Kiralar arttı, yurtlar kapasitesiz, tarikatlar hazırda bekliyor!
Yeni İzmir Gazetesi’nden Berivan Kaya’nın haberine göre, üniversite tercih dönemi başladı. Öğrenciler geçtiğimiz yıllarda yaşanan barınma...
Yeni İzmir Gazetesi’nden Berivan Kaya’nın haberine göre, üniversite tercih dönemi başladı. Öğrenciler geçtiğimiz yıllarda yaşanan barınma sorunuyla yeniden karşı karşıya. 6 Şubat günü meydana gelen depremlerin ardından derinleşen konut krizi üniversite öğrencilerini de birinci dereceden etkiledi ve okullar hibrit eğitime döndü. Zaten yetersiz olan KYK yurtlarına depremzedelerin yerleştirilmesi sonucu eğitim- öğretim gözden çıkarıldı.
“BANKA KONUT KREDİLERİNİN FAİZLERİ DÜŞÜRÜLMELİ”
Derinleşen ekonomik kriz konut krizini de arttırdı. Kira artışına yüzde 25 sınırlama getiren düzenleme 1 yıl uzatıldı. Kiracı- ev sahibi arasında zorunlu arabuluculuk dönemi ise 1 Eylül’de başlayacak. İzmir Emlak Kulubü Başkanı Rıdvan Akgün konut krizi hakkında, “1 Eylül’de arabuluculuk sistemi başlayacak. Artık bundan sonra kiracı ve ev sahibi kavgalarında mahkemeye gitmek yerine arabulucuya gidilecek. Arabulucu bu işi çözecek. Bu tartışma, bu kavga bitmez. Çünkü piyasada üretim yapılması lazım. Hükümet banka konut kredilerinin faizlerini düşürmediği müddetçe barınma ihtiyacı ve sorunu çözülemez. Vatandaş, barınma ihtiyacını karşılamak için konut alacak ki piyasada kiralık konut arzı oluşacak. Vatandaş yüksek faizlerden daire alamadığı için kiralık konutlara hücum ediyor. Hücum edince de fiyatlar artmaya devam ediyor” dedi.
İzmir Emlak Kulubü Başkanı Rıdvan Akgün
“TALEP ÇOK, KAVGALAR DA ARTIYOR”
Öğrencilerin barınma sorunlarının devam edeceğine dikkat çeken Rıdvan Akgün, “Öğrenciler üniversitelere yerleştikten sonra ilgi değişiyor. Gidenler oluyor, gelenler oluyor. Piyasada talep fazlalığından dolayı zaten bir sorun var. Kira fiyatları oldukça yüksek. 15 bin TL’nin altında kiralık konut yok. Öğrencilerin gelmesini bekleyen mülk sahipleri var. Öğrenciler mülk sahiplerinin ilginç talepleriyle karşı karşıya kalmaya devam edecek. Bugün 15 bin TL olan kiralık konut, öğrenci sayısına göre kiralanacak. Mesela üç öğrenci kaldığı zaman kişi başı 7 bin TL istiyorlar. 15 bin TL olan kiralık konuttan 21 bin TL gelir elde ediyorlar. Kurnaz davranan mülk sahipleri karşılarına çıkacak. Öğrenciler kiralık daire bulamayacaklar. Talepler çok, haliyle kavgalar da artıyor. Her gün gelen on, on beş insanın ya kiracısıyla ya da ev sahibiyle sorunları var. İzmir içerisinde metropol alanında kiralık daire bulma sorunu var. İnsanlar üniversitelere yakın olsun istiyorlar. Böyle olunca da üniversite çevresindeki pansiyonlar, özel yurtlar veya müstakil evlerin fiyatları oldukça yüksek. Yani neredeyse insanlar çadır kuracak boyuta gelecek” ifadelerin kullandı.
8 MİLYON ÖĞRENCİYE 800 BİN KAPASİTE
Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) kapasitesi yine öğrenci sayısının çok altında kaldı. Yurt sayısı son 20 yılda 4,5 kat arttı ancak her ille bir üniversite projesiyle öğrenci sayısı tavan seviyeye ulaştı.
KYK yurtlarının kapasitesinin az olduğuna dikkat çeken Eğitim Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Necip Vardal, “AKP’nin, ‘her ile bir üniversite’ projesi ile birlikte 2002’de 93 olan üniversite sayısı, 2023’de 206’ya yükseldi. Yurt sayısının öğrenci sayısı ile orantılı artmaması sonucunda çok sayıda öğrenci barınma sorunu yaşamaya başladı. Öğrenci sayısı 8 milyona yaklaşırken, KYK yurtlarının kapasitesinin 800 bin civarında olması 10 binlerce öğrencinin barınma krizi ile karşı karşıya kalmasına neden olmakta. Geçen yıl KYK yurtlarına “ek ranza” koyarak sorunu çözmeye çalışan iktidarın, bu yıl hangi adımı atacağı merak edilmekte. Ne yazık ki geçen yıldan bu yana köklü bir çözüm ortaya konmamıştır. Atıl kamu binaları yurda dönüştürülebilir. Farklı şehirlerde okuyacak öğrencilerin ailelerine maddi destek sunulabilir” dedi.
Eğitim Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Necip Vardal
“FİZİKİ VE ALTYAPI KOŞULLARINI İYİLEŞTİRMEK İÇİN KAYNAK AYIRMIYOR”
Öğrenci Sendikası’nın geçtiğimiz yıl açıkladığı rapora göre, tarikat yurtları 16 yılda yüzde 93 oranında arttı. KYK yurtlarına yerleşemeyen öğrenciler, kiraya çıkacak maddi imkana da sahip değillerse tarikat ve cemaatlere ait yurtlara gitmek zorunda kalıyor. Necip Vardal, “İktidar, KYK yurtları önündeki uzun kuyruklar karşısında, önümüzdeki birkaç yıl kendisine sıra gelmeyeceğini gören ve kirasını ödeyebileceği bir ev bulmaktan umudunu kesen öğrenci kitlesini bilinçli bir şekilde TÜRGEV, TÜGVA, Ensar Vakfı, İlim Yayma Cemiyeti vb gibi tarikat-cemaat yurtlarına doğru adeta itmekte. Öğrencilerin barınma sorununu çözmek için yeni yurtlar yaptırmak, mevcut öğrenci yurtlarının fiziki ve altyapı koşullarını iyileştirmek için kaynak ayırmayan iktidar, tarikat-cemaat yurtları söz konusu olduğunda kamu kaynaklarını kullanmaktan geri durmamaktadır” dedi.
“ÖĞRENCİYE EV VERMEM DEMEK SUÇ”
Akgün açıklamasının devamında, “Şimdi öğrenciye ev vermem demek suç. Dava açılsa mülk sahibi ceza alır, tazminat cezası öder. Sadece şu kriteri koyuyor. Öğrencinin ekonomik durumunu soruyor. Şartları uygunsa mülk sahibi kiraya veriyor. Öğrenci olmakta daire verilecek anlamı taşımıyor. Ekonomik olarak ödeyebilecek kapasite aranıyor. Eğer bu konuda şartlar uygunsa mülk sahipleri öğrenciye kiraya verebiliyor. Temkinli davranıp ‘bekara vermem’ diyen tipler var. Bu durum da doğru değil. Çok azınlık onlar” dedi.
Haber Merkezi