Karaburun'a rahat yok!

Karaburun'da rüzgar enerji santrallerinin yanı başına güneş enerji santrali kurmak için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği...

Karaburun'a rahat yok!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Karaburun’da rüzgar enerji santrallerinin yanı başına güneş enerji santrali kurmak için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvuran Öres Elektrik ilk onayı aldı. Bölge aynı zamanda Özel Çevre Koruma Bölgesi’ne niteliğine de sahip

İş insanı Hüsnü M. Özyeğin tarafından kurulan Fiba Grubu’na bağlı Öres Elektrik, İzmir’in Karaburun ilçesi sınırlarında kurulu bulunan rüzgar enerji santrallerinin yanına güneş enerji santralleri kurmak için harekete geçti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvuruda bulunan şirket 10 adet türbinden oluşan Salman Rüzgar Enerji Santrali projesine ek olarak güneş enerji santralleri ilave ederek santrali birleşik yenilenebilir enerji üretim tesisine dönüştürmeyi hedefliyor. Proje tanıtım dosyasını inceleyen bakanlık ilk onayı vererek ‘çevresel etki değerlendirme’ sürecini başlattığını duyurdu. Dosyaya göre güneş enerji santrallerinin kurulacağı parsel, İzmir – Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’na göre ‘Tarım Alanı’ kullanımında yer alıyor. Bölge ayrıca Karaburun-Ildır Özel Çevre Koruma Bölgesi sınırları içinde yer alıyor. Güneş enerji panellerinin kurulacağı alan eski Rum köyü olan ve koruma altındaki Sazak Köyü’nün yolu üzerinde.

ENDEMİK BİTKİ TÜRÜNÜN YAŞAM ALANI

Yaklaşık 30 hektarlık alan üzerine kurulacak olan santralin ömrünün 25 yıl olması planlanıyor. Proje sahasında endemik bitki türleri arasında yer alan Çan Çiçeği tespit edilirken Bern Sözleşmesi’ne göre koruma altında olan Siğilli Kurbağa ve Gece Kurbağası’nın da yaşam alanları arasında yer alıyor.

KARABURUN’UN YÜZDE 89’U RESLERE TAHSİSLİ

Haklar ve Araştırmalar Derneği, “İklim Değişikliği ile Mücadelede Bir Uyumsuzluk Deneyimi, Karaburun Yarımadası Rüzgar Enerji Santralleri” raporuna göre toplam yüz ölçümü 484 km2 olan Karaburun’un 430 km2’lik alanı, yani yarımadanın yüzde 89’luk bölümü RES projelerine tahsis edilmiş durumda. On bir yılı aşkın süredir gündemde olan Karaburun’daki RES projelerine karşı bölge halkı uzun zamandır hukuki ve fiili mücadele yürütüyorlar. RES’lere karşı sayısız eylem yapan Karaburunlular pek çok kez de projelerin iptali için dava açtı.

 

Bakmadan Geçme