Kırık peynire rağbet arttı!

SILA ARABACIOĞLU Süt üreticisi hayat pahalılığına, süt ve süt ürünleri satan esnaf zamlara, zamlar karşısında ne...

Kırık peynire rağbet arttı!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

SILA ARABACIOĞLU

Süt üreticisi hayat pahalılığına, süt ve süt ürünleri satan esnaf zamlara, zamlar karşısında ne yapacağını kara kara düşünen tüketici ise evine eli boş dönmeye isyan ediyor. Kalıp peynir fiyatı el yakıyor, hem vatandaş hem de esnaf çözüm arıyor. Beyaz inek peyniri kilogram satış fiyatı 160 liraya, koyun peyniri 220 liraya yükseldi. Vatandaşların en çok Konya kırması, lor ve çökelek tercih ettiğini söyleyen Havra Sokağı esnafı Göksel Töksoy, “Peynir tezgahında küçük parçalar var biz onları biriktiriyoruz, vatandaşlar da ucuz olduğu için alıyor. Şu anda onun fiyatı 100 lira, vatandaş tercih ediyor” dedi.

‘SATILAN YERİNE KONMUYOR’

Sütün litre fiyatına sürekli zam geldiğini dile getiren Töksoy, “Bu da bizim için ciddi bir sıkıntı, çünkü peynirin ana maddesi süt. Şu anda talep beklenenden çok düşük. Bu yüzden maalesef maliyetlerimiz katlanmasına rağmen ürünlerimize zam yapamıyoruz. Bu ciddi maliyet artışları ile esnafın ayakta durması çok zor. Ürünlerimiz nakit olarak dönüyor ama sürekli zamlandığı için sattığımızı yerine koyamıyoruz. Malı aldığımızda tezgahta durursa sıkıntı. Eskiden günde 25 teneke açardık, şimdi bu 5 tenekeye kadar düştü. Şu anda diğer peynirlere göre ucuz olması nedeniyle vatandaş en çok köy peyniri, lor, teneke peynir ve kırık peyniri talep ediyor” diye konuştu.

‘TALEP DÜŞTÜ’

Göksel Töksoy, talebin düştüğünü dile getirerek, “Peynir tezgahında küçük parçalar var biz onları biriktiriyoruz, vatandaşlar da ucuz olduğu için alıyor. Şu anda onun fiyatı 100 lira. Vatandaş bunu çok tercih ediyor. Eskiden herkes kiloyla alır giderdi. Vatandaş poşetini doldurup evine götürdü. Şimdi o kalmadı, herkes azar azar alıyor” ifadelerini kullandı.

Şarküteri sahibi, “Peynir fiyatları her gün yükselişte. Gün geçmiyor ki fiyat değiştirmeyelim. Fiyatlar arttıkça da satışlar düşüyor. Görmediğimiz, yaşamadığımız şeyleri görüp, yaşıyoruz. Bir kalıp peynirin dörtte birini isteyenler var. Hatta onun da yarısını isteyenler var. Kibrit kutusu kadar peynir isteyenleri gördükçe de bizlerde bu işin üzüntüsünü yaşıyoruz” açıklamasını yaptı.

Peynir fiyatları 20 Temmuz Perşembe:
İnek peyniri 160 Lira,
İzmir tulum 190 lira
Bergama tulumu 200 lira
Ezine 200 lira
Kaşar 320 lira

Bakmadan Geçme