Körfez temizliği için iş birliği çağrısı

Ağustos ayı meclis toplantısında körfezde yaşanan balık ölümlerini konuşan İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi meclis üyeleri, gemilerin balans ve sintine sularının balık ölümlerine neden olarak gösterilmesini eleştirdi. Yönetim Kurulu başkanı Yusuf Öztürk, sorunu eleştirerek, suçlayarak değil, ortak akıl ve iş birliği ile çözmek gerektiğini söyledi

İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi’nin ağustos ayı meclis toplantısının ana konusunu İzmir Körfezi’nde kirliliğe bağlı yaşanan balık ölümleri oluşturdu. 

Bu ay İzmir Körfezi’ndeki balık ölümlerini ve koku sorununu da konuşmak durumunda kaldıklarını söyleyen DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu başkanı Yusuf Öztürk, ‘’Bilim insanlarının bu konuda küresel iklim değişikliklerinin yol açtığı değişikliklere işaret eden açıklamalarını çok değerli buluyoruz. Merkezi yönetim ve yerel yönetimin örnek iş birliğinin modeli olan, 2016’da ÇED izinleri alınan İzmir Körfezi ve Limanı Rehabilitasyon Projesi’ne daha fazla gecikmeden başlanması gerektiğini vurgulamak isteriz. İzmir Körfezi’nin güneyinde gemiler için eksi 17 metrelik yaklaşım kanalı açılmasını, Körfezin kuzeyinde su sirkülasyonu için eksi 8 metreye kadar tarama yapılmasını öngören bu projenin, İzmir’in ekolojik ve ekonomik kurtuluş reçetesi olduğunu düşünüyoruz. Körfez maalesef kendi kendini temizleyemiyor. İzmir’de herkesin üzerinde uzlaştığı bu projenin hayata geçmesi ile Körfezin, Körfezdeki canlı yaşamının ve İzmirlilerin rahat nefes alacağına inanıyoruz’’ dedi.

Körfez temizliği için iş birliği çağrısı

Körfezdeki balık ölümlerinden Alsancak Limanı’na gelen gemileri sorumlu tutanlar olduğunu hatırlatan Yönetim Kurulu Başkan yardımcısı Mihri Çelik, ‘’Limana gelen gemilerin önemli kısmı ithalat gemileri, dolayısıyla dolu geliyor. Bu gemilerin balans suyu boşaltması söz konusu değil’’ dedi.

Körfez temizliği için iş birliği çağrısı

Meclis Üyesi ve İzdeniz Yönetim Kurulu Başkanı Işıkhan Güler de körfez kirliliğinin çok eski bir sorun olduğunu belirterek, denizlerin kirlenme nedeninin yüzde 95’inin karadan kaynaklandığını, karasal pisliğin dere, çay ve sahillerle denize taşındığını açıkladı.  
 

Bakmadan Geçme