Kentsel dönüşümde geç kalınıyor

Kaçak, gecekondu ve imar affıyla kayıt altına alınan yapıların alan bazında kentin yüzde 40'nı oluşturduğu kaydeden uzmanlar ruhsatlı yapıların büyük bölümünde de sorun olduğunu vurguluyor

Uzmanlar aktif fay hatları üzerindeki İzmir'de deprem riskinin kenti tehdit ettiğine dikkat çekiyor. Ruhsatlı yapıların yaklaşık yüzde 10'unun güncel mevzuata, yüzde 50'sinin önceki mevzuata göre inşa edildiği için yaşlı yapı stoğunun depremde büyük tehlike ve yıkım yaratacağı uyarısında bulunuluyor.

Yapı sektörü temsilcileri, İzmir'de kentsel dönüşüm için kaybedecek vakit olmadığını belirterek, plan ve program dahilinde kentsel dönüşümün hızla uygulanmasının öneminin altını çiziyor.

SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR KONUT SİSTEMİ PLANLANMALI

Gözde Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Op. Dr. Kenan Kalı: Türkiye'nin yapı stoğunun yenilenmesi için yeni konut stratejisi uygulanması gerek. Japonya gibi deprem gerçeğini temel alarak sağlam, uzun ömürlü ve yenilebilir konut üretmesi lazım. Betonarme yerine çelik konstrüksiyon yapı inşaatına geçilebilir. Türkiye'de inşaat sektörü asla bitmeyecek. Konut açığı var, yeni evlere ihtiyaç sürüyor. Türkiye'nin tamamı deprem bölgesi üzerinde ve bina stoğu eski. Farklı illerde yaşanan depremler nedeniyle binalar yıpranıyor. Avrupa'ya, İngiltere'ye bakıyorsunuz binalar 100 yaşında ama hala ayakta. Türkiye'de ise binanın ömrü ortalama 30 yıl. İnşaat sektöründe yeni bir strateji belirlenmeli. Sağlam ve uzun ömürlü konutlar yapılmalı. Sürekli konut yıkıp yenileyecek kadar zengin bir ülke değiliz. Mutlaka belli ölçüde tasarruflar yapılmalı. Daha sürdürülebilir bir konut sistemi planlanmalı.

ARTIK KENTSEL DÖNÜŞÜMDE HIZLI ADIMLAR ATILMALI

Tanyer Yapı Zemin Grubu Koordinatörü Batuhan Tozburun: İzmir'de deprem yönetmeliğine uymayan ve eskiyen yapı stoğunun yüzde 70 civarında olduğu biliniyor. Bunların acilen planlama yapılarak ada bazlı dönüştürülmesi gerekiyor. Kentsel dönüşümde hızlı adımlar atılmalı. İzmir ve çevresinde tarihsel dönem ve 20. yüzyıldaki aletsel dönemle yapılan kayıtlara göre 50 yıllık sürede 6,6 ve altı büyüklükte depremin olasılığı yüzde 92 olarak tahmin ediliyor. Böyle bir depremde Bayraklı, Konak, Alsancak, Mavişehir ve Bostanlı gibi bölgelerde zeminde sıvılaşma yaşanacak can ve mal kayıpları da artacaktır. Bina inşaatlarında zemin iyileştirme ve geoteknik imalatları çok önemli. Çünkü zemin çalışmaları projenin ömrünü uzatıyor ve binanın değerini de artırıyor. Konut satın alırken evlerin mimarisi, metrekaresi ve sosyal tesisleri kadar, zemin sağlamlığının da kontrol edilmesi gerekiyor.

DEPREME KARŞI HAZIRLIKLI OLMALIYIZ

Sirius Yapı A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Barış Öncü: İzmir'de deprem tehdidine karşı önlem almak gerekiyor. Metrekare, ön cephe gibi özelliklerden çok binanın sağlamlığı ve depreme dayanıklılığı ön planda tutulmalı. Kentsel dönüşüm konusunda gerekli emsal artışları yapılmalı ve ada bazlı dönüşüm gerçekleştirilerek şehir geneline yayılmalı. İzmir'in birinci derece deprem bölgesi olması nedeniyle Sirius Florida projemizde zemin etüdümüzü yeniden çıkarttık. Sirius Florida sağlam kaya zemin üstünde yer alıyor. Zemin iyileştirme çalışmasına aslında gerek yoktu. Buna rağmen mevcut statik inşaat değerlerimizi var olandan yüzde 20 daha kötü kabul ederek yeni bir planlama yaptık. Betonun en az C25 olması gerekirken betonu C40 olarak güncelledik. İmar yönetmeliğinde önem katsayısı 1 alınmasına rağmen, biz katsayıyı 1,2 olarak aldık. Daha fazla yük taşıyabilecek ve sağlam binalar yapıyoruz. Özellikle depremlerden sonra konut satın almak isteyenlerin bakış açısını değiştirerek bilinçli hareket etmeleri gerekiyor. İnsanlar genelde ev alırken metrekareye, sosyal alanlara ve fiyata bakıyor. Aslında önce zemin etüdünü, demir ve beton kalitesini incelemeleri gerekli. Bu anlamda Sirius Florida'nın omurgası çok sağlam ve yıllarca güvenle yaşayabileceğiniz özellikler sunuyor. Kentsel dönüşüm ihtiyacı duymayacakları, güvenle yaşayacakları bir proje yapıyoruz” diye konuştu.

KENTSEL DÖNÜŞÜM ALANINDA YAPILACAK ÇOK İŞ VAR

Turkmall Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Altunhan: İzmir'de kentin yapı stoğunun eski olması nedeniyle dönüşüme büyük ihtiyaç duyuluyor. İzmir'de özel sektör eliyle gerçekleştirilen alan bazlı en büyük kentsel dönüşüm projesi unvanını taşıyan Forum Göztepe ile bu alanda önemli bir adım daha attık. İzmir'de kentsel dönüşüm alanında yapılacak çok iş var. Çünkü İzmir aktif fay hatlarının üzerinde ve deprem riski taşıyan bir şehir. Bunun yanı sıra; kentin yapı stoğu da yaşlı. İzmir'in yüzde 80 oranında dönüşmesi gerekiyor. Özellikle kent merkezinde bu sağlıksız konut stoğu daha çok dikkat çekiyor. İzmir'de yeni ve sağlıklı konutların inşaa edilmesi ve günün ihtiyacına cevap verecek nitelikli projeler yapılması gerekli. Asıl işimiz yaşam alanları yaratmak. İzmir ve Ege'de yeni kentsel dönüşüm, konut ve karma projelerdeki yatırımlara devam edeceğiz.

Bakmadan Geçme