Konak Srebrenitsa'yı andı

İnsanlık tarihinin en büyük trajedilerinden Srebrenitsa Katliamı'nın 29. yılında Konak'ta anma etkinliği düzenlendi. Konak Belediyesi, Konak...

İnsanlık tarihinin en büyük trajedilerinden Srebrenitsa Katliamı’nın 29. yılında Konak’ta anma etkinliği düzenlendi. Konak Belediyesi, Konak Kent Konseyi ve Gültepe Makedonya Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği’nin Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde gerçekleştirdiği basın açıklamasına Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu Başkan Vekili Cemal Şenel, Gültepe Makedonya Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı ve Konak Belediyesi Meclis Üyesi Birol Özkardeşler, CHP Konak İlçe Başkanı Ozan Ali İlgazi, CHP il ve ilçe yöneticileri, gençlik ve kadın kolları üyeleri, İzmir Kent Konseyi ve Konak Kent Konseyi bileşenleri ve başkanları, Konak Belediye Meclis Üyeleri, Rumeli Balkan dernekleri ve STK temsilcileri, vatandaşlar katıldı. “Srebrenica Unutmadık, Unutmayacağız” yazılı pankartın açıldığı etkinliğin ardından, katliamda hayatını kaybedenler anısına denize karanfil atıldı.

Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, 8 bin 372 Boşnak’ın katledildiği Srebrenitsa Katliamı’nı kınayarak, “Bugün insanlık tarihinin en karanlık günlerinden birini anmak üzere buradayız. 29 yıl önce Avrupa’nın ortasında Birleşmiş Milletler’e sığınan insanların katledildiğini gördük, inanamadık, bugün de inanamıyoruz. O bir soykırımdı. Barış için teslim olan insanların öldürüldüğü, dünyanın buna sessiz kaldığı, gözünü kulağını kapadığı gündü. 29 yıl sonra toplu mezarlardan çıkan cesetleri DNA testleriyle belgelemeye çalışan kadınların dramına tanık olmaya devam ediyoruz” dedi.

Başkan Mutlu şöyle devam etti: “Savaşa hayır, barış hemen şimdi dedik. Soykırımları lanetledik. Lanetlemeye devam ediyoruz. Avrupa ve Birleşmiş Milletler bence kendini aklayamadı. Bence özrünü de samimi ve içten dileyemedi. Soykırımları unutmamak üzere Avrupa’nın Birleşmiş Milletler’in gözünün önünde yapılan katliamı unutmamak üzere seneye 30. yılda daha kalabalık anmayı diliyorum ve bugün burada olan herkese teşekkür ediyorum. 30. yılda mümkünse bu kalabalığı Saraybosna’ya götürerek, orada toplu mezarlık başında bütün dünyaya unutmadığımızı, unutmayacağımızı göstermek istiyorum. Unutmadığımızı sık sık hatırlatalım.”

YÜZLERCE KİŞİNİN DNA TESTLERİ BEKLENİYOR

Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu Başkan Vekili Cemal Şenel de, “Serebrenitsa’da masum insanlar akü fabrikasında Birleşmiş Milletler Barış Gücü’nün Hollandalı askerlerine sığınarak silahlarını teslim eden 8 bin 372 kişi katledildi. Amacımız katliamların bir daha yaşanmaması için. Bugün Filistin’de, Gazze’de olan, geçmişte Bosna’da Ruanda’da oldu. 29 yıl sonra Bosna’da 14 kişi daha defnedildi. Hala yüzlerce kişinin DNA testleri bekleniyor” dedi.

Gültepe Makedonya Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı ve Konak Belediyesi Meclis Üyesi Birol Özkardeşler “Hollanda Barış Gücü askerlerinin gözleri önünde 8 bin 372 Müslüman Boşnak Sırplar tarafından katledildi. Srebrenitsa’da yaşananlar kelimelerle ifade edilemeyecek kadar büyük travmaydı. Balkanlar’da yaşanan acıları unutmamak ve unutturmamak adına olan mücadelemize her zaman devam edeceğiz. Katledilen Boşnak kardeşlerimizi, Bosna Hersek kurucu Cumhurbaşkanı merhum Aliya İzzetbegoviç ve Türkiye Bosna Hersek Fahri Başkonsolosu merhum Ahmet Kemal Baysak’ı saygı ve rahmetle anıyoruz” ifadelerini kullandı.

KATLİAMIN YARASI HALA KAPANMADI

Konak Belediyesi, Gültepe Makedonya Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği ve Konak Kent Konseyi’nin ortak açıklamasını okuyan Konak Kent Konseyi Genel Sekreteri Alper Yağlıdere, 29 yıl önce Srebrenitsa’da yaşanan katliamın Avrupa’da 2. Dünya Savaşı’ndan sonra yaşanan en büyük insanlık trajedisi olarak nitelendirildiğini ifade ederek, aradan yıllar geçmesine rağmen katliamın yarasının hala kapanmadığını söyledi. Yağlıdere, bu yıl BM Genel Kurulu’nun, 11 Temmuz’u ‘1995 Srebrenitsa Soykırımını Anma ve Uluslararası Düşünce Günü’ ilan ettiğini hatırlatarak, “Katliama imza atan Sırp askerleri, toplu mezarlar bulunmasın diye cesetleri çok uzağa gömdüler ve bölgenin bitki örtüsüne uygun bitkilerle üzerini örtmeye çalıştılar. Toplu mezarların bulunmasında kullanılan uydu resimlerinde manyetik değişkenlik taramasının yapılamaması için mezarların içine metal parçaları bıraktılar. Böylesine profesyonelce ve ince hesaplar yapılarak planlanmış bir soykırımda bir şeyi hesaba katamadılar” diyerek Mavi Kelebekler’in mucizesi sayesinde binlerce cesedin bulunduğunu ifade etti. Yağlıdere konuşmasının sonunda Avrupa’nın tam ortasında yaşanan katliamı, faşizmi kınadığını, barışı, kardeşliği, dayanışmayı savunduklarını ve Nazi Kamplarından, Ruanda’dan, Hocalı’dan, Srebrenitsa’dan, Şengal’e ve Filistin’e tüm katliamları lanetlediklerini dile getirdi.

Yapılan konuşmaların ardından kortej oluşturularak Gündoğdu Meydanı’na yürüyen katılımcılar, soykırım kurbanlarının anısına denize karanfil bıraktı.

HÜSNİYE SEVAL ACUN

Bakmadan Geçme