Karşıyaka enerjisini koruma peşinde

Karşıyaka Belediyesi üretimi ve tüketimi noktasında planlamaya, akılcı çözümlere gerek duyulan en önemli ihtiyaç kalemi olan...

Karşıyaka enerjisini koruma peşinde
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Karşıyaka Belediyesi; üretimi ve tüketimi noktasında planlamaya, akılcı çözümlere gerek duyulan en önemli ihtiyaç kalemi olan enerji ile ilgili panel düzenledi. “Binalarda Enerji Verimliliği” başlığıyla düzenlenen panelde alanında uzman isimler enerji konusunu çok yönlü ele aldı. Zübeyde Hanım Nikah Sarayı’nda gerçekleştirilen panel, açılış konuşmaları ile başladı. Konuşmasında ‘enerji yoksulluğu’nu tanımlayan TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Özgür Tamer, “Enerji fiyatlarının hepimize yansıdığı, hepimizin karşılamakta zorlandığı bugünlerde çok önemli bir buluşma gerçekleştiriyoruz. Enerji, artık elimizdeki imkanların kullanılamaz bir hale geldiği seviyeye bağlanmaya başladı. Odamızın bu konudaki tanımı da ‘enerji yoksulluğu.’ Örneğin ısınmayı elektrik ile yapan bir aile kış aylarında montla oturmak zorunda kalıyorsa ya da serinleme amacıyla kullanamıyorsa bu enerji yoksulluğudur.” dedi. Türkiye’nin bugünkü durumunu enerji yoksulu olarak açıklayan Tamer’in konuşması katılımcılardan alkış aldı.

ENERJİ VERİMLİLİĞİ NEDİR?

TMMOB Makine Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı İlkin Boz ise enerjiyi verimli kullanmanın ülke ekonomisine katkı sunacağını vurgulayarak şunları kaydetti: “Günümüzde ülkemizde yaşanan olumsuzlukların en büyük etkisi enerji maliyetleri ve maliyetlerin yaşamlarımız üzerinde yaptığı etkilerdir. Ülkemiz tüketmekte olduğu enerjinin ortalama yüzde 75’ini yurtdışından satın almaktadır. Evlerimiz hepimizin yaşam alanıdır,  bu alanda enerji kaynaklarının tüketimi ve bu tüketimin disiplini bizlerin kontrolündedir. Harcadığımız enerjiden en yüksek faydayı sağlayabilmek enerji verimliliği demektir. İşte bu noktada bireysel olarak yapacağımız çalışmalarla enerji bedelini düşürebileceğimiz gibi ülke ekonomisine de katkı sağlamış oluruz.”

“DOĞAYI KİRLETMEDEN ENERJİ ELDE ETMELİYİZ”

Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay ise enerji tasarrufunun önemine vurgu yaptığı konuşmada şunları kaydetti: “Hem kurumsal olarak üzerimize düşeni yapmak hem de Karşıyaka halkını iklim krizi konusunda bilinçlendirmek için çalışıyoruz. Bizim odağımızda gerçekten bir enerji ihtiyacı var ve bu ihtiyacın doğayı kirletmeden, doğaya karbon bırakmadan sağlanması gerekiyor. Bunu hallettiğimiz zaman aslında iklim krizi ile ilgili sorunu da çözmüş olacağız. Bizim de bu konuda devam eden ve gerçekleştirmeyi planladığımız çalışmalarımız var.”

TASARRUF VURGUSU

Kamu binalarında enerji tüketiminin özenli olması gerektiğine değinen Başkan Tugay konuşmasında, “Bir yandan da yapılarda enerji verimliliği açısından neler yapabilirizi değerlendirdik. Bu binaların hatırı sayılır bir kısmı da kamu binası. İnsanları bu konuda bilinçlendirebiliriz ama ilk önce kamu binalarında enerji verimliliği konusunu masaya yatırmak gerekir düşüncesiyle bir süredir verileri takip ediyoruz. Biz bunu kendimiz için yaparken başkalarına da örnek olmayı umuyoruz. Enerjiyi elde etmenin en güzel yolu tasarruflu kullanmaktır.” ifadelerine yer verdi.

Bakmadan Geçme