Kamusal hizmetlerde 'yapay zeka' devri

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, 'İzmir Büyükşehir Belediyesi hizmetlerini iyileştirmeyi, onu daha hızlı ve daha verimli çalışan bir kurum haline getirmeyi hedefliyoruz. Bunu yaparken yararlanacağımız teknolojilerden biri de yapay zekâ olacak' dedi.

İzQ Girişimcilik ve İnovasyon Merkezi'nde düzenlenen “Kamusal Hizmetlerde Yapay Zekâ Kullanımı Çalıştayı”nda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, kurumsal başarı hedefini dile getirerek, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin hizmetlerini daha hızlı ve verimli hale getirmeyi amaçladıklarını belirtti. Tugay, bu hedefe ulaşmak için yapay zekânın önemli bir araç olacağını vurguladı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, yapay zekâ teknolojilerini projelerinde kullanmak amacıyla Yapay Zekâ ve Akıllı Şehirler Müdürlüğü’nü kurdu. Bu müdürlük, Büyükşehir Belediyesi’nin kamusal hizmetlerin kalitesini artırmayı ve yurttaşların yaşamını kolaylaştıracak projelerde yapay zekâ kullanımını teşvik etmeyi hedefliyor. İzmir İnovasyon ve Teknoloji AŞ bünyesinde faaliyet gösterecek olan bu müdürlük, veriye dayalı analizler ve açık paylaşım prensipleriyle süreçleri geliştirmeyi planlıyor.

KAMUSAL HİZMETLERE KATKISI

Başkan Tugay, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin günlük olarak ürettiği atık miktarını örnek göstererek, yapay zekânın veri analizi ve sorun tespiti konusundaki potansiyelini vurguladı. Tugay, verilerin düzenli takip edilmesi ve analiz edilmesinin önemine dikkat çekerek, yapay zekânın bu süreçlerde nasıl yardımcı olabileceğini ifade etti. Başkan Tugay, Teknolojiyi kullanma konusunda açık fikirli olunması gerektiğini belirterek, “Ben kurumsal başarı istiyorum. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin başarmasını istiyorum. Bu, Cemil Tugay’ın başarısı olmayacak. Yapay zekâyı yerel yönetim uygulamalarında doğru şekilde kullanırsak hepimizin çok keyif alacağı bir süreç olacak. Buna çok inanıyorum. Veriye dayalı analiz sürecini oturtmak, bunun üzerinden kontrollerimizi yapmak, tüm aşamalarda herkese açık olmak, sahip olduğumuz bilgiyi herkesle paylaşmak hepimizi başarılı ve mutlu hale getirecektir” diye konuştu.

“PROBLEMLERİN NERELERDE YOĞUNLAŞTIĞINI ANLAYABİLİRİZ”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Belediyenin hizmetlerini daha hızlı ve verimli hale getirmeyi hedeflediklerini açıkladı. Başkan Tugay, bu hedef doğrultusunda yapay zekâ teknolojilerini kullanacaklarını belirtti. Konuyla ilgili olarak Başkan Tugay, şunları söyledi:

“Bunu yaparken yararlanacağımız teknolojilerden biri de yapay zekâ olacak. Günde kaç ton atık ürettiğimizi konuşuyoruz. 5 bin 500 ton atığın gerçekten ne kadarının atık olarak kabul edilmesi gerektiğini bilmiyoruz. Yani hemen her alanda, ortada bir veri var. O verileri aslında günlük olarak takip edebilsek, o verilerin üzerine analizler yapabiliyor olsak, bazı şeylerin neden olduğunu, problemlerin nerelerde yoğunlaştığını ve neleri yaparak bazı şeylerin düzeltilebileceğini anlayabiliriz. Yapay zekâ bu konuda bize yardımcı olabilecek bir dijital teknoloji.”

YEREL YÖNETİMLER İÇİN YAPAY ZEKÂ STRATEJİ BELGESİ

İzmir Planlama Ajansı Başkanı Prof. Dr. Koray Velibeyoğlu, Türkiye genelinde ulusal bir yapay zekâ stratejisinin mevcut olduğunu ancak yerel yönetimler için böyle bir strateji belgesinin bulunmadığını belirtti. Velibeyoğlu, İzmir İnovasyon ve Teknoloji AŞ’ye destek vererek, yerel yönetimler için ilk yapay zekâ strateji belgesini hazırlayacaklarını ve uygulamaların bu belgeye göre şekillendirileceğini ifade etti.

GÜÇLÜ BİR TEKNOLOJİ EKİBİ İLE İZMİR’İN GELECEĞİ

Çalıştayda konuşan İzmir İnovasyon ve Teknoloji AŞ Genel Müdürü Emrecan Durmaz, İzmir’in güçlü bir teknoloji ekibine sahip olduğunu ve veri üreten bir şehir olmanın yöntemlerinin tartışılacağını belirtti. Durmaz, İzmir’in geleceğini kodlamak için çalışmalarını sürdüreceklerini söyleyerek, “İzmir’in artık yeni teknolojiler geliştiren, çökmüş sistemleri ayağa kaldıran çok güçlü bir teknoloji takımı var. İzmir’in geleceği, geleceğin İzmir’ini kodlamak için çalışmaya devam edeceğiz” dedi. 

VERİ GÜVENLİĞİ VE YAPAY ZEKÂ UYGULAMALARI

İzmir Ekonomi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Kutluhan Erol, yapay zekânın karar destek sistemleri, şehir planlamacılığı, trafik yönetimi, toplu taşıma ve ulaşım planlaması, afet yönetimi, belediye işlemlerinin otomasyonu, denetim otomasyonu ve vatandaşlarla iletişimi hızlandırma gibi alanlarda kullanılabileceğini belirtti. Erol, bu sistemlerin uygulanması sırasında veri güvenliğinin sağlanmasının önemine dikkat çekti.

Bakmadan Geçme