Kanser tedavisinde devrim! Hastalar aynı gün işine dönebiliyor
Kanser tedavisinde yeni bir dönem başlıyor! Kişiye özel tedavi yöntemleri sayesinde kemoterapiye olan ihtiyaç azalıyor, yan etkiler en aza indiriliyor. Tüm ayrıntılar haberimizde...
Kanser tedavisinde geliştirilen yeni nesil yöntemler, hastaların yaşam kalitesini artırırken, tedavi başarısını da yükseltiyor. Can Hastanesi Medikal Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Elvina Almuradova, "Yeni tedavi alternatifleri sayesinde kemoterapiye daha az ihtiyaç duyuluyor, yan etkileri daha az oluyor. Bazı hastalarımız, aynı gün içinde tedavisini alıp işine dönebiliyor" dedi.
KİŞİSELLEŞTİRİLMİŞ TEDAVİ BAŞARI ARTIRIYOR
Kanser tedavisinde son yıllarda kişiselleştirilmiş tedavi yöntemleri ön plana çıkıyor. Doç. Dr. Almuradova, "Kanser her hastada farklı seyreder. Bu yüzden her hastaya kişiye özgü bir tedavi planı uygulanıyor, bu da başarı oranını artırıyor" şeklinde konuştu. Özellikle kemoterapiye olan ihtiyacın önemli ölçüde azaldığını belirten Almuradova, "Kemoterapi etkili bir yöntem olmasına rağmen saç dökülmesi, mide bulantısı, kusma, kabızlık, ishal, ağız yaraları, kan değerlerinin düşmesi gibi yan etkilere yol açabiliyor. Uygun durumlarda akıllı ilaç, immünoterapi, hormon tedavisi gibi alternatif yöntemler kullanılarak, bu yan etkilerin azaltılması sağlanıyor" dedi.
TEK BİR DOĞRU YÖNTEM YOK
Son yıllarda kullanımı artan akıllı ilaçların, kanser hücrelerinin genetik ve moleküler özelliklerine odaklanarak hedefe yönelik tedavi sağladığını belirten Almuradova, yeni nesil tedaviler hakkında şu bilgileri verdi: "Akıllı ilaçlar, tümör hücrelerinin büyümesini engellemeye çalışırken sağlıklı hücrelere zarar vermez. İmmünoterapi ise tümör hücrelerini hedef almak yerine vücudun kendi bağışıklık sistemini kullanarak tümörü yok etmeye çalışır. Özellikle meme ve prostat kanserlerinde kullanılan hormon tedavisi ise tümör hücrelerinin büyümek için ihtiyaç duyduğu hormonları baskılar. ‘Bu tedavilerden biri diğerinden daha iyi' diye bir şey söz konusu değil, bazen bir arada da kullanılabilir. Tümörün durumuna, hastadaki etkisine göre tedavi uzmanlarca yönetilir."
GÜNLÜK HAYATLARINA DEVAM EDEBİLİYORLAR
İmmünoterapi ve akıllı ilaç gibi yeni nesil tedavi yöntemlerinin hastaların yaşam kalitesini artırdığına dikkat çeken Almuradova, "Yeni testler tümörün DNA'sına bakıp ona göre dizilim yapıyor, biz de genetik mutasyona göre yönelik bir akıllı ilaç tedavisi uygulayabiliyoruz. Kişiselleştirilmiş, hedefe yönelik tedavinin başarısı buradan geliyor. Dördüncü evre meme kanserinde bile tam yanıt alabilen hastalar oluyor. Önceliğimiz hastaların olabildiğince normal yaşamlarına devam edebilmeleri, yaşamı kaçırmamaları. Yan etkileri ağır olan tedavilerde yaşam kaliteleri düşüyordu. Yeni nesil tedavilerin en güzel yanı da hastaların yan etkileri daha az yaşamaları. Kişiden kişiye değişmekle birlikte çoğu hasta yan etkileri düşük oranda yaşıyor. Bazı hastalarımız tedavisini alıp aynı gün işe ya da günlük hayatına devam ediyor" ifadelerini kullandı.