• Haberler
  • Gündem
  • Kızılay’dan kan stoğuna ilişkin önemli açıklama

Kızılay’dan kan stoğuna ilişkin önemli açıklama

Türk Kızılayı, kan bağışı çağrısına verilen cevapların olumlu olduğunu ve ulusal kan stoklarının yeniden arttığını duyurdu....

Kızılay’dan kan stoğuna ilişkin önemli açıklama
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türk Kızılayı, kan bağışı çağrısına verilen cevapların olumlu olduğunu ve ulusal kan stoklarının yeniden arttığını duyurdu. Kahramanmaraş merkezli büyük deprem felaketi nedeniyle, deprem bölgesindeki kan bağış organizasyonlarının da etkilendiğine dikkat çekildi ve bazı kan bağış merkezlerinin kaybedildiği belirtildi.

124 BİN 467 ÜNİTE KAN

Bu kayıplar nedeniyle, diğer illerde toplanan kanlarla deprem bölgesine takviye yapıldı ve depremin başlangıcından bugüne kadar 124 bin 467 ünite kan bileşeni deprem bölgesindeki hastanelere gönderildi.

Açıklamada, Kızılay’ın Ramazan ayına yönelik çalışma saatlerini revize ettiği ancak olumsuz hava koşulları nedeniyle vatandaşların iftar sonrası kan bağışında azalma yaşandığı ve önemli bir stok sorunuyla karşı karşıya kalındığı belirtildi.

Son bir hafta içinde bağışçıların Türkiye genelindeki tüm hastanelerin kullandığı kan miktarının üzerinde bağışlar yaparak ulusal kan stoklarının yeniden arttığını ve Kızılay’ın ülkemizin kan ihtiyacını karşılamaktan sorumlu olduğu vurgulandı.

Türk Kızılay’ı tarafından yapılan açıklamada öne çıkanlar ise şu şekilde: 

Kızılay’ın 2005 yılında başlatılan “Güvenli Kan Temini Projesi” ile toplumu kan bağışı konusunda bilinçlendirmeyi ve gönüllü kan bağışı sayısını artırmayı hedeflediği dile getirildi.

Kızılay’ın dünya genelinde kabul görmüş Bölge Kan Bankacılığı sistemiyle ülkemizde 1156 hastanenin kan ihtiyacını 365 gün kesintisiz karşıladığı belirtildi. 2022 yılında 2 milyon 809 bin 765 ünite kan bağışı topladığı dile getirilen Kızılay’ın 2023 yılı hedefinin ise 3 milyon 40 bin ünite kan bağışı almak olduğu ifade edildi. Ancak, ramazan ayı, uzun tatil dönemleri, ağır hava şartları gibi nedenlerle stok seviyelerinde düşüşler yaşandığı ve hastanelerin kan ihtiyacının artarak devam ettiği vurgulandı.

Kan bağışında düzenli ve sürekli bağışların sağlanmasının büyük önem taşıdığının altı çizildi.

(Y.K.)

Bakmadan Geçme