'Kamunun malını iştirake devretmek ihanet'

Geçtiğimiz gün acil bir düzenleneme ile İzmir Ticaret Odası'nın kullanımına devredilen Cemal Gürsel Askeri Kışla arazisi...

Geçtiğimiz gün acil bir düzenleneme ile İzmir Ticaret Odası’nın kullanımına devredilen Cemal Gürsel Askeri Kışla arazisi ile ilgili değerlendirme yapan Peyzaj Mimarları Odası İzmir Şubesi Başkanı Salih Yeşilbaş, kamunun malını iştirake devretmenin ihanet olduğunu söyledi.

 

Kentsel yerleşim sınırları içinde bulunan diğer askeri alanlar gibi, Bornova’da bulunan Cemal Gürsel Askeri Kışlası’nın da hangi koşullarda “askeri alan” statüsünden çıkarılabileceği 1/25.000 ölçekli Çevre Düzeni Plan notlarında çok açık belirtildiğini hatırlatan Salih Yeşilbaş, “Niteliği değiştirildiği takdirde sadece ‘sosyal donatı alanı’ olarak kullanılabileceği belirtilen bu alanın, sanayi sitesi yapmak üzere İzmir Ticaret Odası’na devredilmesini ne bilimle ne teknikle ne de kamu yararıyla açıklamak mümkün değil. Kamunun malını bu şekilde, bir iştirake devretmek bu kentte yaşayan yurttaşlara olduğu gibi, bu kentin geleceğine de ihanettir.  Sadece ticari kaygılarla yapılan bu tarz girişimlerin, orta ve uzun vadede kente ve kentliye yarardan çok zarar getirdiği çok defa yaşanarak tecrübe edildi. Kaldı ki; iklim krizi, afetler, pandemi gibi süreçler, bu kentin nitelikli kamusal açık alanlara ne kadar ihtiyaç duyduğunu acı bir şekilde hepimize gösterdi. Çokça tartışmalara sebep olan, yıkılan Buca Cezaevi arazisinde yapılmak istenenle, burada yapılmak istenen şey arasında çok fark yok. Unutulmamalıdır ki; kamunun malı, kamuya hizmet etmek zorundadır” diye konuştu.

Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi yönetimi ile Mimarlar Odası konuyla ilgili açıklama hazırlığı yapıyor. Oda üyeleri ve meslektaşlarının görüşlerine başvuran iki meslek odası, sürecin tamamlanmasının ardından basın açıklaması yaparak, konuyla ilgili kamuoyunu bilgilendirecek.

HÜSNİYE SEVAL ACUN

Bakmadan Geçme