KESİAD Başkanı asgari ücrette denge istedi

Asgari ücret belirlenme döneminde olduklarını hatırlatan KESİAD Başkanı Yeşim Işıklı, asgari ücretin sadece çalışanların maaşlarını belirlemediğini, ülkenin ekonomik yapısına, toplumsal dengelerine ve gelecekteki kalkınma potansiyeline etki ettiğini belirtti

KESİAD’ın geleneksel Perşembe Toplantıları’nın bu ayki buluşması Kemalpaşa Ramada Otel’de yapıldı. Toplantıya Kemalpaşa Belediye Başkanı Mehmet Türkmen, Kemalpaşa Kaymakamı Musa Sarı, Kemalpaşa Jandarma Komutanı Halil Yaşar Güzel, KESİAD üyeleri ve Kemalpaşalı sanayiciler katıldı. 

CeyVill ve Trio Gayrimenkul sponsorluğunda gerçekleşen toplantıda konuşan KESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Yeşim Işıklı ekonomik gündemi değerlendirdi. Ülkenin üretim gücünün korunması, firmaların sürdürülebilirliğinin zarar görmemesi için enflasyonla mücadele için çok yönlü eylem planı gerektiğini ve reel sektöre destekler artırılarak devam ettirilmesinin şart olduğunu vurgulayan Işıklı, “Devlet kaynaklarının stratejik ve verimli alanlara yönlendirilmesi, kayıt dışı ekonomiyle daha güçlü mücadele yürütülmesi, sürecin başarıyla tamamlanması için hayati önem taşıyor. Enflasyonist dönemde çalışanların alım gücünü korumak, bireylerin yaşam standartlarının sürdürülebilir olmasını sağlamakla kalmaz, ekonomik büyüme, sosyal barış ve toplumsal refah açısından kritik role sahip” dedi.

Asgari ücretin, yalnızca çalışanların gelirini belirleyen unsur olmadığını, ülkenin ekonomik yapısına, toplumsal dengelerine ve gelecekteki kalkınma potansiyeline doğrudan etki eden kritik politika aracı olduğunun altını çizen KESİAD Başkanı Işıklı, “Asgari ücretin seviyesi, ekonomik gerçeklik ve toplumsal ihtiyaçlara göre dengeli belirlenmeli, ücret politikaları, sosyal yardım ve fiyat denetimleri gibi araçlarla çalışanların enflasyonun yıkıcı etkilerinden korunması öncelik olmalı” dedi.

Finansmana erişimin maliyetli olduğu bir dönemde, döviz kurunun göreceli düşük kaldığı ortamda iş gücü maliyetlerindeki artış ihracatçının rekabet gücünü kaybetmesine ve zincir reaksiyon etkisiyle iç pazarda daralmaya ve işsizlik artışına yol açacağına dikkat çeken Işıklı, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu durumun önlenmesi için işletmeler maliyet artışını çok yönlü maliyet yönetimi, fiyat politikaları, verimlilik artırıcı yatırımlar ve çalışan motivasyonu gibi araçlarla dengelemek zorunda. Devletin de işveren üzerindeki yükü azaltmak için vergi indirimleri, sigorta prim destekleri, kredi kolaylıkları ve sektörel teşvikler gibi çeşitli mekanizmalar kullanması işletmelerin mali sürdürülebilirliğini koruyarak hem istihdamı hem de ekonomik büyümeyi desteklemesi bakımından hayati önem taşıyor.”

Ümran Baradan Güzel Sanatlar Lisesi öğrencilerinin dinleti gerçekleştirdiği toplantıda İzmir Ticaret Odası Emlak Komitesi Meclis Üyesi Trio Gayrimenkul sahibi Adnan Bozbay gayrimenkul ve emlak sektörünün 2025 beklentilerini anlattı. Sonrasında İzmir Ekonomi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Görkem Üçtuğ, yeşil dönüşüme dair bir sunum yaptı. Yeşil dönüşümün fırsatları, zorlukları ve Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın getireceği yeni gelişmeleri anlatan Üçtuğ, “İyi düşünülerek, iyi bir fizibilite yapılarak gerçekleştirilen yeşil dönüşüm projesinin uzun vadede firmaya ekstra maliyeti yoktur. Ancak bu yeşil dönüşüm yolculuğunda ne yazık ki geç kalıyoruz” dedi. 

Bakmadan Geçme