Kira uyuşmazlıkları ekonomiyi olumsuz etkiliyor

Kira maliyetlerinin ekonomiyi olumsuz etkilediğini söyleyen İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener, kira hukukunda adil ve şeffaf zemin oluşturulmasını isterken, İzmir Ekonomi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevilay Uzunallı, hukukun ekonomik süreçleri etkilediğini söyledi

Yargıtay, İzmir Ticaret Odası ve İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin birlikte düzenlediği Kira Hukuku Sempozyumu İzmir Ticaret Odası Meclis Salonu’nda yapıldı. Toplantıya İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu ve İzmir Ekonomi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Mahmut Özgener, Yargıtay 3. Hukuk Dairesi üyeleri, İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Hakan Abacıoğlu, yargı mensupları, üniversite öğretim üyeleri ve öğrencileri katıldı.

Kira uyuşmazlıkları ekonomiyi olumsuz etkiliyor

İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, kiralamanın, itilafların büyüyebildiği bir alan olduğunu hatırlatarak, “Tüm tarafların bir arada olduğu böyle bir toplantı konuya yeni hukuki zeminler yaratmak, konuyu uzlaşmaya götürecek işbirlikleri açısından faydalı olacak. Yargıtay Başkanımız’ın da dediği gibi adalet hem kiraya veren hem de kiracı için aynı faydayı sağlamaktır” dedi.

Kira uyuşmazlıkları ekonomiyi olumsuz etkiliyor

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu ve İzmir Ekonomi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Mahmut Özgener de enflasyonist baskı ortamlarında kiralarda uyuşmazlığın daha çok görüldüğünü belirterek, “Bu durumlarda herkes elini taşın altına koymalı. Mülk sahibinin de kiracının da hakları korunmalı. Adil ve şeffaf zemin sağlanmalı. Kira maliyetlerinin ekonomiye etkisi büyük. Özellikle işyeri kiralarında. KOBİ’lerin uzun vadeli kira sözleşmeleri yapabilmesi için uygun koşullar oluşturulmalı. Oda olarak taşınmaz hukukuna yönelik kontrat örnekleri hazırladık. Kira sözleşmeleri hukuki koruma altına alınmalı. Kentsel dönüşümlerde de ticari kiracıların mağduriyetlerini önleyecek makul tahliye süreleri tanınmalı. Kiracı-mülk sahibi uyuşmazlıklarında olayı mahkemeye taşımadan çözüm sağlayacak mekanizmalar geliştirilmeli. Keyfi tahliyeler önlenmeli” diye konuştu.

Kira uyuşmazlıkları ekonomiyi olumsuz etkiliyor

İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Hakan Abacıoğlu ise, her insanın hayatının bir bölümünde kira sözleşmesi imzaladığını hatırlatarak, bu nedenle toplumsal hayata uygun, toplumsal barışa katkı sağlayacak kira hukuku oluşturulması gerektiğini, bu toplantının da bu amaçla düzenlendiğini açıkladı. 

Kira uyuşmazlıkları ekonomiyi olumsuz etkiliyor

İzmir Ekonomi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevilay Uzunallı, hukukun ekonomik süreçlere etkisinin büyük olduğunu belirterek, “Dünya büyük bir değişim geçiriyor. Sorgulayan, analitik düşünen hukukçular yetiştirmek en büyük amacımız. Hukuk eğitiminde geleneksel yerine deneysel yaklaşımın daha önemli olduğuna inanıyoruz. Dezavantajlı grupların hukuki bilgilere ulaşması gerektiğini düşünerek çalışmalar yapıyoruz” dedi 


 

Bakmadan Geçme