Kış aylarının vazgeçilmez lezzeti: Kelle Yemeği | Nasıl yapılır, nasıl yenir?
Sivas mutfağının en özel tatlarından biri olan kelle yemeği, uzun pişirme süreci ve benzersiz sunumuyla dikkat çekiyor.
Kuzu ya da koyun başının itinayla temizlenip taş fırında saatler boyunca pişirilmesiyle hazırlanan kelle, özellikle kış mevsiminde enerji veren ve bağışıklık sistemini destekleyen özelliğiyle sofralarda yerini alıyor. Bu yöresel lezzet, şehri ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin de ilgisini çekiyor.
Yaklaşık 14 saatte hazırlanan kelle, balta yardımıyla ikiye ayrılarak servis ediliyor. Tamamen doğal yöntemlerle hazırlanan bu yemek, 300 lira civarında bir fiyatla sunuluyor. Özellikle sabah saatlerinde tüketilen kelle, gün boyu tok tuttuğu için de tercih sebebi oluyor.
KELLENİN TUTKUNLARI VAR
Kelle ustası Eren Sönmez, yemeğin yapım sürecindeki emeğe dikkat çekerek, şunları söylüyor: “Biz kelleciler için kış sezonu açıldı. Talep artarken, hayvan kesimlerinin azalması fiyatları etkiledi ve şu an kelle ortalama 300 liradan satılıyor. Kelle paça çorbasının fiyatı 200 liraysa, kelle aslında daha değerli olmalı. Yemeğin hazırlanması ciddi bir emek istiyor. Temizleme, yıkama, pişirme ve dinlendirme derken süreç 13-14 saati buluyor. Kelle paça çorbası yerine kelleyi tercih eden çok kişi var; çünkü doyuruculuğu ve lezzeti başka bir seviyede.”
DOYURUCU BİR SEÇENEK
Sabah kahvaltısında kelle yemeyi tercih edenlerden biri olan Cevdet Kaya, yemeğin doyuruculuğuna vurgu yaparak, “Sivas’ın kahvaltı kültüründe kelle önemli bir yere sahip. Çorba da güzel ama kelleyi yedikten sonra akşama kadar tok kalıyorsunuz. Fiyat olarak da kelle daha mantıklı bir seçenek” diyor.
Bir başka kelle sever Hasan Eper ise, “Kasapta pişmemiş kelle 230 lira, pişmişi 300 lira. Çorba karın doyurmaz ama kelle gerçekten doyurucu. Fiyatı hak ediyor” ifadelerini kullanıyor.
FİYATLAR YÜKSELSE DE TALEP DÜŞMÜYOR
Artan fiyatlara rağmen kelleye olan ilginin devam ettiğini belirten Alaattin Kuzu, “Bir tabak çorba içip tam doyamadığınız oluyor ama kelle hem lezzetli hem de doyurucu. Çorba 200 liraysa, kellenin 300 lira olması normal. Ayrıca bu lezzeti başka yerde bulamazsınız” diye konuşuyor.
Sivas’ın bu özel yemeği, soğuk kış günlerinde hem yöre halkının hem de ziyaretçilerin vazgeçilmezi olmaya devam ediyor.