Karşıyaka'da imar planına itiraz

Karşıyaka'da deprem sonrası yapılan dönüşüm ve imar planı çalışmaları CHP'li ve AK Partili belediye meclis üyelerini karşı karşıya getirdi

Karşıyaka Belediyesi Eylül ayı olağan meclis toplantısının birinci oturumu Belediye Başkanı Yıldız Ünsal başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantının ana gündem maddesini ilçe merkezindeki 9 mahalledeki 400 hektar büyüklüğündeki alanı kapsayan imar planı oluşturdu. Plana çok sayıda vatandaştan itiraz gelmişti. Karşıyaka Belediyesi etaplar halinde sürdürdüğü imar planı çalışmaları kapsamında Bahriye Üçok, Bahçelievler, Bahariye, Aksoy, Tuna, Donanmacı, Alaybey, Tersane mahalleleri ile Bostanlı Mahallesi’nin bir kısmını kapsayan alanın imar planına vatandaşlardan itiraz gelmişti. 102 vatandaşın itirazı oy birliği ile haklı bulunurken 50 vatandaşın itirazı ise geri çevrilmişti.

Meclis toplantısında konu ile ilgili konuşan AK Partili Meclis Üyesi Adem Öztürk, “Karşıyaka’nın hiçbir ihtiyacını gidermeyen, belediye, hükümet konağı, dolmuş duraklarına çözüm getirmeyen, Tersane, Alaybey, Tuna mahallelerinde kentsel dönüşümle ilgili hiçbir önerisi olmayan, üstelik itirazlar kabul edildiğinde plansız olma riskiyle kalacak revizyon imar planı iş olsun diye mi yapıldı? Afette araçların giremeyeceği sokaklar var. Biz depremde Karşıyaka’daydık. Müthiş bir kaos oldu. Alınacak bir dizi önlemlerde ilk ayak olarak bu şehrin ciddi imar planlarının revizyonlarına ihtiyaç duyulduğunu geçen dönem belediye başkanımıza iletmiştik. 1. etap ile ilgili ciddi revizyon yaptığını söylemişti ve beklenti büyüktü. Son yıl beklentileri karşılamayan, pansuman amaçlı, ada ayrım çizgilerinin belirtildiği, iki tane sağlıklaştırma alanının ilan edildiği, iki tane imar adasının birleştirildiği, aradaki yolun kapatılarak bir örneklem, imar adasının yapıldığı garip imar planı revizyonu getirildi. O zaman Karşıyaka’nın hiçbir derdine derman olmayacağını, kentsel dönüşüm ile ilgili aslında hiçbir kalıcı tedbir getirmediğini söylemiştik. En son 1/1000’liği burada, 1/5000’liği büyükşehirde askıya çıktı. Vatandaşlar da haliyle itirazda bulundu. Biz bu maddeleri görüştüğümüzde, Plancılar Odası’nın itirazları dahil vatandaşın haklılığını da ortaya koyarak, aslında yapılan bu değişikliklerin vatandaşların lehine değil de aleyhine olduğunu buraya getirdik. Koskoca bir revizyon planı sadece iş olsun diye mi yapıldı? Söylemekten bıktık. İmar planı revizyonu yapacaksınız, göz boyamak için yapmayın. Akılcı, bilimsel, mantıklı imar planı revizyonu yapın demiştik. İtirazların kabul edilmesi, eski planla yeni plan arasındaki planın ada ayrım çizgilerinin daha net belli olması bizim ne kadar haklı olduğumuzu gösterdi’’ diye konuştu.

Başkan Ünsal, “Önceki dönemden beri çalışılıyor. Sadece ilçe belediyelerini değil, Büyükşehir’i de bağlıyor. Belediyelerde süreklilik söz konusu. İZBAN’da çalışma var. Altyapıyı biliyorum, ortada net bir şey olmadığı için söylemiyorum ama ilçemizi çok rahatlatacak. Ada bazlı çalışma yapılması ilçemizi rahatlatacak, yüzde 20 kat artışı, yüzde 20 araziden yeşil alana daha fazla bırakılması iyi olacak. İlçemizin silüeti, kimliği var bozmamak lazım. Karar Büyükşehir Belediyesi’nde” dedi.

‘STK ZAMMI’ TARTIŞMASI

AK Parti Grubu’nun verdiği Sancar Maruflu Sivil Toplum Kuruluşları’nda 300 TL olan kiralarının İZ bedele dönüştürülmesi önergesi tartışmalara neden oldu. Başkan Ünsal, Sayıştay raporundan örnek verirken, AK Partili üyeler, STK kiraları zammına tepki gösterdi. Başkan Ünsal, önergenin önerge olmadığını söyleyerek şöyle devam etti: “STK’lardan alınan katılım payının kamu zararı yaratmasına ilişkin Sayıştay bulgusu var bu sene yayımlanan raporda. Belediye tarafından hazırlanan yönergede ifade edildiği gibi ortak giderlere katılım payının günün koşullarına uygun belirlenmesi ve gerçekçi bir maliyet analizi yapılması gerekmektedir. O yüzden bunu kabul edemiyoruz.”

Sancar Maruflu Sivil Toplum Yerleşkesi’nde STK’ların 300 TL olan kiraları 3 bin 500 TL’ye çıkarıldı.

‘FİYATLARI DURDURAMIYORUZ, KEŞKE BİZ DE ZAM YAPMASAK’

Ünsal, ‘’Gerçekçi bir çalışma yaptık. Daha iyi hizmet vermek ve kamuyu zarara uğratmamak adına fiyat düzenlemesi yaptık. Anlayışla karşılayacağınızı umuyorum. Yerleşkede ofis kullanan 62 dernek var. 54 STK posta kutusu kullanıyor. 22 tanesi hiç ofisini açmıyor. Dışarıda sıra bekleyen 149 dernek var. 39 dernek etkinliklere katılım sağlamış, 20 dernek faaliyet planı şartlarını yerine getirmemiş, 12 derneğin de yerleşke dışında dernek binaları var. Bunların bedelsiz olmasını istediniz ama elektrik, suyun fiyatlarının değişmesinin bizimle alakası yok. 2002’den beri AKP hükümetinin bir ekonomi politikası var. Fiyatları durduramıyoruz. Keşke bir de yapmasak” diye konuştu.

TARIMSAL HİZMET MÜDÜRLÜĞÜ 

Tarımsal Hizmetler Müdürlüğünün kapatılmasına ilişkin gündem maddesi ile ilgili söz alan AK Partili Adem Öztürk, “Bu müdürlük, geçtiğimiz dönemde kuruldu ve Cemil Tugay ciddi bir önem atfetmişti, ciddi çalışmalar yapılmıştı. Bu müdürlüğün kapatılmasının nedenini öğrenebilir miyiz?” derken Başkan Ünsal cevaben şu açıklamayı yaptı: “Park Bahçeler müdürlüğümüz, tarımsal hizmetleri de yapabilecek kapasitede. Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü’ne tüm desteği Park Bahçeler Müdürlüğümüz veriyordu. Müdürümüz aynı.’’
 

Bakmadan Geçme