• Haberler
  • Gündem
  • ‘Kayıt dışı kiralanan evler sisteme dahil edilmeli’

‘Kayıt dışı kiralanan evler sisteme dahil edilmeli’

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED)Başkan Yardımcısı, Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, yabancıların...

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED)Başkan Yardımcısı, Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, yabancıların Türkiye’de satın aldığı evleri, kayıt dışı kiralayarak hem turizmciye hem de devlete zarar verdiğini söyledi. Yurtdışından giriş yapanların sayısının geçen yıl seviyelerinde olmasına rağmen konaklamadaki azalışın sebebinin, kiralanan ikinci konutlar ve yabancıların sahip olduğu evler olduğuna dikkat çeken İşler acil önlem alınmasını istedi. ETİK Başkanı Mehmet İşler 2023 yılı Ağustos Ay’ı itibariyle giriş yapanların aynı olduğunu, ancak konaklayan sayısında yüzde 15’e yakın düşüş tespit ettiklerini, sebebini araştırdıklarında ilginç sonuçlara ulaştıklarını söyledi.

GİRİŞ VAR KONAKLAMA YOK

Mehmet İşler, “Geldiğimiz noktada, konaklama tesislerinde cirolar geçen yıllarda olduğu rakamlarda. Ancak konaklama geçen yıllar ortalamasının yüzde 15’e yakın altında seyrediyor. Hava alanlarından girişler geçen yıla göre yüksek.  Ama bu girenlerin çoğu otellerde konaklama yapmıyor.  İkinci konut ve yabancıların satın aldığı evlere yöneliyorlar.  İkinci konutlar ve bahsettiğimiz evler kimlik bildirim yasa ve yönetmeliklerini hiçbir şekilde uygulamayan, fatura kesmeyen yerler olarak karşımıza çıkıyor. Bu tip bir konaklama biçiminde iki büyük zafiyet oluşuyor.  Biri asayiş (güvenlik) zafiyeti.  Kimlik bildirmek zorunda olmadıkları için burada illegal kişiler, arananlar, teröre ve suça bulaşmışlar, yardım ve yataklık ya da fuhuş yapanlar kalabiliyor.  Ayrıca enflasyonist ortamdan dolayı otellerdeki konaklamayı pahalı bulanlar da ailesel kiralamalar yapabiliyorlar. Diğer zafiyet ise vergi kaybı. Bu yerlerde gelir beyanı söz konusu olmadığı için devlet ciddi bir vergi kaybına uğruyor” dedi.

Haber Bülteni

Bakmadan Geçme