Geçme