Kanser tedavisinde motivasyonun 15 yolu

Kanser tanı ve tedavisindeki gelişmeler yaşam sürelerini uzatıyor. Bu gelişmelerin sağlıklı ve iyi hissetmeyi artırdığını belirten Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı, Kayropraktist Prof. Dr. Semih Akı, özel programlarla uygulanan rehabilitasyonun, fiziksel etkilerin yanında ruhsal, sosyal ve bilişsel fonksiyonlara katkı sağladığını söyledi

Kanser tedavisinde hem fiziksel hem de ruhsal iyi hissetme ihtiyacı artıyor. Yeni tedavilerle ilaç yan etkilerinin, ağrı ve yorgunluk gibi şikayetlerin mümkün olabildiğince azaltılmasının hastalıkla baş etmede rol oynadığını söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı, Kayropraktist Prof. Dr. Semih Akı, “Bunları en verimli şekilde başarmak için ortaya konan kanser rehabilitasyonu, olumlu etkileriyle geniş çerçeveli bir tedavi yaklaşımı sunuyor” dedi. 

Kanser rehabilitasyonunun fiziksel etkileri yanında, ruhsal, sosyal ve bilişsel fonksiyonlara katkılarla da önemli tedavi yolu olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Akı, “Araştırmalara göre fiziksel aktivitenin kanser hastalarında yaşam kalitesi, kas gücü ve fonksiyonel kapasiteye yararlı etkileri var. Düzenli egzersiz, fiziksel fonksiyonu, aerobik kapasiteyi, kuvveti, esnekliği geliştiriyor, vücut yapısının korunması ve gelişmesine yardımcı oluyor, psikolojik olarak iyi hissetmesini sağlıyor, kalp sağlığını destekliyor, stresi, depresyonu, anksiyeteyi azaltıyor, kemik mineral yoğunluğunu artırıyor” diye konuştu.

Farklı kanser türleri ve evreler için kişiye özgü ihtiyaçlara cevap veren kanser rehabilitasyonunda, birçok branşı ilgilendiren multidisipliner hastane içi programlar olduğu gibi kişiye özgü ev programları olduğunu hatırlatan Kayropraktist Prof. Dr. Akı, kemoterapi ve radyoterapi uygulanan hastalarda, fiziksel fonksiyonların etkilendiği yetersiz aktivite ve harekete bağlı komplikasyonların, programın şekillendirilmesinde önemli bir etken olduğunu belirterek, kanser hastalarının doktorlarına danışarak uygulayabileceği, daha güçlü mücadele etmelerini sağlayabilecek bazı önerilerini sıraladı:

1.    Egzersiz programınız varsa düşük seviyelerden başlayın. 
2.    Toplam egzersiz süresinin aralarına dinlenme molaları koyun. 30 dakikalık yürüyüşü gün boyuna yayarak farklı saat dilimlerinde 10 dakikalık 3 yürüyüşe çıkmış olun.
3.    Vücut egzersizlerinden sıkılıyorsanız keyifli hale getirmek için grup derslerine katılabilir, şarkı eşliğinde deneyebilirsiniz. Bisiklet kullanmak zevkli bir seçenek olabilir.
4.    Masabaşı bir işe sahipseniz günlük iş molanızda yemeğinizi dışarda yemeyi tercih etmeniz hareket seviyenizi artırmaya yardımcı olur.
5.    Günlük rutine fiziksel aktivite ekleyin. Aracınızı uzağa park edin ve yürüyün.
6.    Adımları ölçen pedometre veya akıllı telefonlardaki adımsayar uygulamalar aracılığıyla günlük adım sayınızı takip edin ve ideal seviyelerde tutmaya özen gösterin.
7.    Egzersiz yaparken rahat giysiler tercih edin ve bol su tüketin.
8.    Omuz silkme, kolları kaldırma ve yürüme gibi kol bacak egzersizleri ile ısının, germe egzersizleriyle soğuyun.
9.    Bahçe veya evle ilgili büyük efor gerektirmeyen, küçük tadilat işleriyle ilgilenmek fiziksel vee zihinsel olarak daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir.
10.    Yoga yapmayı deneyin. Hareket ve meditasyonu bütünleştirerek fayda sağlar.
11.    Radyoterapi alıyorsanız yüzme havuzlarından kaçının. Ortak kullanım alanlarında enfeksiyon riski fazladır ve klor, ışın gören cildi ekstra tahriş edebilir.
12.    Vücudunuzun sesini dinleyin, iyi hissetmiyorsanız, ateşiniz varsa egzersizle zorlamayın.
13.    Kansere eşlik eden kansızlık varsa doktorunuza danışmadan egzersiz yapmayın.
14.    Yürüme veya denge kurma güçlüğü gibi bazı önemli sorunlarda egzersiz programının bu şartlara özel olarak bir uzmanla birlikte düzenlenmesi gerektiğini unutmayın.
15.    Kanser hastaları için özel tasarlanmış programları araştırın, derneklere üye olun ve bu konuda diğer hastalarla ilişkilerinizi geliştirin.
 

Bakmadan Geçme