Kıyılar için eylem

Kıyı Hareketleri Dayanışma Ağı'nın düzenlediği 'Hepimiz KIYIDA'yız, Kıyı Kanununu Uygula' eylemi, Ilıca Plajı'nda Çeşme Yarımada Çevre Derneği'nin çağrısıyla yapıldı. 

Çeşme Yarımada Çevre Derneği adına basın açıklamasını Hasan İsmail Andıç yaptı. Açıklamada şu sözlere yer verildi:

"Kıyılar hepimizin ortak yaşam alanıdır! Anayasa ve Kıyı Kanunu’nu uygula! Bugün, Türkiye’nin dört bir yanındaki kıyılarda hepimiz bir aradayız. 18 Mayıs’ta ilan ettiğimiz kuruluşumuzun ardından, tüm yaz sezonu boyunca hem yerellerimizdeki kıyı ekosistemi tahribatı ve işgallerine karşı mücadelemizi sürdürdük, hem de birleşik mücadelemizle Türkiye kıyı politikalarını etkileme çabamızı devam ettirdik. Bugün burada ve Türkiye’nin pek çok yerinde, Anayasa ve Kıyı Kanunu’nu uygulamak için toplandık. 

KIYIDA olarak, kıyı ekosistemlerini korumak ve kıyılara herkesin eşit ve ücretsiz erişimini savunmak amacıyla mücadele ediyoruz. Kıyıların sadece insanların olmadığını, deniz ve kara ekosistemlerinin buluşma noktası olan kıyılardaki tüm canlı ve cansız varlıkları korumamız gerektiğini vurguluyoruz. Bu nedenle, kıyılar halkındır yerine, kıyılar hepimizin diyoruz. Yalnızca kıyılar değil; dereler, nehirler, göller, ormanlar da hepimizin. Yakılan ormanlar, maden uğruna yok edilen ağaçlar, iş makinaları tarafından hoyratça kazılan toprak da hepimizin. Her bir yangın milyonlarca, belki milyarlarca canlının yok olmasına neden oluyor. Bu nedenle tüm yaşam alanlarımızı birlikte savunuyoruz.

Kıyılar için eylem

Tüm kıyıların ciddi ölçekte işgal altında olması nedeniyle, insanlar olarak denize ve kıyılara ulaşamıyoruz. İşgal diyoruz, çünkü Anayasa’nın 43. maddesi ve Kıyı Kanunu’nun 5. ve 6. maddeleriyle kıyıların kullanımında kamu yararının gözetilmesi zorunlu ve herkesin kıyılara serbest şekilde erişmesi güvence altına alınmıştır. Kıyı hareketleri olarak, yasalardan aldığımız güvenceyle kamusal haklarımızı savunuyoruz. Yasalar açık; kıyılar özel mülkleştirmeye konu edilemez, ticarileştirilemez ve tamamen özgür bırakılmalıdır."

Basın açıklamasının ardından, Çeşme Yarımada Çevre Derneği üyeleri plajdaki çöpleri toplamak için plajda bulunan vatandaşlara poşet dağıttı.

Bakmadan Geçme