Kocer Çelik'ten 7. şampiyonluk
Demir çelik sektöründe üst üste 7 yıl ihracat şampiyonu olan Kocaer Çelik'in Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kocaer, 2030 vizyonu kapsamında 900 MW güneş enerjisine eşdeğer hibrit jeotermal enerji santrali, 1 milyon ton/yıl kapasiteli yeşil çelikhane ve 500 bin ton/yıl kapasiteli 4. çelik profil fabrikası yatırımını hayata geçirmeyi hedeflediklerini açıkladı
Türk demir çelik sektörünün en güçlü şirketleri arasında yer alan Kocaer Çelik, Ege İhracatçı Birlikleri tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen “Ege’nin İhracat Yıldızları” Ödül Töreni’nde, sektöründe üst üste yedinci kez ihracat şampiyonu ödülünü aldı.
İzmir’de gerçekleştirilen törende şirketin ödülünüYönetim Kurulu Başkanı Hakan Kocaer’e Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi ve Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Yalçın Ertan takdim etti.
Sektördeki küresel daralmaya rağmen, ürün çeşitliliği, dağıtım kanalları, hızlı servisi ve güçlü ihracat kasları ile Kocaer Çelik, demir çelik sektöründe üst üste 7. kez Ege Bölgesi’nin ihracat şampiyonu oldu. Dünya çelik sektörünün daralma yaşanan dönemde, katma değerli ve butik üretim anlayışı ile fark yarattıklarını ve kârlılığa öncelik veren yaklaşım benimsediklerine dikkat çeken Kocaer Çelik Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kocaer, “İhracat odaklı stratejimizle yaklaşık 140 ülkeye ulaşarak ülkemize döviz girdisi sağlıyoruz. Çelik Servis Merkezimizle birlikte projelere özel, işlenmişve galvaniz kaplamalı ürünlerle sektör ortalamasının üzerinde katma değer yaratıyor, küresel pazarda rekabet gücümüzü artırıyoruz.Ciro yarışı değil, kâr yarışı yapıyoruz.” dedi.
Kocaer Çelik’in 2030 vizyonu kapsamında gerçekleştirilmesi planlanan yatırımlar hakkında bilgi veren Hakan Kocaer 2030'a kadar 900 MW güneş enerjisine eşdeğer hibrit Jeotermal Enerji santralleri kuracaklarını, 1 milyon ton/yıl kapasiteli yeşil Çelikhane ile 500 bin ton/yıl kapasiteli 4. Çelik Profil Fabrikası yatırımı hayata geçirmeyi hedeflediklerini söyledi. Kocaer, üç çelik profil fabrikası, bir galvaniz fabrikası ve bir çelik servis merkezi ve ile entegre yapıda çalışan şirket bünyesinde 2030'a kadar ülkemizde temini kısıtlı ve ithalat yolu ile sağlanan ürünlerin üretilmesi ve vasıflı çelik üretimleri ile tam entegrasyonun sağlanmasını planladıklarını belirtti. Türkiye’de üretilmeyen ürünleri portföye eklemeyi ve ithalatı ikame etmeyi amaçladıklarını vurgulayan Kocaer, yeşil çelik üretimine uygun ileri teknoloji yatırım planlarına değindi.
Kocaer Çelik Yönetim Kurulu Başkanı Kocaer şu değerlendirmeyi yaptı: “2030'a kadar iştiraklerimizle demir çelik, enerji ve yurt dışında kuracağımız şirketler ile toplam 750 milyon dolarlık yatırım stratejilerimizi kamuoyu ile paylaştık. Enerji sektöründe jeotermal enerji ve güneş enerji santralleri yatırımlarımız ile karbon nötr hedefimizi ilerlerken, yeşil çelik üretimine uygun ileri teknolojiye sahip Çelikhane ve yeni Çelik Profil fabrika yatırımlarıyla, temin edilmesi güç, farklı kesit ve yüksek kalitelerde kütük ve blum üretmeyi hedefliyoruz. Bu yatırımlar, fabrikalarımızda daha yüksek katma değerli yeni ürünlerin üretimine olanak sağlamanın yanı sıra gelişen ihracat olanaklarıyla küresel pazarda rekabet gücümüzü artıracaktır.Yeşil Çelikhane yatırımımızla hammadde maliyetlerimizi %10-12 arasında düşürmeyi, çevresel sürdürülebilirlik, düşük enerji tüketimi ve kaynak verimliliği sağlamayı amaçlıyoruz. Bu stratejik adımlar, Kocaer Çelik'in global pazarda güçlü bir oyuncu olmasına katkı sağlayacak ve uzun vadeli hedeflerimize önemli bir ivme kazandıracaktır.”
Kocaer Çelik'in geleceğe yönelik stratejik yatırımlarını hızla hayata geçirdiğine işaret eden Hakan Kocaer, şirketin yurt dışı dağıtım kanallarını güçlendirmek için önemli adımlar attığını ifade etti. Kocaer Steel UK ve Kocaer Steel Ireland gibi başarılı yapıları, MENA Bölgesi, Amerika ve Avrupa’da da hayata geçirmek amacıyla yatırım fizibilite çalışmalarını sürdürdüklerini kaydeden Kocaer, bu yatırımlarla 5 yeni dağıtım kanalı ve servis merkezi kurarak, 140 ülkeye ihracatı artırmayı ve daha aktif olmayı hedeflediklerini belirtti. Kocaer, şirketin ürettiği ürünler yanında farklı ürünlerin ihracatını yapmayı, farklı coğrafyalarda yerel demir çelik dağıtım merkezlerini kurmayı planladıklarını sözlerine ekledi.
KOCAER, 2026’DA KARBON NÖTR OLMA HEDEFİ İÇİN ADIM ATACAK
Hakan Kocaer, 1 Ocak 2026 tarihinde başlayacak Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması (SKDM) hakkında da açıklamalarda bulundu. Türk demir çelik sektörü için tedirginlik kaynağı olan uygulamaya hazır olduklarının altını çizen Kocaer, sektörde “Sürdürülebilir Yeşil Çelik” üretimi için stratejilerini önceki dönemlerde belirleyerek, planlarını hayata geçirmeye başlayan ilk firmalar arasında olduklarını anımsatarak sözlerini şöyle sürdürdü: "60 yılın üzerinde tecrübemizle, yenilenebilir enerji yatırımlarımızı artırarak enerjide bağımsızlık ve karbon nötr olma hedefimize sağlam adımlarla ilerliyoruz. Son üç yıldır sürdürülebilirlik raporlarımızı yayınlıyoruz ve AB Yeşil Mutabakat sürecine tam uyum sağlamak için gerekli hazırlıkları tamamlıyoruz. Enerji ihtiyacımızın %33’ünü, tüm fabrikalarımızın çatısında bulunan 9.2 MW kurulu gücündeki Güneş Enerjisi Santralimizden karşılıyoruz. Aydın’da toplamda 120 MW kurulu güce ulaşmak üzere 1. Faz 24 MW’lık Jeotermal Enerji Santrali yatırımımıza başladık ve 2026'da devreye almayı hedefliyoruz. Jeotermal Enerji Santrali’nin ilk fazını tamamladığımızda, tüm enerjimizi yenilenebilir kaynaklardan karşılayacağız, enerji satışı ile yeni bir iş modeli oluşturacağız. Tüm bu yatırımlarla, karbon nötr ve enerjide tam bağımsız hale gelerek, uluslararası rekabette önemli bir avantaj sağlamayı hedefliyoruz."