Dolar, altın derken konuta yatırım azaldı

Yeni İzmir Gazetesinden Şaha Çimen’in haberine göre, 14 – 28 Mayıs Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği seçimleriyle beraber...

Dolar, altın derken konuta yatırım azaldı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yeni İzmir Gazetesinden Şaha Çimen’in haberine göre, 14 – 28 Mayıs Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği seçimleriyle beraber emlak sektöründe bir duraksamaya gidildi.

Özellikle 14 Mayıs seçiminden sonra başlayan bu duraksama dönemi 28 Mayıs seçimlerinden sonra da devam etti. Hükümetin değişip değişmeyeceği konusunda var olan belirsizlik vatandaşları ev almaktan çok dövize yöneltti. Ev sahipleri ise evlerini kiralamaktan çok bir an önce elden çıkartma yoluna gitti.

Güzelbahçe, Urla, Çeşme ve Seferihisar’da 2003 yılından beri emlak sektörüyle uğraşan Alper Koçyiğit, emlak sektörünün şu an yaşadığı duraksama sürecini, nedenlerini sonuçlarıyla beraber anlattı.

Haber

Seçimden önce emlak sektörü daha farklıydı diyen Emlakçı Alper Koçyiğit, “Ülkede bir pandemi dönemi yaşandı. Onun ardından gelen deprem çoğu yerdeki ev, kira rakamları ve şartlarını değiştirdi. Kovid yaşandığında herkes yoğunluktan kaçıp müstakillere ve tarla olan yerlere yerleşmek istediği için ve deprem olduğunda insanların dairelerden kaçıp yine müstakil ve köy evlerinde yaşamaya başlamasıyla rakamlar kirada 1 iken 2 buçuk oldu. Satılıklar da aynı koşulda. Piyasadaki talebin bu bölgelerde çok fazla karşılanmasından dolayı kiralarda ve ev fiyatlarında bir rakam artışı vardı. Fırsatçı insanlarımızın rakamı arttırmasından sonra sektördeki bu fiyat yükselişi kendisini gösterdi” dedi.

KİRALIK ZOR

Emlak sektörünün en büyük sorununun bölgesel olarak seçeneğin az olduğunu belirten Alper Koçyiğit,

“Talep çok fazla ve rakamlar çok yüksek. Hem kiralık eve hem arsaya hem satılık evlere talep çok. Güzelbahçe’den örnek verecek olursam; kiralık villalarımız bundan yaklaşık 1 yıl önce 10 bin lirayken bugün 25 bin liraya aynı kiralık villayı tutamıyorsunuz. Bu sefer aynı durum dairelerde de yaşanmaya başlandı. Talep fazla olsa da ekonomik koşullardan dolayı var olan durumu yakalamıyoruz. Şu anda da kiralık ev de bulabilmek çok güç haline geldi. İnsanlar evleri kiralayamadıkları için ev sahipleri evleri ellerinde kalmasın diye satılığa çıkarmaya başladı” dedi.

Mevcut ev kiraları ve satılık ev fiyatlarının bölgesel olarak değişkenlik gösterdiğini belirten Koçyiğit şöyle devam etti:

“Güzelbahçe’de ev almak isteyen biri 2+ 1 için 4 milyonu gözden çıkartmak durumundasınız. Seferihisar’a gelirseniz 2 milyon, Urla tarafına giderseniz yaklaşık 4 milyon civarında fiyatlar başlar. Çıkabildiği kadar çıkar. Size ev satın alabilmek için söyleyebileceğim en düşük rakamlar bunlar. Ama çıta çok yukarıda. 6 milyona 2+1 daire de var. Kiralıklar açısından konuşacak olursak 8 bin liradan başlıyor 11 bin liraya kadar çıkıyor. 2+1‘ler 15 binden başlayıp 18 binlere kadar çıkıyor”

PİYASA DURDU

“Piyasanın durumuna baktığımızda şu an kimse ev alma derdinde değil. Herkes parasını bir şekilde altına, döviz gibi yerlere bağladı. Çünkü herkesin bir genel kanısı var. Bu döviz, altın daha da yükselecek gözüyle baktığı için kimse parasını bir yere yatırmak veya ticaret harici kullanmak istemiyor. Bunun en büyük etkisi, kimsenin önünü göremiyor olmasıdır. Bu da emlak piyasasında gerilemelere neden oluyor. Biz emlakçılar bundan dolayı ev satamaz duruma geldik. Piyasa da bir durgunluk var.”

“SEÇİM ETKİLEDİ”

Emlak piyasasındaki bu duraksama döneminin ne kadar süreceğine dair açıklamalar yapan Koçyiğit,

“İnsanlar hükümet değişirse piyasanın değişebileceğine dair bir kanıya varmışlardı. Seçimler sonuçlandı. Seçimden sonra emlak sektöründe yeni bir piyasa oluşacak. Bu piyasanın oluşması için de yaklaşık 15- 20 gün ihtiyaç var. Piyasanın oturması, durumların nasıl yön değiştireceği, neler olacağı kanısındaki sıkıntıları çözdükten sonra yavaş yavaş piyasa hareketlenmeye başlar. Bu konuda herhangi bir destek açıklaması, takip açıklaması çıkmazsa eğer, konut fiyatlarındaki rakamlar daha da yükselişe geçecek. Çünkü kime sorsanız bugün asgari ücretle 2+1 dairenin 13 bin liralık kirasını insanların yakalaması zor. Ama ev sahibine sorarsanız diyor ki, iki insanın memur olması lazım. İki insan çalışacak. Bana kiramı rahat ödeyebilecek. Kalanla zaten geçinemeyecek insanlar” diyerek sözlerini noktaladı.

Özel Haber

Bakmadan Geçme