• Haberler
  • Ekonomi
  • Kamu görevlileri, kira yardımı değil lojman istiyor!

Kamu görevlileri, kira yardımı değil lojman istiyor!

Hayat pahalılığı nedeniyle büyükşehirlerde ve turizm bölgelerine görev yapan kamu çalışanları, ev bulamıyor bulsa bile kirasını...

Kamu görevlileri, kira yardımı değil lojman istiyor!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Hayat pahalılığı nedeniyle büyükşehirlerde ve turizm bölgelerine görev yapan kamu çalışanları, ev bulamıyor
bulsa bile kirasını karşılamakta zorlanıyor. Özellikle son aylarda yaşanan kira artışları kamu görevlilerini tayin
yoluna itiyor. İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Süleyman Kaynak, TOKİ’ye lojman çağrısı yaparken Eğitim-­Sen İzmir 1 No’lu
Şube Başkanı Necip Vardal, kısa vadede kira yardımı orta ve uzun vadede ise lojman yapılması gerektiğini dile
getirdi. Öte yandan Büro Memur­-Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Mucip Uludağ, İzmir’de Çeşme ve Urla’da görev yapan bazı memurların yüksek kiralar nedeniyle tayin isteyeceğini söylediğini aktardı.

‘MAAŞIN YARISI KİRAYA’
Özellikle büyükşehirlerin merkezleri, sahil şeridi ve turisttik ilçelerde devlet memurlarının ev ve kira soru
yaşadıklarını dile getiren İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak, “Neden böyle bir sorunumuz var? Yoksulluk sınırının 28 bin liraya ulaştığı bir ülkede gelirin büyük bir kısmı kira ve kiranın ek giderlerine veriliyor. Özellikle Türkiye’nin kıyı kentlerinde ve büyükşehirlerde 4 kişilik bir ailenin yaşayabileceği evin kirası çok yüksek. Bu da insanları geçim zorluğuna itiyor. Bu sorunu bütün kamu görevlileri yaşıyor” dedi.

‘GÜLÜNÇ YARDIMLAR İLE ÇÖZÜLMEZ’

Kaynak, ev ve yüksek kira problemi nedeniyle kamu çalışanlarının büyükşehirlerin merkezleri, sahil şeridi ve
turisttik ilçelerden kaçtığının söylenebileceğini belirterek, “Devlet kurumu olan TOKİ, binlerce daire yapıyor. Alınan vergiler karşılığında devlet kurumları vatandaşların günlük yaşantılarının kolaylaşmasını sağlamaya çalışır. Bu bahsettiğim normal olanıdır ve yapılması gerekendir. Şu anda devletin sağlıkta konutta ve eğitimde görünürlüğünü kaybettiğini görüyoruz.
Çeşme, Bodrum ya da buna benzer tatil yörelerinde devlet olarak sizin adınıza görev yapmasını istediğiniz memuru tayin ettiyseniz en azından temel ihtiyaçlarını karşılamak durumdasınız” ifadelerini kullandı.

TOKİ’nin kamu görevlilerinin çok ucuza ya da ücretsiz lojmanlar ile barınma ihtiyacını ortadan kaldıracak önlemleri alması gerektiğini vurgulayan Kaynak, “Gülünç kira yardımları ile bu işin çözülmeyeceği açık. İnsanlar, kamu görevi yaparken birtakım maddi sorunları düşünmemesi ve kaygılanmaması gerekiyor” açıklamasını yaptı.

‘KISA VADEDE DESTEK’
Eğitim­-Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Necip Vardal da kirada oturmak durumunda olan herkesin zor durumda kaldığını belirterek, “Kamu çalışanlarının aldığı maaşın neredeyse yarısı kira giderine ayrılıyor. Bunun yanında
turizm bölgelerindeki kira artışları buna paralel olarak ortalamanın üzerinde. Turizm bölgelerinden kaçış da söz
konusu. Yüzde 25 kira artışı sınırlaması yapılsa da bu sorunları çözmüyor. Şu anda yapılabilecek en acil durum kira desteği sağlanması” dedi.

‘GERÇEK DESTEK’
Kira yardımının gerçeğe uygun bir şekilde kısa vadede sağlanması gerektiğinin altını çizen Necip Vardal, “İzmir’den örnek verecek olursam 6 bin lira altında oturabilecek bir yer bulmak imkansız.
Geçmişte olduğu gibi komik bir destek istemiyoruz, böyle bir rakamın da gerçekliği olmaz. Sosyal devlet olmanın ilkesinden bir tanesi lojmandır. Bunun zaman içerisinde yaygınlaştırılması gerekiyor. Kısa vadede kira yardımı yapılması gerekirken orta ve uzun vadede ise lojman yapılması gerekiyor” görüşünü aktardı.

‘TAYİN İSTİYORLAR’
Büro Memur­-Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Mucip Uludağ, üç büyükşehir başta olmak üzere diğer illerde kamu görevlilerine kira yardımı yapılması gerektiğine dikkat çekerek, “Bunun yanı sıra var olan lojmanların kullanılabilir hale
getirilmesi ve yenilerinin yapılması gerekiyor. Özellikle Urla, Çeşme, Kuşadası, Fethiye ve Didim gibi ilçelerdeki kamu çalışanları çalışmak istemiyorlar. Memurlar, bu tarz ilçelerden tayin istiyor. İzmir’de özellikle Çeşme ve Urla’dan
kiralar yüksek olduğu için tayin isteyeceğini bize söyleyenler var” dedi.

Özel haber: Sıla ARABACIOĞLU

Bakmadan Geçme