Konak Belediye Meclisi'nde yoğun gündem
Konak Belediye Meclisi, yeni taşıt alımları, Güneşli'de inşa edilecek hizmet binası, Kıllıoğlu Hamamı'nın restorasyonu, yapı kayıt satışları ve imar planı değişikliğine ilişkin kararlar aldı. Kadın erkek eşitliğinin sağlanması adına önemli bir adım daha attı
Konak Belediyesi Meclisi, Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu yönetiminde Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi’nde eylül ayının ilk toplantısını gerçekleştirdi. Konak Belediyesi’nin uzun zamandır ihtiyaç duyduğu ve Başkan Mutlu’nun da sözünü verdiği araç alımıyla ilgili meclisten oybirliği adımı geldi. Fen İşleri Müdürlüğü hizmetlerinde kullanılmak üzere taşıt alınması hakkında Plan ve Bütçe Komisyonu raporu oybirliğiyle kabul edildi. Öte yandan Temizlik İşleri Müdürlüğü hizmetlerinde kullanılmak üzere gündeme gelen önerge de komisyonlara havale edildi.
GÜNEŞLİ’YE SEKİZ KAT
Güneşli Mahallesi’nde Konak Belediyesi mülkiyetindeki arazide yapılacak çalışmalar için Etüt ve Proje Müdürlüğünden gelen önerge mecliste değerlendirildi. Başkan Mutlu’nun çağrısıyla, hizmet projeleri için bölge halkı bir araya geldi, vatandaşın fikir ve önerilerini anlatarak katılımcı belediyecilik modelini yaşadığı alanla ilgili madde İmar ve Hukuk Komisyonlarına havale edildi.
Plana göre inşa edilecek hizmet binası sekiz katlı olabilecek. Komisyonlardan gelen raporlarda İzmir Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığının Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi için hazırladığı 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği talebini oybirliğiyle uygun buldu. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne gönderilen kararda, “Yürürlükteki 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planında Hastane Alanı olarak belirlenen Güney Mahallesi, 3290 ada, 771 parselin yapılaşma koşulunun E=2.00, Yençok: 8 Kat olarak belirlenmesi ve 3290 ada, 745 parselin ise imar hattının düzenlenmesine yönelik 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği talebinin oybirliği ile uygun bulunduğuna ilişkin İmar Komisyonu raporu” ifadeleri yer aldı.
Belediye Meclisi, tarihi Kıllıoğlu Hamamı’nın restorasyonu için İzmir Valiliği ile katkı payı protokol yapılması ile ilgili Başkan Nilüfer Çınarlı Mutlu’ya yetki verilmesini oybirliğiyle kabul etti. Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan gelen rapor gereği, İzmir Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı’nda oluşturulan katkı payı fon hesabından yararlanılabilmesi için protokol imzalanması ve katkı payından geri kalan ödeneğin Konak Belediyesi bütçesinden karşılanması suretiyle restore edilmesi ile ilgili iş ve işlemler için Konak Belediye Başkanı Mimar Nilüfer Çınarlı Mutlu’ya yetki verildi.
KADIN ERKEK EŞİTLİĞİ İÇİN ÖNEMLİ ADIM
Konak Belediyesi, kadın erkek eşitliği adına önemli bir adım daha attı. Avrupa Belediyeler ve Bölgeler Konseyi (CEMR) tarafından hazırlanan Avrupa Yerel Yaşamda Kadın Erkek Eşitliği Şartı, Konak Belediye Meclisi’nde gündeme alındı. Oturumda Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğünün yürüttüğü çalışmalar sonucunda şart belgesinin imzalanması için Başkan Nilüfer Çınarlı Mutlu’ya yetki verildi. Sözleşmedeki maddelerin uygulanması noktasında yol haritası olacak olan “Yerel Eşitlik Eylem Planı” ise kent içerisinde yer alan kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının katılımlarıyla hazırlanacak.
Yapı kayıt belgesi ile tapu alabilmek için başvuruları yapılan taşınmazların hak sahipleri adına satışına ilişkin Hukuk, İmar, Plan ve Bütçe Komisyonu raporu oyçokluğuyla reddedildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yapı kayıt belgesi almış hazine taşınmazların satışına ilişkin son başvuru tarihi olan 31.12.2022 milat alınarak verilen kararla ilgili Başkan Mutlu’dan açıklama geldi. Cumhuriyetin ilk yıllarında Sümerbank, Tekel yerleşkeleri gibi yerleşkelerin barınma ve sosyal ihtiyaçları karşıladığı ancak 1950’lerden sonra devletin sanayileşmeden elini çekmesiyle tablonun tersine döndüğünü ifade etti. Başkan Mutlu, yapılaşmada bilim vurgusu yaparak, “Bu çatı altında imar affı güzellemesi yapmayalım. İzmir deprem şehri, Türkiye deprem bölgesi. Bilimsel hizmet almamış, bilimden destek almamış yapılaşmayı savunamayız. Yıllar içinde çıkarılmış bütün imar afları, ülkenin başına gelen en kötü şey. Bugün, bir zamanlar insanların barınma sorunundan, anayasal haklarından elimizi çektiğimiz yapıyla karşı karşıyayız. İmar affı yoksulluk güzellemesiyle getiriliyor ama değil. Nasıl olsa af çıkar anlayışı, sağlıklı, bilimsel yapılaşmanın önünde en büyük engel” diye konuştu.