‘Kıyı Şehirlerimiz’ risk altında

Yeni İzmir Gazetesi’nden Deniz Hancı’nın haberine göre, Küresel Denge Derneği'nin 'İstanbul ve İzmir için Deniz Seviyesi...

‘Kıyı Şehirlerimiz’ risk altında
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yeni İzmir Gazetesi’nden Deniz Hancı’nın haberine göre, Küresel Denge Derneği’nin ‘İstanbul ve İzmir için Deniz Seviyesi Yükselmesi ve Olası Etkileri’ adlı raporu üç yıllık bir çalışmanın sonunda paylaşıldı. Raporun tanıtımında, Küresel Denge Derneği Başkanı Dr. Nuran Talu, raporun yazarları iklim dinamiği ve ekoloji uzmanı Prof. Dr. H. Nüzhet Dalfes ile İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Sedat Avcı ve proje ekibi yer aldı. Bilim insanlarının hazırladığı raporda, deniz seviyesinin yükselmesi nedeniyle İzmir ve İstanbul başta olmak üzere ülkemizin kıyı şehirlerinin risk altında olduğu açıklandı. İzmir’in tatil beldelerinin deniz suyu seviyesinin yükselmesinin tehdidi altında olduğuna dikkat çeken bilim insanları, Güzelbahçe dahil, bazı plaj alanlarının daralması ve kıyıdaki iskele gibi yapıların özelliklerini kaybetmesinin söz konusu olduğunu ifade etti.

Küresel Denge Derneği Başkanı Dr. Nuran Talu, “Çalışmaya özellikle İstanbul ve İzmir gibi en önemli kıyı şehirlerinden başladık. Böylece ulusal ve yerel karar vericiler başta olmak üzere tüm paydaşların iklim değişimi bağlantılı deniz suyu yükselmesi sorununa dikkatlerini çekmek istedik” dedi.

Haber

KORDON VE KÖRFEZE DİKKAT

Prof. Dr. Avcı ise İzmir’de deniz seviyesindeki değişimin İzmir Körfezi’ni etkileyeceğini vurgulayarak kordon’daki rıhtımın, dalgaları kıracak ve yansıtacak şekle dönüştürülmesinin önemine değindi. Önlem alınmasının önemli olduğunu ifade eden Avcı’ Karşıyaka’dan Mavişehir’in batısına kadar devam eden bir set bulunsa da deniz seviyesindeki yükselme nedeniyle yeni önlemlere gerek duyulabilir. Deniz seviyesi yükselmesinin, kıyı boyunca bazı alanların sular altında kalmasına ve tuzlu suların yeraltı sularına karışmasına sebep olacağı tahmin ediliyor. Bu durum, tarımsal üretim açısından ciddi sorunlar yaratabilir’ İfadelerini paylaştı.

TURİSTİK BELDELER RİSK ALTINDA 

Paylaşılan rapora göre İzmir’in tatil beldeleri için deniz suyu seviyelerindeki yükselme ciddi tehdit oluşturmakta. Güzelbahçe dahil olmak üzere bazı plaj alanları daralıp, kıyıdaki iskele gibi yapılarda özelliklerini kaybetme sorunuyla karşılaşabilir. Sığacık Koyu’nda tekne bağlama yerleri ve marina, su seviyesinden etkilenecek başlıca yerler arasında. Alaçatı da risk altında. Deniz seviyesindeki yükselmenin bölgede derinlik artışına sebep olması ve kıyı şeridinde de değişikliğe yol açması bekleniyor. Özdere de deniz seviyesinin yükselmesinden etkilenecek. Türkiye’nin önemli kuş üreme alanları arasında yer alan Gediz Deltası Kuş Cenneti de deniz seviyesi yükselmesi nedeniyle risk yaşıyor. Deniz yükselmelerinden etkilenebilecek doğal kıyılar ise Çamaltı Tuzlası, Küçük Menderes Deltası, Mavişehir, Çakalburnu Dalyan ve İnciraltı Kent Ormanı.

ATIK SULAR

İzmir deki deniz seviyesinin yükselmesi ve fırtına kabarması olaylarının meydana getireceği tehdit ve etkileri ile ilgili araştırmaların yer verildiği raporda  İzmir’in tatil beldeleri için de tehdit oluşturmasının yanı sıra İzmir’de bulunan 20 atık su arıtma tesisinin dördünde sorun yaşanabileceğine ve deniz suyu yer altı sularına karışarak  İzmir’deki tarımsal üretim açısından ciddi sıkıntı yaratacağına değiniyor.

ÇOK KATMANLI ÖNLEMLER ŞART

Karar vericilere çağrı;

  • Merkezi ve yerel yönetimlerin temel şehircilik görevlerini ve hizmetlerini yerine getirebilmesi için şehirlerin, güvenli ve iklim değişiminin etkilerine dayanıklı hale gelmesi gerekiyor.
  • Deniz seviyesindeki yükselme, şehirlerdeki tüm sosyal ve ekonomik faaliyetleri etkileyecek. Raporda işaret edilen sektörler ulaşım, kültür ve turizm, emlak, konaklama, yeme-içme ile birlikte atıksu arıtma suyuna bağlı olarak sağlık.
  • Diğer sektör etkilerinin araştırılması için koordineli ve kapsamlı çalışmaların ivedilikle yapılmasına ihtiyaç var. İklim değişiminin çok katmanlı bir konu olarak ele alınması zorunluluk.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme