• Haberler
  • İzmir
  • Kemeraltı esnafı isyanda: Bu sırtımızda bir kamçı!

Kemeraltı esnafı isyanda: Bu sırtımızda bir kamçı!

Turgay Kılıç/ YENİ İZMİR-Kemeraltı esnafının yaşadığı mağduriyetinin üzerinden sayılı günler geçmeden yeni bir krizle karşı karşıya...

Turgay Kılıç/ YENİ İZMİR-Kemeraltı esnafının yaşadığı mağduriyetinin üzerinden sayılı günler geçmeden yeni bir krizle karşı karşıya kaldı. Osmanlı Dönemi’nden kalan ve adına “Bedesten” denilen dükkânların vakıflara devredilmesiyle günümüze “serbest piyasa” şekliyle yüksek maliyete kiraya veriliyor. Kemeraltı esnafı ekonomik krizin etkisiyle yaşadığı stresin üzerine Aralık ayında gelecek zamla yeniden nefes alacak yer arıyor.

Enflasyonda dükkân geçişi

Kemeraltı Esnaf Odası Başkanı Semih Girgin, “Her yıl bu aylarda bizler esnaf olarak ciddi sorunlar yaşıyoruz. Vakıflar aracılığıyla kira fiyatı biçenler esnafa göre bir fiyat biçmeye çalışıyor ama gerçeklik payı esnafın gelirinde yok. Esnafın gideri ve alım gücü düştüğünden bu kira karşılığında güçsüzleşiyor” dedi.

Sora sora kira artıyor

Vakıflara devredilen dükkânların kirasının artışına açıklık getiren Girgin, “5 yılı geçmiş olan bir iş yeri, diyelim ki kirası 7 bin lira ama ben bunu etraftaki diğer dükkânlara sordum onların kirası 25 bin liraymış, ben sana 25 bin lira kestim’ diyor. İster kal, istersen güle güle’ diyor” diyerek bu kararların mahkemeden ve bilirkişiden habersiz olduğuna işaret ediyor.

‘Ben yaptım oldu’ mantığı

Kemeraltı Esnaf Odası Başkanı Girgin, “Bugün duyduğum 2 bin lira olan dükkanın 6 katı kira isteneceğidir. Kendilerince ihaleye giriliyor ve ihale kapsamında diyelim 3 liralık kira 100 lira oldu, bütün esnaf dükkanı 100 liralık olarak görülüyor” böylesi bir mantık olabilir mi? Bu artışı neye göre istiyorlar? ‘Ben yaptım oldu’ mantığıyla olabilir mi bu? Bu dükkanlarda esnaf olduğu sürece bu yapılar yaşayacak. Bu mülklerin değer kazanması için böyle mi olması lazım?” dedi.

Esnaf alım gücünün düşmesiyle her yıl 3 defa ihaleye çıkarılarak dükkân kiralarının yüzde yüzün üzerinde artmasına dikkat çekti. Başkan Girgin, “Serbest piyasa haline getirildi. Ucu açık artık. Bizler vakıflardaki aracılığıyla kiralıyoruz” diyerek devletin kendi kurumlarına sahip çıkmadığını belirtiyor.

Esnaf çaresiz

Kemeraltı’nın sağanak yağışa teslim olmasıyla dükkânların su basmasına da dikkat çeken Girgin, esnafın bulunduğu Kemeraltı’nda suları tahliye etmek için pompanın olmadığına, güvenliğin ve jeneratörün olmadığına dikkati çekerek bölgenin sahipsiz olduğuna işaret etti.

Haber

Mustafa Sarıoğlu (Foto: Turgay Kılıç)

Kemeraltı’nda bir nefes esnaf

Kemeraltı’nda hediyelik eşya dükkanı işleten esnaflarından Mustafa Sarıoğlu, dükkân kiralarının artmasıyla yaşanan ekonomik krize şöyle açıklık getirdi:

“Dükkân kirası hepimizi çok kötü etkiliyor. Yüzde 80’in altında zam yok. Bizim dükkânların kira artış anlaşması ‘TEFE-TÜFE’ye göredir. Geçen yıl yüzde 60 bu yıl ise yüzde 80 zam yapıldı. Her esnafın kira yenilenme başlangıç tarihi değişiyor. Bizim gelirimiz giderimizi dengelemiyor. Dükkân sahiplerinin işine gelmediğinde ‘Bırak, çık’ diyor. Tüm esnaf kirasını ödeyemediğinde buradan çeker gider ve tarihi Kemeraltı Çarşısı da yok olur” dedi.

Haber

Bakmadan Geçme