Karot örneği polis zoruyla alınsın

Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, belediyelerin binalardan karot örneği almasına bazı apartman sakinlerinin karşı çıktığını hatırlatarak, 'Ekiplerin kolluk kuvveti eşliğinde örnek almasına izin verilmeli' dedi.

Karot örneği polis zoruyla alınsın
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Deprem felaketinden sonra vatandaşlar “Evim depreme dayanıklı mı” sorusunun cevabını bulmak için uğraşırken, Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, merak edilenleri anlattı

Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, karot testinde doğru bilinen yanlışlara dikkat çekti. Aslan “Bir apartmanda, bir kişi bile istese karot testi yaptırabilir” sanıldığını ancak durumun böyle olmadığını açıkladı. Aslan, “Ege Koop bilimi, aklı, tekniği, insan sevgisini ve yasalara saygıyı önceleyerek konut ve kent inşa ediyor. Öte yandan Ege-Koop, başarısının temelini oluşturan güvenilir, şeffaf, hesap verebilir yönetim anlayışıyla, bugün de yıllar önce bitirilen konutlarda yaşamın her aşamasında kendisini “sorumlu” saymaktadır” dedi.

 “GEREKLİ İZİN VERİLMELİ”

 Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, İzmir genelinde binlerce konutun riskli, birçoğunun 50–60 yıllık, demir ve çimento özelliğini yitirmiş durumda olduğunu hatırlattı. Bazı konut sakinlerinin apartmanlarının temelinin karot testine tabi tutulmasını istediğini, “Bir kişi bile istese karot testi yaptırabilir” diye bir algı olduğunu ifade eden Aslan, durumun böyle olmadığını belirtti. Aslan, “Apartmanda oturanların yarısından fazlasının izin vermesi gerekiyor. Test için gerekli izni kendileri çözemediklerinde belediyelere gidiyorlar. Belediyelerde kentsel dönüşüm birimleri kuruldu. Ancak bu birimin kolluk kuvveti çağırma yetkisi yok. Durum böyle olunca da teste karşı çıkanlar, zabıta ve görevlilere test için izin vermiyor. Hükümet acil olarak bu birimlere kolluk kuvveti çağırma yetkisi vermeli. Bu öyle önemli bir konu ki, bir apartmanın depreme dayanıklı olup olmadığını belirleyemezseniz, o apartmanda yaşayan herkesin yaşamını riski atarsınız” dedi.

Bu aşamada ‘imar barışı’ adı altında kaçak binaların yasalaştırılmasının depremde can ve mal kayıplarına ‘davetiye çıkarmak’ anlamına geldiğini sürekli vurguladığını belirten Ege-Koop Genel Başkanı Aslan, “İzmir’de konutların yüzde 40’ının 1999 Marmara depremi öncesi imara aykırı ve depreme hazırlık yönetmeliğinden önce inşa edildiği gerçeğinin gözden uzak tutulmaması ve bu nedenle önceliğin kentsel dönüşüme verilmesi ihtiyacını kamuoyu ile paylaştım. Ancak İzmir’de bugün de kentsel dönüşümün adı var, kendisi yok” dedi.

HABER MERKEZİ

Bakmadan Geçme