Kiralık ekiplerle Yangın sönmez

SILA ARABACIOĞLU Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte ormanlar için yangın tehlikesi başladı. Akıllara ise 'İzmir olası bir...

Kiralık ekiplerle Yangın sönmez
TAKİP ET Google News ile Takip Et

SILA ARABACIOĞLU

Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte ormanlar için yangın tehlikesi başladı. Akıllara ise ‘İzmir olası bir yangına hazır mı sorusu geldi?’ İsmini vermek istemeyen yetkili bir orman mühendisi ise bu konu hakkında değerlendirmelerde bulundu. Meydana gelen yangınların söndürülmesi için mevcut durumda en büyük riskin ekiplerin kadrolu değil kiralık olması olduğunu dile getirdi.

‘ÇÖZÜM DEĞİL’

2017’den itibaren 6-7 yıllık dönemde orman yangınlarının söndürülememesinin karada çalışan yer birliklerinin zayıflığından kaynaklandığını dile getiren orman mühendisi, “Şimdi onlara da ilave edildi. Hava araçları sayısı da arttırıldı. İzmir’de şu anda gözetleme fena değil. Biz yer birliklerini yetersiz olduğunu gözlemliyoruz. Yazın 3 aylık dönemde kiralık ekipler tutuluyor. O ekiplerin kiralık değil de kadrolu elemanlar olması lazım. İzmir’de eğer orman yangınları büyürse ve söndürülemezse ya koordinasyon eksikliğinden ya da bu kadrolu yerine kiralık ekip sorunu nedeniyle olur. Kiralık ekip tutmak kesinlikle çözüm değil. Bu ekiplerine başına da yine kadrolu olmayan serbest çalışan orman mühendisleri oluyor” dedi.

‘ÇEVRE BİLİNCİ’

Orman mühendisi, İzmir’de çevre bilincinin üst düzeyde olduğunu düşündüğünü dile getirerek, “Çünkü İzmir’deki STK’ler böyle konularda duyarlılık açısından diğer illere göre avantajlı. Önceki yıllarda yangınlar neredeyse Nisan ayında başlıyordu. Şimdi yağmurlar nedeniyle Haziran ayında olmamıza rağmen şükür bir yangın ile karşılaşmadık. Bu sene öyle bir avantajımız oldu” diye konuştu.

Bakmadan Geçme