• Haberler
  • Gündem
  • Kestelli'den ‘tarım’ kararları hakkında açıklama

Kestelli'den ‘tarım’ kararları hakkında açıklama

İzmir Ticaret Borsası Eylül ayı Olağan Meclis Toplantısı, İzQ İnovasyon Merkezi'nde gerçekleştirildi. İzmir Ticaret Borsası (İTB)...

İzmir Ticaret Borsası Eylül ayı Olağan Meclis Toplantısı, İzQ İnovasyon Merkezi’nde gerçekleştirildi. İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Resmî Gazete’de tarım sektörü ile ilgili yayımlanan 3 önemli mevzuatı değerlendirdi. Kestelli, olumlu yönde görüş bildirirken iktidara çağrıda bulunarak pamuk priminin yeniden değerlendirilmesi gerektiğini aktardı.

‘İHRACATIMIZ ARTACAK’

Planlama eksikliğinin verdiği zararları sıralayan Kestelli, “Fiyatlarda aşırı oynaklığa, üretici gelirlerinde istikrarsızlığa, tüketicilerin uygun maliyetlerde gıdaya ulaşamamasına, dış ticarette istikrarsızlığa ve gıda güvencesine ilişkin risklerin artmasına neden oluyor. Kısa vadede bütün sorunları çözmesini beklemesek de uygulamaya yönelik önemli bir adımın atılmış olmasını çok önemli görüyorum.  Umuyorum ki, yapılacak çalışmalar ile orta ve uzun dönemde sektörde yaşadığımız arz yönlü sorunları en aza indirmeye başarabiliriz. Başarılı olmamız durumunda bir taraftan gıda fiyatlarının neden olduğu enflasyonist baskıyı azaltabileceğimizi, diğer taraftan da ihracatımızda artış yaşayabileceğimizi söyleyebilirim” dedi

TARAFSIZ OTORİTE

Yayınlanan ikinci önemli mevzuatın sözleşmeli üretimin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için uygulanacak usul ve esasları düzenleyen yönetmelik olduğunu hatırlatan Kestelli, “Sözleşmeli tarım bazı ürün gruplarında uzun yıllardır uygulanan bir sistem. Başarılı örnekleri olduğunu da söylemek mümkün. Ancak, özellikle sözleşme tarafları arasındaki hak ve sorumlulukları düzenleyecek tarafsız bir otorite kurumunun eksikliğinin sistemin gelişmesine engel olduğuna da dikkat çekmek isterim” diye konuştu.

‘KEMER SIKMA DÖNEMİ’

Işınsu Kestelli, tarımda desteklemelerin bazılarında artış yapılırken özellikle bölge üreticilerinin merakla beklediği pamuk priminde artış yapılmadığını vurgulayarak, “Tarımsal desteklemelerde bütçe imkanlarının önemli olduğu bir gerçek ve konjonktür gereği kemer sıkma dönemindeyiz. Ancak, pamuk sektöründe yaşanan gelişmeleri dikkate aldığımızda kilo başına geçen yıla göre artış yapılmadan 160 kuruş olarak açıklanan primin yetersiz olduğu çok açık. Yaklaşık bir ay sonra pamuk hasadı başlayacak. Borsamız koordinatörlüğünde yapılan uzaktan algılama rekolte çalışması devam ediyor. Bugünkü pamuk fiyatları ve üretim maliyetleri düşünüldüğünde pamuk üreticilerimiz bırakın para kazanmayı, zarar ediyor olacak.  Piyasa koşulları böyle devam ederse gelecek yıl birçok üreticimizin pamuk ekiminden vazgeçeceğini söylemek mümkün. Geçtiğimiz yıl 110 kuruş olarak açıklanan prim miktarı piyasa şartları dikkate alınarak 160 kuruşa çıkarılmıştı. Bu yılki şartlarda dikkate alınarak açıklanan pamuk priminin tekrar değerlendirilmesini ve üreticimizi tatmin edecek bir düzenlemenin yapılmalı” ifadelerini kullandı.

Özel Haber

Bakmadan Geçme