Karataş'ta 'Şiir Her Zaman' etkinliği

İzmir'deki şiir akşamı, toplumsal sorumluluk ve sanatçıların gücü üzerine derinlemesine bir tartışma sundu. Hidayet Karakuş, şiirle toplumsal eleştiriyi nasıl birleştiriyor? İzmir, şiirin başkenti olmaya devam ediyor: Hidayet Karakuş'un şiir dünyasında neler gizli? Sanatçılar toplumun nabzını nasıl tutar? İGC'nin etkinliğinde cevaplar bulundu.

İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC), üyelerini kültür ve sanatla buluşturmayı amaçlayan etkinliklerine devam ediyor. "Şiir Her Zaman" başlıklı etkinliğin ilk programı, Karataş Basın Merkezi'nde gerçekleştirildi. Etkinliğe, Gazeteci/Yazar/Şair Oğuz Tümbaş moderatörlük yaparken, ünlü şair ve yazar Hidayet Karakuş konuk oldu. Katılımcılar arasında İGC Başkanı Dilek Gappi, Genel Sekreter Reşat Yörük ve Yönetim Kurulu Üyesi Esat Erçetingöz de yer aldı.

“GAZETECİLER, FİKRİ İSYANLARINI DİLE GETİRMELİ”

Karataş'ta 'Şiir Her Zaman' etkinliği

Etkinlikte açılış konuşmasını yapan İGC Başkanı Dilek Gappi, basının kültürün, edebiyatın ve yaşamın zenginliklerinin en iyi şekilde aktarılması gerektiğini vurguladı. Gappi, gazetecilerin, toplumu derinliklerle buluşturmak adına her türlü çabayı ortaya koyması gerektiğini belirterek, “Gazeteciler fikri isyanlarını dile getirmeli. Bu etkinlik, gazeteciliği var etmek ve kültürel derinlikleri keşfetmek için bir yol oluşturuyor,” dedi.

HİDAYET KARAKUŞ: ŞİİRİMİN BAŞKENTİ İZMİR

Karataş'ta 'Şiir Her Zaman' etkinliği

Şair Hidayet Karakuş, şiire olan ilgisini ve hayatı boyunca şiiri nasıl ön planda tuttuğunu katılımcılarla paylaştı. İzmir’in şiirinde özel bir yeri olduğunu belirten Karakuş, “İzmir, benim şiirimin başkentidir,” dedi. Şiir yazmaya 13 yaşında başladığını ifade eden Karakuş, ilk şiirini yazarken, kasaba pazarlarındaki destancıların etkisinde kaldığını anlattı.

“ŞİİR AYAKLARIMI YERDEN KESİYOR”

Karataş'ta 'Şiir Her Zaman' etkinliği

Çocuk kitapları, öyküler ve romanları olmasına rağmen şiirin onun için bir ayrıcalık olduğunu vurgulayan Karakuş, şiirin büyüsüne olan tutkusunu dile getirdi. "Şiir ayaklarımı yerden kesiyor" diyen Karakuş, şairlerin yaşadıkları coğrafyaya ve çağın tanıklıklarına dair yazmalarının önemine değindi. Her yüzün bir öyküsü, her olayın bir şiiri olduğuna inandığını söyledi.

“SANATÇININ YÜREĞİ HAKSIZLIKLARA KARŞI ISYAN ETMELİDİR”

Karakuş, sanatçının toplum karşısındaki sorumluluğuna da dikkat çekti. Aydın olmanın, toplumsal olaylara duyarsız kalmamak ve bilgiyle geleceği görmek olduğunu belirten Karakuş, “Sanatçılar, isyanlarını sözcüklerle ortaya koymalıdır. Acılar, haksızlıklar sanatçının yüreğine vurur ve bunu yüreğiyle yazmalıdır," dedi. Dilin, sanatçılar için en güçlü araç olduğuna dikkat çeken Karakuş, Türkçenin doğru ve titiz kullanılmasının önemine değindi.

ŞİİRLE DOLU GECENİN SONUNDA ÖDÜLLER VERİLDİ

Etkinlikte, Karakuş’un ‘Kül Kahvesi’ adlı kitabından şiirler de okundu. Gecenin sonunda, İGC Başkanı Dilek Gappi, Gazeteci/Yazar/Şair Oğuz Tümbaş ve Şair Hidayet Karakuş’a çiçek takdim etti. Katılımcılar, edebiyat ve kültürle dolu bu akşamı büyük bir ilgiyle takip etti.

 

 

Bakmadan Geçme