• Haberler
  • İzmir
  • Kooperatif davasında ara karar: Devir ve hak tesisi durduruldu

Kooperatif davasında ara karar: Devir ve hak tesisi durduruldu

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Örnekköy ve Uzundere'de yürüttüğü 3. ve 4. Etap kentsel dönüşüm projeleri kapsamında yaşanan hukuki süreçte önemli bir gelişme yaşandı. Sınırlı Sorumlu İş Alemi Yeni Yaşam Konut Yapı Kooperatifi ile İZBETON A.Ş. arasında görülen davada, mahkeme ara kararını açıkladı.

Mahkeme, davaya konu taşınmazların üçüncü şahıslara devri ve temliki ile taşınmazlar üzerinde üçüncü şahıslar lehine ayni veya şahsi hak tesis edilmesinin tedbiren önlenmesine karar verdi. Ayrıca, tedbir talebinde bulunan tarafın, bu karar nedeniyle oluşabilecek zararlar için 500 bin TL nakdi teminat yatırmasına hükmetti.

DAVANIN TEMELİ: SÖZLEŞME VE FESHİN GEÇERLİLİĞİ

Davacı kooperatif, dava dilekçesinde şu iddialarda bulundu:

  • İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentsel dönüşüm kapsamındaki taşınmazların tapularını alarak projeyi İZBETON’a devretti.
  • 2022’de yapılan sözleşme ile inşaat yapım işi davacı kooperatife verildi. Ancak, İZBETON’un ekonomik kriz ve idari sorunlar nedeniyle projeyi yürütemediği belirtildi.
  • Çevre ve Şehircilik Bakanlığı müfettişlerinin hazırladığı raporlar gerekçe gösterilerek, sözleşmenin İZBETON tarafından tek taraflı olarak feshedildiği bildirildi.
  • Fesih sonrası kooperatifin şantiyeye erişimi engellendi, proje durma noktasına geldi.
  • Kooperatif, sözleşmenin tek taraflı feshedilemeyeceğini savunarak, 5 milyon TL maddi tazminat ve kar kaybı talep etti.

MAHKEME: TELAFİSİ ZOR ZARARLAR OLUŞABİLİR

Mahkeme, taraflar arasındaki uyuşmazlığın niteliği ve dava dilekçesindeki kanıtları değerlendirerek, davacı kooperatifin haklılık ihtimalinin bulunduğuna hükmetti. Taşınmazların üçüncü kişilere devri durumunda telafisi imkânsız zararlar oluşabileceği gerekçesiyle ihtiyati tedbir kararı aldı.

SONRAKİ AŞAMA: ASIL DAVANIN SONUCUNA GÖRE NETLEŞECEK

Bu ara karar, asıl davanın sonucunu etkilemeyecek olup, tarafların hak iddiaları mahkeme tarafından detaylı bir şekilde değerlendirilecek. Davalı tarafın, tedbir kararına 7 gün içinde itiraz etme hakkı bulunuyor.

Bakmadan Geçme