Kiracılar ve ev sahipleri karşı karşıya

Türkiye'nin mevcut ekonomik koşulları hemen her kaleme etkide bulunurken, kiracılar ve ev sahipleri arasındaki çekişme bir...

Kiracılar ve ev sahipleri karşı karşıya
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türkiye’nin mevcut ekonomik koşulları hemen her kaleme etkide bulunurken, kiracılar ve ev sahipleri arasındaki çekişme bir süredir gündemde… Hem kiracılar hem de ev sahipleri “Haklıyız” diyor. Borçlar Kanununa göre 5 yıla kadar olan kira artışları TÜFE’ye göre yapılırken ve TÜFE üzerinde bir zam yapmak yasal olarak mümkün değil. Fahiş zamda TÜFE engelini aşmak içinse ev sahiplerinin 5 yıl beklemesi gerekiyor. Ev sahipleri, 5 yıldan sonra ‘Kiram düşük’ diyerek yeni bir kira tespiti yaptırabiliyor. Ancak, emlak piyasasının alıp başını gitmesiyle birlikte pastadan payını almak isteyen ev sahipleri, henüz 2 yıllık kiracılarından dahi kiraya zorlayıcı oranlarda artış talep ediyor. Kiracı zammı kabul etmezse, evden çıkması isteniyor.

HERKES HAKLI

Oturacak ev bulmakta zorlanan, uzun yıllardır oturdukları evlerden bahanelerle atılmak istenen veya düzenim bozulmasın diyerek yüzde yüze varan zamları kabul etmek zorunda kalarak iyice beli bükülen kiracılar, ev sahiplerin keyfi olarak zam yaptığını savunuyor. Zamların oransal olarak mantık sınırlarını aştığını iddia eden kiracılar, artışın denetlenmesini istiyor.  Ev sahipleri ise aynı ekonomik koşulların kendileri için geçerli olduğunu, kendilerinin de kira gelirleriyle geçindiklerini savunuyor.

KİRAYA BÖLGESEL SINIR İDDİASI

Öte yandan, yükselen konut fiyatları ve fahiş kira artışlarıyla ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı yetkilileri, yapılacağı daha önce duyurulan ortak çalışma için, dün bir araya geldi. Toplantının gündeminin, kiralara bölgesel olarak fiyat sınırı koymayı öngören bir yasa tasarısı hazırlığı olduğu iddia ediliyor. Ekonomide “Hollanda Modeli” olarak geçen bu tasarının kiracılar ve ev sahipleri arasındaki krize çözüm olup olmayacağı merak konusu.

HOLLANDA MODELİ NEDİR?

Hollanda hükümeti, konut sıkıntısı nedeniyle hızla artan ev kiralarına karşı orta gelir gruplarını korumak için serbest piyasadaki kiralık ev fiyatlarına müdahale ediyor. Hollandalı ev sahipleri, evlerini hükümetin belirlediği değerin üzerinde fahiş fiyatlara kiraya vermesine izin verilmiyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bakmadan Geçme