Kasım ayında e-ticarette rekor satış

Kasım ayında e-ticaret sektöründe tarihin en yüksek satış rekorunun kırıldığı açıklandı. Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD)...

Kasım ayında e-ticaret sektöründe tarihin en yüksek satış rekorunun kırıldığı açıklandı. Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Başkanı Hakan Çevikoğlu, geçen ayın 300 milyar liralık işlem hacmi ve 500 milyon siparişle rekorlarla dolu olduğunu ifade etti.

Çevikoğlu, geçmiş deneyimler, değişen tüketici alışkanlıkları ve e-ticaret düzenlemelerinin etkisiyle bu yıl Kasım ayında indirim kampanyalarının genellikle belirli haftalara odaklandığını ve bir ay süresince devam ettiğini vurguladı. Aynı zamanda tüketicilerin, Kasım kampanyalarına alıştığını ve taleplerini buna göre planladığını belirtti. E-ticaret platformları, satıcılar ve markaların da bu takvime göre kampanya planlaması yaptığına dikkat çekti.

Çevikoğlu, Bekarlar Günü, Alışveriş Cuması, Öğretmenler Günü, Siber Pazartesi ve 13 Kasım’da okulların bir hafta ara vermesi gibi etkenlerin, e-ticaretin yoğun indirim kampanyalarına ve alışverişlere sahne olduğunu vurguladı. Özellikle ebeveynlerin bu dönemde çocukları için tablet, oyun konsolları gibi elektronik eşyalar aldığını, okulların açılmasıyla ise çanta, kalem ve defter gibi ürünlere ilginin arttığını belirtti.

Öğretmenler Günü’nde çiçek alımlarının öne çıktığını ve kitap, seramik obje, kupa, çerçeve ve tekstil ürünlerine talebin arttığını aktaran Çevikoğlu, “Bu Kasım ayında e-ticarette tüm zamanların rekoru kırıldı. Hem işlem sayısı hem de ticaret hacmi açısından rekorlarla dolu bir ay yaşandı. Bir önceki aya kıyasla e-ticarette işlem hacmi ve adet açısından yaklaşık 2 kat artış gerçekleşti. Geçen yılın Kasım ayına göre ise yaklaşık 4 kat büyüme gözlendi. Bu da yaklaşık olarak Kasım 2023 için 300 milyar liralık bir işlem hacmine ve 500 milyon siparişe denk geliyor” şeklinde konuştu.

1,8 TRİLYON LİRALIK HACİM 

Türkiye’deki e-ticaret sektörünün 2023’te yaklaşık 1,8 trilyon liralık bir hacme ulaşmasının beklendiğini dile getiren Çevikoğlu, henüz 11 aylık net verilerin açıklanmamasına rağmen Kasım ayında yakalanan ivmenin bu hedefin rahatlıkla gerçekleşebileceğini gösterdiğini belirtti.

Ayrıca, sektörde planlanan projelere de değinen Çevikoğlu, e-ticaretin gelecekteki gelişiminin e-ihracat ile olacağını vurgulayarak, tüm platformların ve satıcıların e-ihracata hazır hale gelmesi gerektiğini söyledi.

Çevikoğlu, tüketicilerin uygun fiyatlı ve kaliteli ürünlerle buluşması için Aralık ayının da indirim kampanyalarıyla dolu geçeceğini belirterek, “Yılın Son Pazarı Türkiye’nin Pazarı” kampanyası çerçevesinde 25-31 Aralık tarihlerini ‘İndirim Haftası’ olarak ilan ettiklerini açıkladı. Bu kampanya kapsamında KOBİ’ler ve ulusal markaların, 2023’ten kalan stoklarını eritecekleri ve 2024’e yeni bir başlangıç yapacakları bir süreç olacağını ifade etti. “Stoklarınızı birlikte bitirelim” anlayışıyla düzenlenen kampanyada, vatandaşların elektronikten ev ürünlerine, mutfak gereçlerinden moda ürünlerine kadar farklı ihtiyaç ve tarzlara hitap eden milyonlarca ürünü indirimli fiyatlarla satın alabileceklerini belirtti.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme