Karaburun'un itiraz ettiği RES'e ÇED onayı

İzmir'in Karaburun ilçesinde Yaylaköy, Küçükbahçe, Bozköy, Parlak, Tepeboz ve Saip Mevkii sınırları içerisinde faaliyet gösteren Lodos Karaburun Elektrik Üretim A.Ş.'nin ilçede tepki çeken kapasite artış talebine ÇED onayı geldi.

İzmir'in Karaburun ilçesi Yaylaköy, Küçükbahçe, Bozköy, Parlak, Tepeboz ve Saip Mevkii sınırları içerisinde Lodos Karaburun Elektrik Üretim A.Ş. tarafından yapılması planlanan Karaburun Rüzgar Enerji Santrali kapasite artışı (268 MWM/268 MWE DEN 455.16 MWM/455.16 MWE'ye) projesi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na sunulan ÇED Raporu İnceleme Değerlendirme Komisyonu tarafından incelendi. Bakanlık, proje ile ilgili olarak ÇED Yönetmeliğinin 14. maddesi gereğince Komisyon çalışmaları ve halkın görüşleri dikkate alınarak 'Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu' Kararı verildiğini duyurdu. 
Bakanlık ÇED Olumlu raporunu halka duyurmak üzere İzmir Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'ne gönderdi. 

İLÇEDE BÜYÜK TEPKİ ÇEKMİŞTİ

Kapasite artışının ilçenin doğasını tahrip edeceği gerekçesiyle eylemler yapılmış ve projeye itiraz edilmişti. ÇED sürecinde halkın katılım toplantısını yaptırmayan eylemciler, Bakanlığa da itirazlarını iletmişlerdi. Karaburun Yerel Fok Komitesi, Karaburun’daki sekiz mahallenin muhtarıyla birlikte Bakanlıkça verilen onaya itiraz ettiklerini açıklamıştı. 


41 YENİ TRİBÜN KURULACAK 

Firmanın proje kapsamında Yaylaköy, Küçükbahçe, Bozköy, Parlak, Tepeboz, Saip mahalleleri sınırları içinde 87 türbin işlettiğini savunan eylemciler kapasite artışı ile bu sayının 128 türbine çıkartılacağını açıklamıştı. Eylemciler projenin tarım, orman ve mera alanlarının üzerinde yer aldığını aynı zamanda Karaburun – Ildır Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi sınırları içerisinde bulunduğunu öne sürmüştü. 

İŞTE BAKANLIKTAN YAPILAN O DUYURU:

İZMİR ili KARABURUN, ilcesi Yaylaköy, Küçükbahçe, Bozköy, Parlak, Tepeboz ve Saip Mevkii sınırları içerisinde, LODOS KARABURUN ELEKTRİK ÜRETİM A.Ş. tarafından yapılması planlanan KARABURUN RÜZGAR ENERJİ SANTRALİ KAPASİTE ARTIŞI (268 MWM/268 MWE DEN 455.16 MWM/455.16 MWE YE) projesi ile ilgili olarak Bakanlığımıza sunulan ÇED Raporu İnceleme Değerlendirme Komisyonu tarafından incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Proje ile ilgili olarak ÇED Yönetmeliğinin 14. maddesi gereğince Komisyon çalışmaları ve halkın görüşleri dikkate alınarak Bakanlığımızca 'Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu' Kararı verilmiş olup; İZMİR Valiliği(Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü) tarafından kararın halka duyurulması gerekmektedir. Ayrıca, söz konusu projeye ait Nihai ÇED Raporu ve eklerinde belirtilen hususlar ile 2872 sayılı Çevre Kanununa istinaden yürürlüğe giren yönetmeliklerin ilgili hükümlerine uyulması, mer'i mevzuat uyarınca ilgili kurum/kuruluşlardan gerekli izinlerin alınması gerekmektedir. İlgililere ve kamuoyuna duyurulur.

Bakmadan Geçme