Hiçbiri mi bilmiyordu?

Bitmeyen altyapı çalışmalarını protesto amaçlı soğan dikme eylemine sahne olan Tarihi Kemeraltı Çarşısı'nda çalışmalar kağnı hızıyla...

Hiçbiri mi bilmiyordu?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bitmeyen altyapı çalışmalarını protesto amaçlı soğan dikme eylemine sahne olan Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nda çalışmalar kağnı hızıyla ilerliyor. Bu sefer de çalışmalar, tarihi kalıntıların ortaya çıkması nedeniyle durdu.

Haber

Hal böyle olunca, vatandaşların aklına bir soru takıldı. Bu çalışmalara başlanırken, bu alanda yatan tarihi zenginliklerden, bugüne kadar gelmiş geçmiş, görevi devredip halen yaşayan ve görev yapan belediye başkanlarının, mülki amirlerin, yetkili kamu görevlilerinin haberinin olup olmadığı şeklinde.

Yeni İzmir Gazetesi’nden Sıla Arabacıoğlu yaşayan başkanlara ulaştı. Onlar da, ‘Haberim yok’ deyip, sorunun başka adreslere sorulmasını istedi.

Haber

Haber

Haber

Yeni İzmir Gazetesi’nden Sıla Arabacıoğlu’nun haberine göre, Büyükşehir Belediyesi tarafından Tarihi Kemeraltı Çarşısı ve İzmir İktisat Kongresi binası yakınında bulunan 853 Sokak’taki altyapı çalışmaları esnasında, yeni tarihi eserler ortaya çıktı. Kazı çalışmasından tarih çıkmasının ardından çalışmalara ara verilirken, Kültür ve Turizm Bakanlığı İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’nun bölgede incelemelerde bulunması bekleniyor.

Öte yandan, tarihi kalıntının bulunduğu yere yaklaşık 300 metre uzaklıkta olan Halit Ziya Bulvarı’nda 2021 yılında gerçekleştirilen altyapı çalışmalarında, Osmanlı dönemine ait olduğu düşünülen bedesten kalıntısı bulunmuş, 17’nci yüzyıldan kalma olduğu düşünülen yapının 1922 yılındaki İzmir yangınının izlerini taşıdığı da bildirilmişti.

Seçimlerin geride kalmasıyla gözler yeniden yerele çevrildi, Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nın vahim hali ise tekrar hatırlandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı altyapı çalışmaları bitmek bilmedi, alanda ortaya çıkarılan tarihi eserler ile de adeta yılan hikayesine döndü. Yaz ayının gelmesiyle turistlerin ziyaret edeceği Kemeraltı’ndaki altyapı çalışmalarının ne zaman tamamlanacağı ise tarihin ortaya serileceği kazı çalışmaları nedeniyle adeta bir muammaya dönüşebilir.

Haber

Çevredeki esnaf da Kemeraltı’nın delik deşik görüntüden dolayı sitem ederek yetkililere seslendi. Kızlarağası’nın yakınındaki bazı esnaf ise bu çalışmayla birlikte sokağa giren vatandaşların sayısının düştüğünü ve bu nedenle işlerinin azaldığını belirtti.

Haber

Turist gelmez’

Yağmur yağmasıyla birlikte çalışma yapılan alanların çamur olduğunu ve su dolduğunu dile getiren esnaf, durumun yaklaşık 5 aydır bu şekilde olduğunu dile getirdi. Esnaf çalışmaların gündüz yapılmadığını da dile getirdi. İsmini vermek isteyen bir esnaf ise, “Bu çalışmalar uzun zamandır sürüyor, yorulduk artık. Müşteri bu sokağa girmek istemiyor. Nasıl girsin? Bakın haline, buraya İzmirli girmek istemiyorsa turist nasıl girecek? Belediye bize daha çok özen göstermeli. Biz buranın esnafıyız, yıllardır buradayız. Biz, esnafla ilgilenmelerini sorunlarımıza çözüm bulmalarını istiyoruz. Burayı böyle kum içinde bıraktılar, sorunumuza çare olacaklarına daha da arttı” diye konuştu.

Haber

Başka bir esnaf ise “Gelsinler, baksınlar buraya. İzmirliler bile buraya gelmek istemiyorken, başka illerden neden gelsinler? Başkanımız Tunç Soyer’in bu yapımı hızlandırması, bize rahat bir nefes aldırması gerek. Bizi burada kaderimize terk ettiler” ifadelerini kullandı.

Haber ‘ESNAF NEZAKET GÖSTERDİ’

Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin de “Ne yaparsan yap burada esas olan esnafın yıllardan beri hep sorun olarak gördüğü altyapı, üstyapı ve aydınlatmanın bertaraf edilecek adımın atılması. Yaz geldi, kış geldi ve yağmur yağdı dursun gibi bir talebimiz olmadı. Bütün belediye başkanlarının en büyük korkusu esnafla karşı karşıya gelmemek için bu sorunun çözümünü ötelemesi. Birileri ağlayacak birileri gülecek ama sonunda Kemeraltı kazanacak. Geldiğimiz noktada çok sıkıntılar yaşandı. Ekonomik kriz, deprem, yağmurlar, seçim, kazılan yerlerden çıkan tarih… Bu çalışmaları yavaşlattı. Bu bir süreç, bir ayda bitmesi gereken alan aksiliklerle en geç iki ayda bitmesi gerekirken süreç uzadı. Esnaf bu konuda büyük bir nezaket gösterdi. Belediye başkanı da bu anlayışa ayaklarına giderek teşekkür etti. Gündüz esnaf dükkan kapatmasın diye çalışmalar gece devam ediyor. Buranın öyle kalması zaten belediyeye yaramaz” dedi.

Haber

HALA BİTMEDİ

Öte yandan gazetemizin İzmir’de gündeme getirdiği İzmir İktisat Kongresi’nin tamamlanamadığına ilişkin haber yeniden akıllara geldi. Kongre biteli yaklaşık bir ay olmasına rağmen Kemeraltı’nda bulunan binanın inşaatı hala devam ediyor.

Bakmadan Geçme