Kışla üzerinden ticaret
2016 yılında Milli Savunma Bakanlığı tarafından TOKİ'ye devredilen ve imara açılan eski Orgeneral Cemal Gürsel Kışlası, 2023 yılında 2 milyar 732 milyon 500 bin lira karşılığına İzmir Ticaret Odasına devredilirken, kışla üzerinden ticaret yapılacak.
Özlem KARA/ YENİ İZMİR İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, Bornova’da bulunan eski Cemal Gürsel Kışlası’nın, Oda tarafından alınabilineceğini söyledi. Kışlanın 2 milyar 732 milyon 500 bin lira bedel karşılığına İzmir Ticaret Odası’na devrinin yapılacağını ifade eden Özgener, yerle ilgili görüşmelerin sürdüğünü kaydetti. Meclis toplantısında kışlayla ilgili proje oy birliğiyle kabul edildi.
1 YILLIK ÇALIŞMA
İZTO Meclis gündem maddeleri arasında yer alan Cemal Gürsel Kışlası projesine yönelik açıklamalarda bulunan İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, Cemal Gürsel Kışlası’nın bakanlık tarafından İzmir Ticaret Odası’na devir edileceğini duyurdu.
Özgener, söz konusu projeye ilişkin 18 Nisan 2022’de Cemal Gürsel Kışlası arazisinin, İZTO üyelerine yönelik çarşı ve site yapmak amacıyla İZTO’ya devri konusunda talepte bulunarak attıklarını belirten Özgener, Milli Savunma Bakanlığı (MSB) ile yaptıkları yazışme ve görüşmeler sonucu MSB’nin 15 Ağustos 2022 tarihli yazısı ile söz konusu kışla arazisinin İZTO’ya devrinin yapılabileceği, İZTO ve MSB arasında devir protokolü yapılması için ön mutabakatın talep edildiğini aktardı. Özgener, “Bakanlığa bu konuda ön mutabakatımız olduğu bildirilerek bağlı bulunduğumuz 5174 sayılı TOBB Kanunu gereği, kesin mutabakatımızı bildirmeden Bakanlık tarafından Milli Emlak’ın kabul ettiği lisanslı bir kuruluşa kıymet takdirinin yaptırılıp, tarafımıza bildirilmesi ve konuyla ilgili olarak Odamız Meclisi’nin onayı sonrasında kesin mutabakatımızı Bakanlığa bildirmek zorunluluğumuz olduğu iletilmiştir. İnceleme sonrası alanın belirlenen 2.732.500.000 Türk Lirası bedel karşılığında Odamıza devrinin yapılabileceği ve 6.1.2023 tarihine kadar protokol yapılmasına ilişkin mutabakatın Meclis Kararı ile birlikte bakanlığa gönderilmesi istenmiştir” dedi.
4 PARSEL SİTE VE ÇARŞIYA
Cemal Gürsel Askeri Kışlası projesi hakkında bilgi veren Özgener, “Kışla; 681.965,21 metrekare olup 24 parselden oluşuyor. Bunlardan brüt 563.833,50 metrekareye tekabül eden 4 parsel, çarşı ve site olarak kullanılabilecek alanlardır. Net kullanılabilir alanlar imar uygulaması sonucunda belirlenmiş olacaktır. Bu projemiz kapsamında yer almasını planladığımız fonksiyonlar ise şöyle: Üyelerimize yönelik çarşı ve site içerisinde bağımsız bölümler, yönetim binası, mesleki lise ve çıraklık eğitim binaları, otopark alanları, banka, restoran, market gibi sosyal alanlar, temiz enerji tesisleri ve tabii ki yeşil alanlar. Bulunduğu lokasyon, lojistik açıdan sahip olduğu avantajlar ve ihtiyaç duyulan tüm fonksiyonları aynı alanda kapsayacak büyüklükte olması itibariyle kentimizin en değerli alanlarından biri olan bu bölgenin, Odamıza tahsisi hususunda gösterdikleri güven için üyelerimiz adına Milli Savunma Bakanlığımız’a özellikle teşekkürlerimi sunuyorum. Üyelerimizin katılımıyla kuracağımız Kooperatif sayesinde burayı hızla planlayıp hayata geçirmek en önemli önceliğimiz olacaktır” dedi.
PROJE GEÇMİŞİ
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, TOKİ tarafından yapılan Bornova Doğanlar Mahallesi’nde eski kışla alanı 1/5000 ve 1/1000 ölçekli planları askıya çıkardı. Plana göre 135 bin metrekarelik alanın yüzde 39.50’si (53 bin 433 metrekare) toplu işyerlerine ayrıldı. Bu alan içerisinde büyük alan kullanımı gerektiren ticari işletmeler, inşaat malzemesi, oto galeri, tarımsal üretim pazarlama, nakliyat ambarı, toptancı hali, toptan ticaret, pazarlama ve depolama alanları, TIR ve kamyon parkı ve benzeri tesisler ile çevre sağlığı yönünden gerekli tedbirler alınmak kaydıyla mermer, hurda, teneke, kağıt, plastik gibi maddelerin organize bir şekilde depolanması ve işlenmesine yönelik faaliyetler ile bunlara ilişkin sosyal ve teknik altyapı tesisleri yer alabilecek. Toplu işyerleri alanında yapılanma koşulları emsal 0.80, taks 0.50 ve yükseklik 15.50 metre (5 kat) olarak belirlendi. Eski Kışla planında ayrıca ticaret için bir de alanın yüzde 2.86 (3 bin 869 metrekare), akaryakıt istayonu için de yüzde 4.07’si (5 bin 500 metrekare) ayrıldı. Bunun dışında yüzde 1.50’si (2 bin 24 metrekare) cami, yüzde 5.18 (7 bin 7 metrekare) belediye hizmet alanı (itfaiye) yüzde 19.16’sı (25 bin 915 metrekare) park alanı, yüzde 2.93’ü (5 bin 319 metrekare) askeri alan, yüzde 23.81’i (32 bin 215 metrekare) yol ve otoparklar için ayrıldı.