Kemeraltı esnafı gelen zamlar karşısında dertli

küçükmenderes.com.tr'den Niyazi Görkem Özkan'ın haberine göre, İzmir Kemeraltı esnafı, her geçen gün artan ürün fiyatlarıyla ne...

Kemeraltı esnafı gelen zamlar karşısında dertli
TAKİP ET Google News ile Takip Et

küçükmenderes.com.tr’den Niyazi Görkem Özkan’ın haberine göre, İzmir Kemeraltı esnafı, her geçen gün artan ürün fiyatlarıyla ne yapacağını şaşırmış durumda. Her gün gelen zamlarla satış yapamamaktan dertlenen esnaf, dükkan kiralarını bile çıkaramadıklarını söylüyor. Ayakkabıcı İsmet Çalışkan,Türkiye’nin içinde bulunduğu şartlar belli, bu durumdan mutluysak devam edeceğiz, mutlu değilse değiştireceğiz. 1 doları 10 TL’ye düşürsek, piyasalar biraz rahatlayabilir, esnaf olarak nefes alabiliriz. Fiyatların yüksek olması yabancılardan kaynaklanıyor, para birimleri bizden daha değerli. Ben eskiden 4 litre benzini 5.75 TL’ye alabiliyordum. Şimdi 1 litre benzin alamıyorum” dedi.

Parfüm mağazası işletmecisi Sercan Öztürk ise “Piyasaların durumunu şirketlerin uyguladığı zamlara bağlayamayız, bu fiyatların enflasyondan kaynaklandığını düşünüyorum. Fiyatların seçimden sonra azalacağına inanıyorum. İnsanların alım gücü düştü. A,B ve C sınıfından olan elit tabaka müşterilerimiz geliyordu fakat son zamanlarda bu müşterilerimiz de gelmemeye başladı. Dükkan kiramızı ödemekte zorluk yaşıyoruz” diye konuştu.

“YÜKSELEN FİYATLARLA BAŞ ETMEYE ÇALIŞIYORUZ”

Etiketlerde yüzde 150 ile 200 arasında artış olduğunu belirten Kemeraltı’nda giyim dükkanı işletmecisi Belkan Can,  “Sürekli yükselen fiyatlarla baş etmeye çalışıyoruz. Piyasaların durumu çok kötü. Çoğunlukla turistlere satış yapıyoruz. Fiyatların zamanla değişeceğine inanıyorum. Seçimden sonra piyasalara güven gelecek. Kiramızı ödemekte zorlanıyoruz. Dükkanı ilk açtığımda kiram 10 bin TL idi, şuan 30 bin TL oldu” dedi. Havra Sokağı’nda tatlıcılık yapan Okan Akgenç de geçen sene 400 kişilik lokmayı 600 TL’ye döktüğünü şimdi bin 850 TL’ye döktüğünü söyledi. Akgenç, “Önemli olan mazot fiyatlarının düşük olması, mazotun fiyatı ucuz olursa piyasa rahatlar. Eskiden köylü ucuza üretebilsin diye köylerde elektrik ve su ucuzdu. Ekonomik politikaların sıfırlanması gerekiyor ki maliyetlerin düşsün” dedi.

“AYAKTA TUTMAK İÇİN UCUZA SATIYORUZ”

Geçen seneye göre fiyat artışının çok yüksek olduğunu belirten Havra Sokağı’nda peynircilik yapan Göksel Toksoy, “50 TL’ye Ezine peyniri satıyorduk, şimdi 120 ile 180 TL arasında fiyatları. Piyasaların durumu kötü, zam üstüne zam geliyor. Süte yeni bir zam geldi fakat müşteriye bunu yansıtamıyoruz. Eskiden 2 bin TL’ye teneke peynir alıyorduk, şuan teneke peynir fiyatı 4 bin TL. Müşterilerin alım gücü geçen seneye göre çok düşük. Yüzde yüz iken şuan yüzde 40 yüzde 30 civarında. Dükkanı ayakta tutmak için ürünleri ucuza satmak zorunda kalıyoruz” diye konuştu.

Aynı sokakta tavukçuluk Vedat Acar da geçen seneye göre fiyatların 2 katına çıktığını ve 28 TL’ye sattığı bütün tavuğu şuan 60 TL’ye sattığını belirtti. Vedat Acar, “Önceden kilosunu 40 TL’den aldığım tavuk kanadını şimdi kilosunu 80 TL’den alıyorum. Belki önümüzdeki günlerde kilosu 100 TL olabilir. İnsanların alım gücü, çok düşük” ifadelerini kullandı.

 

Bakmadan Geçme