Kanser hastalarına çağrı
Kanser hastaları moralini nasıl yüksek tutabilir? Hastalığı atlatanlar hangi tavsiyelerde bulundu? Kanserle mücadelede psikolojik destek neden önemli?
Kanserle Dans Derneği ve Can Hastanesi iş birliğiyle, 4 Şubat Dünya Kanser Günü kapsamında düzenlenen etkinlikte kanser tedavisi görmüş hastalar bir araya geldi. "Kansere Rağmen Hayatın Ritmini Yeniden Bulmak" başlığıyla gerçekleştirilen kahvaltı organizasyonunda, hastalar yaşadıkları süreci paylaşırken uzmanlar da tedavi sürecinde moralin ve sosyal desteğin önemine vurgu yaptı.
“KANSERLE MÜCADELEDE YALNIZ DEĞİLSİNİZ”
Can Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Elvina Almuradova, etkinlikte yaptığı konuşmada, kanser tedavisinde moralin, sosyal desteğin ve tedaviye inanmanın kritik bir rol oynadığını belirtti. Hastalara, hekimleriyle açık iletişim kurmaları, süreci kabullenerek hayata tutunmaları ve içlerine kapanmak yerine sosyal aktivitelerle ilgilenmeleri tavsiyesinde bulundu.
"Kanserle mücadele yolculuğunda yalnız değilsiniz. Tedavi sürecinde sosyalleşmek, hobi edinmek ve hayatın içinde kalmak moral açısından büyük önem taşıyor." ifadelerini kullanan Almuradova, kanser hastalarının psikolojik desteğe erişiminin artırılması gerektiğini vurguladı.
KANSERİN KİTABINI YAZDI: “YAZMAK BANA İYİ GELDİ”
Meme kanseri tedavisi gören ve sürecini "13. Kat, Kim Kanser Olmak İster ki?" adlı kitabında anlatan Yonca Nihal Kakıcı, hastalıkla mücadele sürecinde yazmanın kendisi için bir terapi olduğunu ifade etti.
"Mememdeki tümör ameliyata uygun değildi, ancak neoadjuvan tedavi sayesinde tümörü küçültüp ardından ameliyat olabildim. Lenflerime sıçramadan sağlığıma kavuştum. Bu süreçte yaşadıklarımı yazmak bana çok iyi geldi." diyen Kakıcı, doktoru Doç. Dr. Elvina Almuradova ve sağlık ekibine teşekkür etti.
“KANSERLE DANS DERNEĞİ HASTALARIN YANINDA”
Kanserle Dans Derneği Başkan Yardımcısı Güzin Yıldırım, Can Hastanesi ile düzenledikleri bu etkinliğin amacının kanser hastalarına ve yakınlarına moral vermek olduğunu söyledi.
"Kanserle Dans Derneği olarak, farkındalık sağlamak, erken teşhisin önemini anlatmak ve hastaların mücadele sürecinde yalnız hissetmemesi için çalışmalar yapıyoruz." diyen Yıldırım, kanserden korunma yolları ve tarama programları hakkında da projeler yürüttüklerini belirtti.
Yetkililer, kanserle mücadelede erken teşhis kadar psikolojik dayanıklılığın da önemli olduğunu hatırlatarak, hastaların kendilerini toplumdan izole etmek yerine destek gruplarıyla bir araya gelmelerinin iyileşme sürecini olumlu etkileyebileceğini vurguladı.