Karne günü eylem

ŞAHA ÇİMEN İzmir'deki okullara manevi danışman atanmasına tepkiler devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde İzmir ve Eskişehir İl...

Karne günü eylem
TAKİP ET Google News ile Takip Et

ŞAHA ÇİMEN

İzmir’deki okullara manevi danışman atanmasına tepkiler devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde İzmir ve Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile İzmir ve Eskişehir İl Müftülüğü arasında imzalanan ‘Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum Projesi İş Birliği Protokolü’ kapsamında; 842 ilkokul, ortaokulve liseye yapılan “Manevi Danışmanlık” hizmeti adı altında imam, müezzin, vaiz, din hizmetleriuzmanı ve kuran kursu öğreticisi görevlilerinin atanması İzmir’de büyük bir tepkiyle karşılanmıştı.
Öğrenci velileri, sendikalar, siyasiler başta olmak İzmir’deki birçok kesimden “ÇEDES” uygulamasına karşı yapılan tepkilerin biri de İzmir’in “manevi danışman” atamasının yapılmadığı Seferihisar’dan geldi.
Seferihisar’da “Öğretmenler Okulda İmamlar Camide” sloganıyla “MEB ÇEDES’i Geri Çek” adlı basın açıklaması gerçekleşti.

Haber
Seferihisar Cumhuriyet Meydanında gerçekleşen “MEB ÇEDES’i Geri Çek” adlı basın açıklamasına öğrenci velilerinin yanı sıra Eğitim Sen Seferihisar Temsilciliği, Eğitim-iş Seferihisar Temsilciliği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Atatürkçü Düşünce Derneği, Alevi Kültür Dernekleri Seferihisar, Seferihisar Doğa ve Hayvan Dostları Derneği, Akarcalılar Derneği, Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği, Çağdaş Seferihisar Derneği, Tüm Emekliler Sendikası katıldı.

Anayasa’ya aykırı

“Laik, Bilimsel, Demokratik Eğitim; Türkiye Laiktir Laik Olacak, Okula Öğretmen Camide İmam; Susma Sustukça Sıra Sana Gelecek” sloganlarının atıldığı basın açıklamasında konuşan Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Seferihisar Şube Başkanı Güler Tunç “ÇEDES” uygulamasına dair şunları söyledi:
“Anayasa’nın 2. maddesinde devletin temel nitelikleri arasında belirtilen laiklik, Anayasa’nın 4. maddesindeki düzenleme ile devletin değiştirilemez, değiştirilmesi önerilemez niteliği durumundadır. Laiklik, 1923 yılında kurulan Cumhuriyetimizde 1937 yılından günümüze kadar tüm Anayasa metinlerinde aynı önem ve değerde yer almıştır. Anayasa ve yasalarda korunan ve çağdaşlaşmanın, bilimsel ilerlemenin ve toplumsal barışın güvencesi olan laiklik; siyasal uygulamalarla saldırıya uğruyor, hukuksal metinlerin ve güvencelerin içi boşaltılıyor. Bu kaygı verici uygulamalara bir yenisi daha eklenmiştir. İzmir ve Eskişehir İl Milli EğitimMüdürlüğü ile İzmir ve Eskişehir İl Müftülüğü arasında imzalanan ‘Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum Projesi İş Birliği Protokolü’ kapsamında; 842 ilkokul, ortaokulve liseye “Manevi Danışmanlık” hizmeti adı altında imam, müezzin, vaiz, din hizmetleriuzmanı ve kuran kursu öğreticisi görevlendirilmiştir. Devlet kurumları arasında imzalanan bu protokol, laiklik ilkesinin açık bir ihlalidir veAnayasa’nın 2., 14. ve 42. maddelerine, 1739 Sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’nun 2., 10.,12. ve 13. maddelerine açıkça aykırıdır. Bununla birlikte; pedagojik formasyonu olmayan imam, müezzin, vaiz, din hizmetleri uzmanı, kuran kursu öğreticisi ve Diyanet İşleri Başkanlığı personelinin eğitim-öğretim süreçlerine katılmaları çocukların psikolojik gelişimi için ciddi bir risk oluşturmaktadır. İlgilidersler Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde pedagojik formasyon eğitimi almış öğretmenlertarafından da verilebilecekken böylesine Anayasa’ya ve yasalara aykırı bir düzenlemeyegidilmesi ülkemizin geleceği adına kaygı vericidir.Bu projenin hayata geçirilmesi için ayrılan kaynağın ve ülke geneline yaygınlaştırılması içinbütçeden ayrılacak payın da sorgulanması gerekmektedir”

 

 

Özel Haber

Bakmadan Geçme